NFL-Beharangozó: a Lions a titkos favorit

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2012-es szezonja szeptember 5-én a New York Giants – Dallas Cowboys mérkőzéssel veszi kezdetét. Több mint egy hónappal a kezdés előtt mindennap bemutatunk egy csapatot. Ma a Detroit Lions-t vesszük górcső alá.


Matthew Stafford (pirosban) és Calvin Johnson párosa lehet a Detroit Lions sikerfegyvere

A Detroit Lions az 1930-as idényben Portsmouth Spartans néven mutatkozott be az NFL-ben. Az első két idényben a nyolcadik és a második helyet szerezte meg a Spartans, majd az 1932-es szezontól bevezették a bajnoki döntőt. A csapat rögtön az első fináléba bejutott, igaz ott kikapott a Chicago Bears-től. Az 1934-es szezontól kezdve Detroit Lions-ként szerepel az NFL-ben a franchise. Egy évvel később a New York Giants legyőzésével a Lions bajnok lett.

A bajnoki cím megszerzése után a Lions 16 szezonon keresztül nem tudta beverekedni magát a döntőbe, majd az 1952-es idényben a Cleveland Browns legyőzésével megszerezte második bajnoki címét. A következő szezonban a Detroit megvédte a titulusát. A fináléban ismét a Browns-t győzte le az együttes. A michigani alakulatnak összejöhetett volna a triplázás is, de az 1954-es idény döntőjében a Cleveland visszavágott a Lions-nak.

Két gyengébb idény után a Detroit az 1957-es idényben visszaült az NFL-trónjára. A fináléban ”természetesen” a Browns-t verte meg a Lions. A Detroit 1958 és 1990 között csak háromszor jutott be a rájátszásba, de egy győzelmet sem tudott felmutatni. A michigani együttes az 1991-es idény és az 1999-es szezon között csak három playoff-ról maradt le. Az 1991-es idényben a Barry Sanders vezette Detroit bejutott a főcsoportdöntőbe, de ott vereséget szenvedett a Washington Redskins-től.

A 2000-es években csak egyszer verekedte be magát a rájátszásba a Lions. Az előző idényben a Wild Card körben esett ki. A Detroitot a New Orleans Saints győzte le. A Lions szurkolók minden bizonnyal elfelejtenék a 2008-as idényt, de ki kell, hogy emeljük azt a szezont. Az előszezont a Lions 4-0-s mérleggel zárta, majd az alapszakaszban mind a 16 mérkőzését elveszítette. Az NFL történelmében a Detroit volt az első olyan csapat, amely mindegyik alapszakasz mérkőzését elbukta.

A Detroit Lions a remek draft választásokkal az előző szezonban már bebizonyította, hogy a jövő egyik legjobb csapata épül a michigani városban. Ndamukong Suh, Cliff Avril, Nick Fairley, Amari Spievey és Stephen Tulloch révén a védelemben öt igazi vezéregyéniség van. Fontos megjegyezni, hogy Fairley kisebb sérülés miatt csak tíz mérkőzést játszott tavaly, vagyis az idei szezonban lehet igazán a Lions védelmének egyik alappillére.

A támadó ”szekciót” Matthew Stafford vezeti, akit tavaly az év visszatérőjének választottak meg. A huszonnégy esztendős irányító szinte az egész 2010-es idényt kihagyta vállsérülése miatt. A 2011-es szezonban 5,038 yardot passzolt és 41 (!) touchdown átadása volt. Stafford-nak a mostani idényben is Calvin Johnson lehet majd a kedvenc célpontja. ” Megatron” tavaly 1681 yardot hozott elkapásaival, nem mellesleg 16 TD-t ért el.

A Detroit Lions szeptember 9-én a St. Louis Rams ellen kezdi meg a szereplését. Érdekesség, hogy a második játékhéten a San Francisco 49ers otthonába látogat majd el a Lions.

Következik: Green Bay Packers (NFC – Nyugati Divízió)

Videók