NFL-Beharangozó: a Jets-nek bajnoknak kell lennie!

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2012-es szezonja szeptember 5-én a New York Giants – Dallas Cowboys mérkőzéssel veszi kezdetét. Több mint egy hónappal a kezdés előtt mindennap bemutatunk egy csapatot. Ma a New York Jets-et vesszük górcső alá.


Tim Tebow (a kép balszélén) kezdő szeretne lenni, de Mark Sanchez egyelőre megelőzi őt

A New York Titans három szezont húzott le az AFL-ben, de komoly eredményt nem tudott felmutatni. Az 1963-as idénynek már New York Jets néven vágott neki a csapat, de kimagasló eredményt csak az 1968-as szezonban tudott elérni az együttes. Joe Namath vezetésével a Jets megnyerte a Super Bowl-t. Mindmáig ez az egyetlen bajnoki címe a Jets-nek. Érdekesség, hogy a döntőben a Baltimore Colts-ot (napjainkban már Indianapolis Colts) győzte le a New York 16-7-re.

A Super Bowl-győzelem után a Jets szenvedett a bajnokságban, ezt bizonyítja, hogy 1969 és 1980 között csak egy szezont zárt pozitív mérleggel (1969-es idény 10-4)! A Jets 1981-ben ismét bejutott a rájátszásba, de már az első fordulóban kikapott a Buffalo Bills-től. Egy évvel később Főcsoportdöntőig jutott a New York-i alakulat, de a fináléban alulmaradt a Miami Dolphinsszal szemben. A csapat 2009-ig képtelen volt komoly eredményt felmutatni, igaz nyolc alkalommal bejutott a playoff-ba.

A Jets a 2009-es játékosbörze ötödik helyén kiválasztotta Mark Sanchez-t, aki már az első szezonjában főcsoportdöntőbe vezette a csapatot, igaz ott vereséget szenvedett az Indianapolis Colts-tól. Egy évvel később a Jets ismét bejutott a Főcsoportdöntőbe, de a Pittsburgh Steelers legyőzte Sanchezéket. A Jets tavaly lemaradt a rájátszásról, így a 2012-es idényben javítani szeretnének.

Rex Ryannek a csapat vezetőedzőjének nagyon nehéz dolga lesz, ugyanis már évek óta egy Super Bowl-gőyztes alakulatról beszél, így egy újabb sikertelen szezon az állásába kerülhet. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Jets leigazolta Tim Tebow-t a Denver Broncos-tól, pedig Sanchez-t a hibák ellenére franchise szintű irányítónak tartják. Ryan az edzőtábor kezdete előtt kijelentette, hogy Sanchez lesz a kezdő QB, míg Tebow a cseréje.

Mivel Tebow a liga egyik legnépszerűbb játékosa, így minden bizonnyal nehezen viseli majd el a backup-irányító szerepkörét, ezen felül a játékostársaknak sem tetszik Tebow leigazolása. Korábban a csapat sztárelkapója, Santonio Holmes lázadt fel Tebow ellen. Azt a vitát Ryan elvileg megoldotta, de a két irányító kapcsolata döntően befolyásolhatja a Jets idei szezonját.

Amennyiben Ryan kezelni tudja a két irányító viszályát, míg Sanchez megtalálja ”régi önmagát”, akkor a Jets ismét bejuthat a rájátszásba. A New York Jets szeptember 9-én a Buffalo Bills ellen kezdi meg a szereplését. Érdekesség, hogy a második játékhéten a Pittsburgh Steelers otthonában kell, majd bizonyítaniuk.

Következik: Baltimore Ravens (AFC – Északi Divízió)

Videók