NFL-Beharangozó: a Cardinals irányító nélkül várja a rajtot

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2012-es szezonja szeptember 5-én a New York Giants – Dallas Cowboys mérkőzéssel veszi kezdetét. Több mint egy hónappal a kezdés előtt mindennap bemutatunk egy csapatot. Ma az Arizona Cardinals-t vesszük górcső alá.


Michael Floyd lehet Larry Fitzgerald utódja

A Chicago Cardinals az 1920-as szezonban mutatkozott be az NFL-ben. A csapat az első öt szezonjában nem alkotott maradandót. Legjobb eredménye egy harmadik hely volt (1922-es idény). Az 1925-ös szezonban a Cardinals 11-2-1-es mérleggel megnyerte a bajnokságot. A liga 1932-es átalakításáig a Chicago egyszer sem tudta megnyerni a bajnokságot, sőt a legjobb helyezése a negyedik pozíció volt (1929, 1931). A liga megreformálása után a Cardinals képtelen volt bejutni a bajnoki döntőbe. Az 1944-es idényben a franchise Chicago-Pittsburgh Cardinals-Steelers (Card-Pitt) néven szerepelt a ligában. Egy évvel később ismét Chicago Cardinals-ként játszott az NFL-ben a csapat.

Az 1947-es szezonban a Philadelphia Eagles legyőzésével második alkalommal is bajnok lett. A következő idényben megvédhette volna bajnoki címét a Chicago, de a döntőben vereséget szenvedett az Eagles-től. A franchise 1949 és 1959 között egyszer sem jutott be a döntőbe. Az 1959-es idény után a csapat St. Louis-ba költözött. Az 1974-es szezonban a Cardinals bejutott a playoff-ba, de már az első összecsapását elveszítette (Minnesota Vikings 30-14). A következő idényben a St. Louis megismételte tavalyi teljesítményét, ezúttal a Los Angeles Rams ütötte ki a csapatot a rájátszásban.

A Cardinals az 1982-es szezonban ismét bejutott a playoff-ba, de a Green Bay Packers, már az első körben búcsúztatta. Az 1988-as idényt már Phoenixben kezdte meg a Cardinals. A franchise a sikertelen idények után 1994-ben nevet változtatott. Az Arizona Cardinals első idényében 8-8-as mérleggel az NFC Keleti divíziójának a harmadik helyén végzett.

Az 1998-as szezonban a Cardinals egészen a főcsoport-elődöntőig menetelt, igaz ott vereséget szenvedett a Vikings-tól. Tíz évvel később az Arizona bejutott a Super Bowl-ba. A nagydöntőben azonban vereséget szenvedett a Pittsburgh Steelers-től (27-23). A következő idényben a főcsoport-elődöntőben estek ki Kurt Warnerék. Az elmúlt két idényben egyszer sem jutott be a rájátszásba a Cardinals.

Az Arizona Cardinals-nál a legnagyobb kérdés az, hogy ki lesz a kezdő irányító. Kevin Kolb agyrázkódás utáni szindróma miatt csak kilenc mérkőzést játszott az előző idényben, de nem nyújtott olyan jó teljesítményt. Kolb mellett Richard Bartel, Ryan Lindley és John Skelton pályázik a kezdő QB-pozíciójára. A Cardinals szurkolói bízhatnak Beanie Wells-ben, aki az előző idényben 1047 yardot és 10 touchdownt futott. A liga egyik legjobb elkapója, Larry Fitzgerald előző öt idényében mindig 1000 yard felett teljesített.

A védelem vezérei fiatal játékosok, akik idényről-idényre egyre jobbak lesznek. Daryl Washington 2010, Calais Campbell 2008, míg Sam Acho 2011 óta NFL játékos. Az Arizona a 2012-es NFL draft első körében kiválasztott Michael Floydot. A mindössze huszonkét esztendős elkapó hatalmas tehetség és ő lehet Fitzgerald utódja.

Az Arizona Cardinals szeptember 9-én a Seattle Seahawks elleni hazai összecsapással kezdi meg a 2012-es idényt. Érdekesség, hogy a második játékhéten a New England Patriots-hoz látogat majd el a Cardinals.

Következik: St. Louis Rams (NFC – Nyugati Divízió)

Videók