NFL: áll a bál a cserebírók teljesítménye miatt

Komoly indulatokat szült a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) hétvégi fordulójában a "csere játékvezetők" teljesítménye. Több mérkőzésen is véleményes bírói ítéletek döntöttek.


A legnagyobb vihart a hétfő esti Seattle Seahawks-Green Bay Packers találkozó keltette, a mérkőzés ugyanis úgy dőlt el az utolsó másodpercben, hogy Russel Wilsonnak, a hazaiak irányítójának passzát a vendégek egyik védője kaparintotta meg, ugyanakkor a nagy tülekedésben Golden Tate, a hazaiak elkapója is fogta a labdát, a játékvezetők pedig hosszú videózás után úgy döntöttek, hogy a Seattle touchdownt (hatpontos gólt) szerzett.

"Ezt nagyon nehéz lenyelni, soha életemben nem láttam még ilyet" - nyilatkozta a találkozót követően Mike McCarthy, a 2010-es szezonban bajnok Green Bay vezetőedzője.

Jelenleg bérvita miatt nem az elsőszámú bírók működnek közre az NFL-mérkőzéseken, így olyan bírók tevékenykednek, akik korábban alacsonyabb osztályban - van olyan is, aki a nők között - vállalt szerepet. A vasárnapi találkozók közül a Baltimore Ravens-New England Patriots, illetve a Tennessee Titans-Detroit Lions összecsapás is úgy dőlt el az utolsó pillanatokban - utóbbi esetben a hosszabbításban -, hogy egy véleményes szabálytalanságot jeleztek a játékvezetők, a döntéssel olyan távolságba került a Ravens, illetve a Titans, amivel értékesíteni tudták a meccset eldöntő mezőnygólt.

Az eset kapcsán nemcsak az edzők és a játékosok, hanem szakértők és korábbi legendás játékosok is megszólaltak: Troy Aikman, a Dallas Cowboys háromszoros Super Bowl-győztes irányítója például egyszerűen nevetségesnek nevezte a bírok ténykedését, míg Jon Gruden edző komikusnak, egyben tragikusan ítélte a helyzetet.

Videók