NFL: A Lions bedarálta a hitehagyott Chicagót

Az NFL ötödik játékhetének záró mérkőzésén a Detroit Lions legyőzte csoportriválisát a Chicago Bearst, így a vasárnap Atlantában nyerő Green Bay Packersszel egyetemben 5-0-val kezdte a szezont.


A Detroit Lions – Chicago Bears találkozó első félideje a büntetésekről és a rengeteg false startról maradt emlékezetes. Az első két negyedben a két csapatot összesen 14 alkalommal büntették meg a bírók. A hazai alakulat fiatal játékosai túlságosan is felpörögtek a mérkőzésre, igaz ez nem meglepő, ugyanis a Lions utoljára 2001. október 8-án (St. Louis Rams 0-35) játszott utoljára hétfő esti rangadót. Visszatérve a szankciókra. A Detroitot nyolcszor büntették meg a játékvezetők, ez 50 yardjába került a csapatnak. A csoportriválisra hat alkalommal dobtak sárga zászlót, ez 49 yardot jelentett. A Chicagót többször is false start (ha a támadó csapatból valaki megmozdul a snap előtt, 5 yard) miatt büntették meg a bírók.

A szabálytalanságok mellett, azért a pontszerzésre odafigyeltek a csapatok. Az első negyedben nem született pont. A másodikban, már annál inkább. A Lions sztárelkapója, Calvin Johnson alias ”Megatron” egy 73 yardos passz után szerzett touchdownt. A huszonhat esztendős 1 méter 96 centi magas, 107 kilogrammos játékos az első öt mérkőzésen 9 TD-t szerzett, amely NFL rekord. A káprázatos játék semmit sem ért Lions számára, ugyanis a vendégek mehettek előnnyel a szünetre. Az illinois-i alakulat rúgója Robbie Gould 44 yardról értékesített egy field goal kísérletet. Érdekesség, hogy Gould, még nem hibázott field goal kísérletet (8/8) a szezonban. A negyed végén egy 88 yardos tökéletes drive végén Kellen Davis szerzett egy hatpontost.

A harmadik felvonás döntőnek bizonyult, ugyanis a Detroit Lions megtörte a Chicago Bears csapatát. A Detroit első touchdownját Matthew Stafford 18 yardos átadásából Brandon Pettigrew szerezte. A negyed vége felé a játékhét egyik legszebb támadását mutatta be a Detroit. A második szezonját „taposó” Jahvid Best egy 88 yardos futás (!) után ünnepelhetett touchdownt. Best TD-je után a Bears képtelen volt összerakni egy sikeres támadást. Jay Cutleréknak, még egy first downt sem sikerült összehozni.

Az utolsó negyedben a Chicago hitehagyottan támadott, pedig a „Medvék” irányítója, Cutler mindent megpróbált, de a támadófalemberek nem védték meg rendesen, igaz ez nem meglepetés, hiszen a QB-t eddig 15-ször sackelték. Gould 49 yardos field goaljával, ugyan 21-13-ra felzárkózott a Bears, de a Lionst nem lehetett ma megverni. A végeredményt Jason Hanson állította be. A Detroit rúgója 31 yardról értékesített egy field goal kísérletet, ezzel lett 24-13. A Detroit 1956 után kezdett ismét 5-0-val. Érdekesség, hogy az előszezont is figyelembe véve a Lions 2011-es mérlege 9-0. Még egy apró érdekesség. A mostani idényben már csak két alakulat veretlen. A Lions és a másik csoportriválisa (NFC Észak) a Green Bay Packers.

A nagyszerűen játszó Detroitból kiemelkedett  az irányító Matthew Stafford (26/19, 219 yard, 2 TD átadás, 1 interception), a futó Jahvid Best, aki 163 yarddal és az emlékezetes 88 yardos hatpontossal zárta a találkozót és természetesen ”Megatron” azaz Calvin Johnson, aki 130 yarddal és 1 TD-vel segítette csapatát. A másik oldalon a QB-t Jay Cutlert (38/28, 249 yard, 1 TD átadás) és a futót Matt Fortet (116 yard) lehet kiemelni.

Az Atlanta Falcons remekül kezdte a Green Bay Packers elleni mérkőzést, ugyanis a találkozó első negyedében egy 5 yardos Matt Ryan passz után, Roddy White szerzett touchdownt. A második felvonásban is az Atlanta szerzett először pontokat, ezúttal egy egy yardos Michael Turner futást követően ünnepelhetett hatpontost. A két touchdown-nyi távolság túlságosan is megnyugtatta az Falcons játékosait, de fogalmazhatunk úgy is, hogy felhergelte a címvédőt. A Green Bay, már a második negyedben lefaragott a hátrányából, ugyanis a Packers rúgója, Mason Crosby először 32, majd 35 yardról is értékesített egy field goal kísérletet.

A második félidőben csakis a „Sajtfejűek” szereztek pontokat. A harmadik játékrészben is Crosby volt a főszereplő. A huszonhét esztendős játékos, ezúttal 52 yardról értékesítette field goal kísérletét. Aaron Rodgers is megvillantotta kivételes képességeit, ugyanis egy 70 yardos passz után James Jones szerzett touchdownt. A Packers fiatal QB-je a mostani szezonban bebizonyította, hogy végleg kilépett a legendás Brett Favre árnyékából. A negyedik negyedben Rodgers egyik kedvenc elkapója, Greg Jennings is TD-t szerzett. A találkozó utolsó pontjait Crosby rúgta. A Green Bay Packers megérdemelten nyert 25-14-re.

Aaron Rodgers ezúttal is káprázatos teljesítményt nyújtott. A huszonhét esztendős irányító 39 passzkísérletéből 26 volt sikeres, 396 yardot passzolt és 2 TD átadása volt. A Packers-ből kiemelkedik még James Jones is, aki 140 yardot hozott elkapásaival. A címvédő 5-0-val kezdte a 2011-es szezont, míg az Atlanta Falcons 2-3-al áll.

Eredmények:
Detroit Lions – Chicago Bears 24-13
Atlanta Falcons – Green Bay Packers 14-25

 

Videók