Ma este Super Bowl!

Magyar idő szerint 0:30-kor kezdődik a XLIX. Super Bowl az arizonai Glendale-ben található University of Phoenix Stadiumban.


Az év egyik legnagyobb sporteseményén a háromszoros bajnok, New England Patriots, és a tavalyi győztes, Seattle Seahawks küzd meg egymással.

A szakértők az elmúlt évek legkiegyensúlyozottabb döntőjét várják, ahol rendkívül sok fog múlni az irányítók, Tom Brady és Russel Wilson játékán. Brady a negyedik bajnoki trófeájáért hajt, és amennyiben megkapja a megfelelő védelmet, nagy esélye lesz a gyors, rövid passzos játékukkal eredményesen előrehaladni.

Ott lesz a pályán posztján legjobbnak számító, Rob Gronkowski is, aki sérülését maga mögött hagyva ismét kulcsszereplő lehet a Patriots támadójátékában.

A másik oldalon Marshawn Lynch futójátéka lehet a kulcs. A Seahawks running backje elképesztő szezont futott, és sokak szerint nélküle biztosan nem jutott volna döntőbe a Seattle. Rá igaz a mondás, hogy minél nagyobb a nyomás, annál jobban játszik. A kérdés, ki lesz képes megállítani őt. 

Sok múlhat azon is, mennyire tud felnőni az igen csak középszerű Pats védelem a feladathoz, illetve támadásban mennyire tudják átjátszani a liga legjobb védelmével rendelkező Seahawkst.

 

Néhány érdekesség a döntőről:

Az eddigi 48 döntő alkalmával 24-24 fej és írás született a mérkőzés előtti pénzfeldobásnál.

Az amerikai himnuszt Idina Menzel fogja énekelni, míg a szünetben Katy Perry és Lenny Kravitz szórakoztatja a közönséget.

A tavaly Super Bowl 111,5 milliós nézettséget hozott, tehát minden 63. ember a Földön a meccset nézte.

48 ország élőben közvetíti a döntőt, és 34 nyelven lesz elérhető a Super Bowl.

Az amerikaiak 20%-a hagyott már ki esküvőt vagy temetést, hogy inkább a Super Bowlt nézze.

Tavaly 1,25 milliárd csirkeszárny fogyott a mérkőzés alatt.

A Patriots irányítója, Tom Brady másfélszer annyit keres egy hónap alatt, mint a Seahawks irányítója, Russel Wilson egész évben.

 

Videók