"Fekete Hétfő": fejek hullottak az NFL-ben!

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2012-es szezonjának az alapszakasza után hét csapat bocsátotta el a főedzőjét.


A kirúgott edzők sorát kezdjük Andy Reiddel. A Philadelphia Eagles egy Super Bowl győzelemre is esélyes kerettel vágott neki az idénynek. A csapat dolgát megnehezítették a sérülések, de a 4-12-es mérleg ennek ellenére is hatalmas csalódás, így nem meglepő, hogy Jeffrey Lurie búcsút intett a főedzőnek. Az ötvennégy esztendős szakember 1999-től egészen a kirúgásáig az Eagles trénere volt. Reid a tizennégy szezonból kilencszer bejuttatta a rájátszásba a pennsylvaniai alakulatot, sőt a 2004-es idényben a Super Bowlig jutott az Eagles, igaz ott vereséget szenvedett a New England Patriots-tól. Reid 140 mérkőzést nyert meg az Eagles főedzőjeként, amely franchise rekord, ezen felül 102 vereség és 1 döntetlen díszíti még a mérlegét.

Maradjunk az NFC Főcsoportjában. A Chicago Bears is a váltás mellett döntött. Virginia Halas McCaskey egy 10-6-os mérleggel zárt szezon után döntött úgy, hogy elbocsátja Lovie Smith-t (84 győzelem 66 vereség). Fontos megemlíteni, hogy a Bears az NFL történelmében csak a második olyan csapat, amely 7-1-es kezdés után nem tudta beverekedni magát a rájátszásba. Az ötvennégy éves Smith 2004-ben lett az illinoisi alakulat főedzője. A vezetésével csak háromszor jutott be a rájátszásba a csapat, igaz a 2006-os idényben egészen a Super Bowlig menetelt az együttes. A nagydöntőben azonban az Indianapolis Colts felülkerekedett a Bearsen. Érdekesség, hogy Smith elbocsátása után a csapat egyik legjobb elkapója, nem mellesleg visszahordója, Devin Hester megpendítette a visszavonulását. Minden bizonnyal Jay Cutler helye is veszélybe került a főedző elbocsátásával.

Az NFC-ben még az Arizona Cardinals is elbocsátotta a főedzőjét. Ken Whisenhunt vezetésével a csapat négy győzelemmel kezdte az idényt, majd a hátralévő 12 összecsapásból 11-et elveszített, nem mellesleg a Seattle Seahawks a franchise történelmének legnagyobb verését (58-0 14. játékhét) mérte az együttesre. Az ötvenesztendős tréner 2007-ben lett a Cardinals vezetőedzője. A legjobb eredményét 2008-ban érte el a csapattal. Az Arizona bejutott a Super Bowlba, igaz ott kikapott a Pittsburgh Steelers-től. Kurt Warner 2009-es visszavonulása után a Cardinals egyszer sem jutott be a rájátszásba, sőt kétszer a Nyugati csoport utolsó helyén végzett. Whisenhunt mellett a vezérigazgató, Rod Graves is távozott a csapattól. Érdekesség, hogy Graves 1997-től egészen az elbocsátásáig a Cards-nál dolgozott.Az AFC-ben négy edzőnek köszönték meg a munkáját. A sort kezdjük a San Diego Chargersszel. A kaliforniai alakulat 7-9-es mérleggel zárta az alapszakaszt, így nem jutott be a rájátszásba. Érdekeség, hogy Norv Turner elbocsátását már hetekkel ezelőtt kész tényként közölték az amerikai lapok, amely nem meglepő, ugyanis a Chargers az elmúlt három szezonban lemaradt a rájátszásról. Érdekesség, hogy a hatvanesztendős tréner az első három idényében (2007-2009) mindig bevezette a playoff-ba az együttest. A várakozásoknak megfelelően a Chargers vezérigazgatója, A. J. Smith is a kirúgottak listájára került.

A Nyugati Főcsoportban a Kansas City Chiefs is a váltás mellett döntött. A hatvanöt esztendős Romeo Crennel egy fantasztikus defensive koordinátor, de főedzőként megbukott. A Chiefs a 2012-es szezon alapszakaszát 2-14-es mérleggel zárta, ezzel a liga legrosszabb csapata lett (a Jacksonville Jaguars több pontot szerzett), azaz a 2013-as drafton elsőként választhat majd. Érdekesség, hogy Jovan Belcher az öngyilkossága előtt Crennelel is beszélt, így az edző egy nagyon nehéz szezonon van túl. A csapat vezérigazgatójának, Scott Piolinak is veszélyben van az állása. A Chiefs tulajdonosa, Clark Hunt még nem döntött Pioli sorsáról.

A Cleveland Browns-nál a szezon közben történt egy tulajdonosváltás. Jimmy Haslam 1 milliárd dollárért vásárolta meg a franchiset Randy Lerner-től. A várakozásoknak megfelelően az új tulajdonos nem nézte el jó szemmel, hogy a csapat egymás után az ötödik szezonját is negatív mérleggel zárta. Pat Shurmur két idény alatt csak kilenc mérkőzést nyert meg a csapattal, így nem volt meglepő az ő távozása. A főedző mellett a vezérigazgatónak, Tom Heckert Jr-nak is búcsút intett az új tulaj. A GM elbocsátása egy kicsit meglepő, hiszen a drafton jól választott Heckert. Trent Richardson újoncként ligaelit futó lett, míg Brandon Weeden franchise szintű irányító, igaz a labdára sokkal jobban vigyázhatna.Chan Gailey három szezont kapott a Buffalo Bills-nél, de a csapat a rájátszás közelébe sem került, sőt mindhárom szezont a Keleti csoport utolsó helyén zárta. Ralph Wilson tulajdonos döntése így nem meglepő. Amerikai sajtóértesülések szerint Gailey után a csapat vezérigazgatója, Buddy Nix is elveszítheti az állását. Érdekesség, hogy Nix volt az, aki egy hat éves 96 millió dolláros szerződést adott Mario Williamsnek. A defensive end idényét sérülések nehezítették, de amikor egészséges volt, akkor sem nyújtott kimagasló teljesítményt, így elképzelhető, hogy Wilson őt is kirúgja. A csapat kezdőirányítójának, Ryan Fitzpatrick-nak is veszélyben van az állása, azaz a Bills-nél komoly változások lehetnek.

Változások lehetnek még a Detroit Lions-nál, az Oakland Raiders-nél és a Dallas Cowboys-nál is. Hatalmas meglepetésre a New York Jets nem rúgta ki a főedzőjét, azaz Rex Ryan a sokadik második esélyét is megkapta. A Jets-nél a vezérigazgató, Mike Tannenbaum és a trénerek nyakába varrják a gyenge szezont, ezen felül Mark Sanchez és Tim Tebow is elhagyhatja az alakulatot. A New Yorki együttes már elküldte a GM-et és minden bizonnyal az offensive koordinátor, Tony Sparano is elhagyhatja a csapatot. A ”Fekete Hétfő” utolsó áldozata a Jacksonville Jaguars vezérigazgatója, Gene Smith volt.

Videók