Túlélte az ötödik meccset is a Cavaliers

Idénybeli mindössze negyedik vereségét szenvedte el 112-97-re a Golden State Warriors hazai pályán, az NBA nagydöntőjének ötödik találkozóján. A Clevelandből LeBron James és Kyrie Irving is 41-41 pontot dobott, ezzel rekordot állítva be.


 Bár az esélyek a Warriors mellett szóltak (a kaliforniaiak az alapszakaszban 50-3-as hazai mérleggel végeztek, és a rájátszásban is megnyerték eddigi összes meccsüket az Oracle Arenában), volt egy nagy hiányzó is a címvédő kezdőjében. Az előző találkozón LeBron James megütéséért utólag megítélt durva szabálytalanság már a negyedik volt Draymond Greennek ebben a rájátszásban, így az All-Star csatár automatikus eltiltását volt kénytelen tölteni. A Warriors azonban egyik legfontosabb játékosának hiányzása ellenére is nagyon jól tartotta a lépést, és az elmúlt negyven év legtöbb pontot hozó első félideje után 61-61-el mehetettt a nagyszünetre.

A második félidőben azonban beindult a Cavaliers, és James és Irving vezérletével egymás után dobták a kosarakat. A Warriors részéről Klay Thompson próbálta tartani a lépést, de a társak nem nőttek fel hozzá, így a harmadik szünetben már kilencre, a végére pedig 15 pontra nőtt a Cavaliers előnye.

Azzal, hogy James és Irving is negyven pont fölé jutott, azzal történelmi teljesítmény nyújtott a duó; eddig még soha nem fordult elő, hogy két csapattárs is ilyen teljesítménnyel rukkkoljon elő egy finálé-találkozón.

A következő találkozóra magyar idő szerint péntek hajnali háromkor kerül majd sor a clevelandi Quicken Loans Arenában - a négy győzelemig tartó párharcban a Warriors 3-2-re vezet, így már csak egyetlen meccset kell megnyernie a címvédésért.

NBA döntő, ötödik meccs

Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 112-97 (32-29, 29-32, 23-32, 13-19)

legjobb dobók:Thompson 37, Curry 25, Iguodala 15, illetve James, Irving 41-41, J. Smith 10

Videók