Nowitzki az NBA halhatatlanjai közé kerülhet a Dallas sikerével

A vendég Dallas Mavericks legyőzte a Miami Heatet az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének hatodik mérkőzésén, így 4-2-re megnyerte a párharcot, és történetének első bajnoki címét szerezte meg.


A 2006-os finálé "újrajátszásának" hatodik felvonásában a két csapat fantasztikus nyitónegyedet produkált: 59 pontot láthatott a miami American Airlines Center 20.003 nézője. Az első bajnoki címére hajtó Dallas vezére ezúttal is a 10-szeres All Star-válogatott német Dirk Nowitzki volt, aki méltó társra lelt Jason Terry és Shawn Marion személyében. A folytatásban összeszedte magát a keleti döntőben az alapszakaszgyőztes Chicago Bullst búcsúztató Heat, így a félidőben már csak 51-53 volt az állás.

Nagyszünet után a gyengén büntetőző hazaiak Pekingben olimpiai bajnok szupertriójából Dwyane Wade, Chris Bosh és LeBron James sem villogott, miközben a texasiaknál a kiegészítő emberek pótolták Nowitzki átmeneti formahanyatlását. Az utolsó játékrész 72-81-ről indult, nyolc perccel a vége előtt pedig 12 ponttal megléptek Rick Carlisle tanítványai (77-89). A 2006-ban bajnok floridaiak sorra rontották el a támadásokat, míg a korábban a címvédő Los Angeles Lakerst 4-0-re kiütő Dallas szenzációsan lepattanózott, Nowitzki pedig "lehetetlen" kosarakat szerzett. A 46. percben 89-101 állt az eredményjelzőn, innen pedig már nem volt visszaút a Heat számára, így a finálét 4-2-re megnyerő Dallas fennállásának első bajnoki címét szerezte meg.

A döntősorozat legjobbja (MVP) a 26 pontos átlaggal záró Dirk Nowitzki lett. - Nyilvánvalóan ezért játszom hosszú évek óta - nyilatkozta csapata és személyes sikeréről is a mérkőzés hőse, aki msotz vasárnap lesz 33 esztendős. - Bámulatos és hihetetlenül jó érzés, hogy győztünk, ezt már senki nem veheti el tőlünk, egy évig mi vagyunk az NBA legjobb csapata.

- Dirk a legnagyobbak közé emelkedett, ehhez kétség nem férhet - mondta az észak-amerikai profi bajnokság legeredményesebb európai kosarasáról edzője, Rick Carlisle.

- Nincs miért bocsánatot kérnünk, vagy szemrehányást tenni magunknak. Megesik sajnos, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan szeretnénk. Most is ez történt, nem tehetünk ellene semmit, igazságtalan lenne bárkit is kritizálni, bár ettől még fáj ez az egész, és semmivel sem könnyebb megélniük ezt a srácoknak benn az öltözőben. De a nyár folyamán, amikor enyhül az ürességérzet és a csalódottság, visszatekintve már jobban átérezzük és értjük majd, mi és miért történt így - mondta Eric Spoelstra, a vesztes csapat edzője, aki kitért a győztes együttes vezéregyéniségére is: - Dirk Nowitzki minden idők legnagyobbjainak egyike, s úgy gondolom, az összes NBA-játékos számára például szolgálhat.

NBA, döntő, 6. mérkőzés:
Miami Heat-Dallas Mavericks 95-105 (27-32, 24-21, 21-28, 23-24)
Legjobb dobók: James 21, Bosh 19, Chalmers 18, Wade 17, Haslem 11, illetve Terry 27, Nowitzki 21, Barea 15, Marion 12
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc végeredménye: 4-2 a Dallas javára.

Az elmúlt tíz év döntői és azok legjobbjai:
2002: Los Angeles Lakers-New Jersey Nets 4-0 - Shaquille O,Neal (Los Angeles)
2003: San Antonio Spurs-New Jersey Nets 4-2 - Tim Duncan (San Antonio)
2004: Detroit Pistons-Los Angeles Lakers 4-1 - Chauncey Billups (Detroit)
2005: San Antonio Spurs-Detroit Pistons 4-3 - Tim Duncan (San Antonio)
2006: Miami Heat-Dallas Mavericks 4-2 - Dwyane Wade (Miami)
2007: San Antonio Spurs-Cleveland Cavaliers 4-0 - Tony Parker (San Antonio)
2008: Boston Celtics-Los Angeles Lakers 4-2 - Paul Pierce (Boston)
2009: Los Angeles Lakers-Orlando Magic 4-1 - Kobe Bryant (Los Angeles)
2010: Los Angeles Lakers-Boston Celtics 4-3 - Kobe Bryant (Los Angeles)
2011: Dallas Mavericks-Miami Heat 4-2 - Dirk Nowitzki (Dallas)

 

Videók