A Mavericks receptje: Egy jó tulaj, egy jó kosaras és rengeteg pénz!

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2010/2011-es szezonjának bajnoka a Dallas Mavericks több mint 200 millió dollárral ér kevesebbet mint a liga legdrágább csapata a New York Knicks, ennek ellenére a Mavs ütőképesebb brigádot tudhat magáénak.


Múlt hét vasárnap a Dallas Mavericks története során először hódította el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) bajnokának járó Larry O'Brien trófeát. A pénz nem minden, mégis oly sokat jelent a sport világában, erről tudna mesélni egy–két dolgot Mark Cuban. A Mavs tulajdonosa 2000-ben egy komoly válságban lévő csapatot vásárolt meg potom 280 millió dollárért. A Forbes felmérése szerint a Dallas Mavericks értéke 438 millió dollár, azaz 82 milliárd forint! A liga legdrágább franchise-ja a (New York) Knicks, amely 655 millió dollárt ér.

Cuban volt az a személy, aki egy bizonyos Dirk Nowitzki mellé ütőképes csapatot épített fel. A német extraklasszis, akit istenítenek hazájában, abban az időben, még teljesen ismeretlen volt, majd érezve a vezetőedző és a tulajdonos bizalmát a liga egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, ha valaki, akkor ő sokkal tartozik a világ legjobb tulajdonosának megválasztott Cubannek.

Visszatérve a csapatépítésre. Cuban 2004-ben megszerezte az Atlanta Hawks egyik legjobb játékosát, Jason Terryt, majd 2008-ban a New Jersey Nets-től érkezett Jason Kidd. A két játékos fontos szerepet játszott a nagy menetelésben. A két játékoson kívül megemlíthetjük Shawn Marion, Brendan Haywood, DeShawn Stevenson nevét is, akik a Dallasban váltak kifinomult játékossá. Mondhatjuk, hogy a döntő vesztese teljesen más utat járt be. A Miami Heat kész játékosokat (LeBron James, Chris Bosh) igazolt, akiknek megremegett a keze a fontos pillanatokban.

Cuban nem csak a játékosokkal, de a csapat szurkolóival is törődik, hiszen két éve folyamatosan csökkennek a jegyárak (átlagosan 49.45 dollárba kerülnek a jegyek), ami a Mavericks hazai mérkőzéseinek jegybevételét rendesen megdobta. Furcsa lehet, de ez az igazság. A Dallas otthonaként szolgáló American Airlines Center befogadóképessége, elvileg 19,200 fő, ennek ellenére a 2010/2011-es szezonban 104%-os volt az aréna kihasználtsága, ugyanis a bővítések miatt több összecsapást is közel 21 ezer néző izgulta végig. A Dallas Mavericks kasszájába csak a jegyeladásokból 5-7 millió dollár folyt be.

A fizetések terén sem fukarkodik Cuban, ugyanis a csapat vezetőedzője, Rick Carlisle 6 millió dollárt kap szezononként, míg a játékosok fizetésére 81 millió dollárt költ a tulajdonos, aki a csapat minden egyes mérkőzését a helyszínen tekinti meg. Senkit sem lep meg, hogy Dirk Nowitzki a legjobban fizetett játékos. A német erőcsatár 17,278,618 dollárt tehet zsebre szezononként. Érdekesség, hogy a fizetési lista utolsó helyén Peja Stojakovic áll, aki 402,065 dollárt kap.

Videók