92 ezer dollárt fizettek egy 148 éves amerikai baseballkártyáért

A remélt hatszámjegyűnél valamivel kisebb összegért, 92 ezer dollárért (mintegy húszmillió forintért) kelt el egy igen ritka, 148 éves amerikai baseballkártya egy árverésen szerdán az amerikai Maine államban.


A maihoz hasonló baseballkártyák az 1880-as években kezdtek népszerűvé válni az Egyesült Államokban, a most felfedezett kezdetleges baseballkártya azonban korábbról, 1865-ból származik, és a Brooklyn Atlantics nevű amatőr baseballcsapat kilenc tagját és menedzserét ábrázolja.

A ritka sportrelikviára, amely valójában nem is igazi kártya, hanem egy kártyára préselt fotó, egy maine-i férfi bukkant egy fotóalbumban. Néhány régi Coca-Colás dobozzal és egy pár tölgyfa székkel együtt kevesebb mint száz dollárt fizetett érte egy jótékony célú limlomvásáron.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár csak a fotó két példányáról tud, a másik a birtokában van. A könyvtár szerint ez az első datált baseballkártya, amelyet a korszak legjobb klubja, az 1861-es, 1864-es és 1965-ös bajnokságot is megnyerő brooklyni csapat osztogatott szurkolóinak és a rivális csapatoknak.

A sportereklye annyira ritka, hogy előzetesen nem is tudták felbecsülni mennyit érhet, a leütési árat 50 és 500 ezer dollár közé becsülték, de legalább 100 ezer dollárt reméltek érte.
Minden idők legdrágább baseballkártyája egy 1909-es Honus Wagner, amely 2,8 millió dollárért talált vevőre 2007-ben.
 

Videók