Úszás

A transznemű úszó szerint "mélységesen kiábrándító" a CAS döntése

 A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) még 2022-ben határozott úgy, hogy a transznemű nők nem indulhatnak a női elit versenyeken, ha már átestek a férfi pubertáskor bármelyik szakaszán, kizárólag a férfiak mezőnyében versenyezhetnek, függetlenül az aktuális nemi identitásuktól vagy aktuális tesztoszteronszintjüktől.

A 25 éves Lia Thomas megtámadta a döntést a nemzetközi Sportdöntőbíróságon. A bíróság ezt arra hivatkozva elutasította, hogy Lia Thomas már nem tagja az amerikai versenyúszást irányító testületnek (US Swimming), ezért arra sem jogosult, hogy részt vegyen a FINA versenyein, így a szabályokat sem támadhatja meg.

A sportoló az elutasító döntés után a jogi csapatán keresztül adott ki nyilatkozatot.

„A CAS döntése mélységesen kiábrándító” – írta Thomas. „A transz nők versenyzését megakadályozó általános tilalmak diszkriminatívak, és megfosztanak bennünket az értékes sportolási lehetőségektől, amelyek identitásunk központi elemei. A CAS döntését cselekvésre való felhívásnak kell tekinteni minden transz női sportoló számára, hogy továbbra is küzdjenek méltóságunkért és emberi jogainkért.”

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és szinte az összes nemzetközi olimpiai szövetség évtizedek óta megkövetelte a sportolóktól, hogy a CAS-nál döntsenek vitákban” – mondta Hudson Taylor, az Athlete Ally (a sportolói diszkriminálás ellen küzdő szervezet) ügyvezető igazgatója. Azzal, hogy elutasította Lia Thomas jogi kifogását a World Aquatics ellen, a CAS megtagadta alapvető jogát, hogy hatékony jogorvoslatot kaphasson az emberi jogait sértő cselekmények esetén. Szomorú nap ez a sport számára, és mindazok számára, akik úgy gondolják, hogy a transzsportolóknak lehetőséget kell kapniuk arra, hogy tapasztalataikat meghallgassák és elbírálják, mint mindenki másét."

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság határozata egyébként nem erősíti meg a transzban való tilalmat (vagy más szabályokat, amelyek kizárják a transz nőket a nemzetközi sportból). A CAS azért utasította el az ügyet a World Aquatics előzetes kifogására, mert Thomasnak a svájci törvények értelmében nincs jogosítványa ahhoz, hogy keresetet indítson a World Aquatics ellen.

(Fotó: Athlete Ally)