Nemzetközi labdarúgás

A szabály, ami lehetővé teszi a Barcelonának, hogy soron kívül igazoljanak Gavi helyére

 A spanyol válogatott legutóbbi eb-selejtezőjén Gavi súlyos sérülést szenvedett, amelynek köszönhetően akár egy évig is a pályán kívülre kerülhet.

A La Liga szabályozásának hála egy ilyen súlyos sérülés esetén a klubnak lehetősége nyílhat arra, hogy a sérült játékos helyére igazoljanak valakit, akár az átigazolási szezonon kívül. Ilyenkor az érkező játékosnak nem kell plusz helyet biztosítani a keretben, illetve ilyenkor a spanyol liga bérplafonját sem kell figyelembe venni, legalábbis a legszigorúbb értelemben véve nem.

Amire figyelnie kell a Barcelonának, hogy az igazolt játékos a sérült bérének maximum 80%-át keresheti, illetve a szerződés csak a szezon végéig szólhat. Ha tovább írnának alá az új játékossal, ott már megvalósíthatósági tanulmányt kell bemutatni a La Liga felé, ami reprezentálja, hogyan tudják beilleszteni a játékost a költségvetésükbe.

Érdekesség továbbá, hogy habár az új játékos fizetése nem számít bele az FFP-szabályozásba, a jövő szezonban a klub által gazdálkodható bérkeret annyival csökken, amennyit kifizettek a plusz játékosnak az idei szezonban.

A fentebb említett szabályok miatt a katalánok ezt a lehetőséget nem használhatják arra, hogy korábban a klubhoz hozzák Vitor Roquét, ugyanis ő hosszabb távra érkezik, mint az idei szezon.

Fotó: Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images