Egyéb sportok

"A sohaviszontnemlátásra, minden idők legnyomorúságosabb olimpiája!"

A nemzetközi sajtó elsősorban politikai szempontból értékelte a vasárnap zárult pekingi téli olimpiát, és szinte egyöntetű a vélemény, hogy a XXIV. téli játékok az orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva doppingügye miatt lesz emlékezetes.

Németország:

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

"A hideg játékok. Bach békefelhívással zárta a politikailag rendkívül problémás sporteseményt. Ez kissé üresen hatott annak fényében, hogy a két héttel ezelőtti megnyitón Vlagyimir Putyin orosz elnök díszvendég volt."

Süddeutsche Zeitung:
"A téli játékok utolsó eseménye megmutatta, hogy az olimpiai ceremóniamesterek hogyan rejtenek el minden kritikus kérdést. Thomas Bach NOB-elnök a záróbeszédében a szolidaritásról prédikált és úgy fogalmazott, hogy egymás mellett kell állnunk – ez jól ismert, hidegen tálalt cinizmus, tekintettel arra, hogy a kínai rezsim sokakat zaklat és elnyom. A téli olimpia most Milánóba és Cortina d’Ampezzóba költözik, a világ szabad részébe."

Olaszország:

Dolomiten:
"Viszlát Peking, szervusz Milánó, Cortina … és Antholz."

Nagy-Britannia:

The Guardian:
"Téli olimpia, amely abszurd, felkavaró és gyakran kivételes volt. A fiatal orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva lélekölő története emlékezetes marad."

The Telegraph:
"A sohaviszontnemlátásra, minden idők legnyomorúságosabb olimpiája! Kína, ujgurok, Kamila Valijeva és Putyin: a téli sportok show-ja helyett botrányok sorozatát láttuk."

Franciaország:

L’Equipe:

"Az idő megállt. A Covid-játékokat tökéletesen megszervezték és sportszakmailag eredményes volt. De mindig a Valijeva-ügyről lesz emlékezetes."

Le Monde:
"A XXIV. téli olimpia, melyet egyes országok diplomáciailag bojkottáltak és sújtott a pandémia, nagyon kontrolláltan és simán lezajlott."

Le Figaro:
"A pekingi örökké egyedülálló lesz az olimpiák történetében"

Spanyolország:

Marca:

"A Valijeva-játékok. A téli olimpia kapui bezárultak, egy nagy főszereplője volt, róla szóltak a szalagcímek. A 15 éves Kamila Valijeváról, egy régebbi pozitív doppingtesztjéről és a természetes követelésről, hogy emeljék fel az alsó korhatárt."

Svájc:

Neue Zürcher Zeitung:

"Az ötkarikás játékokat a hidegháború csúcsa óta nem támadták ilyen mértékben. A reformok elkerülhetetlenek."

Egyesült Államok:

The Washington Post:

"Az olimpia véget ért anélkül, hogy a kínai rendszer megdőlt volna. A sportszakmai és technikai hozzáértés mellett kontrollálták az információt és elutasították a kritikát."

The New York Times:
"Befejeződtek Pekingben az ötkarikás játékok, melyek győzelmekről, összetört szívekről és egy botrányról szóltak."

Ausztrália:

The Age:

"Az olimpiai mozgalom vezetőinek meg kell tanulniuk, hogy ha semmit nem tesznek, az nem semlegesség. Az beletörődés. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kimaradt a kínai politikából. Van egy ország, amelyet súlyos emberi jogi visszaélésekkel vádolnak, de kényelmesen élvezi a hazai pálya előnyét: egy platformot, amelyen azt mond és azt csinál, amit akar.

Borítókép: olympics.com