Nemzetközi labdarúgás

A hajrában döntött a holland csodacsere

A holland válogatott már a második percben megszerezhette volna a vezetést, Cody Gakpo kavargatott a bal szélen, a rövidre sunyin visszahúzott lövését viszont bravúrral ütötte szögletre Wojciech Szczęsny.

A 10. percben ismét az Oranje előtt adódott ziccer, az AC Milan középpályása, Tijjani Reijnders érkezett üresen a második hullámban, de nagy helyzetben kapu mellé lőtt.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az ellenfél büntetett. Lengyelország első szögletéből gólt szerzett, a Lewandowski és Milik sérülése miatt kezdőbe kerülő Adam Buksa fejelt a hosszúba. (1-0)

Az immár hátrányban futballozó holland válogatott tovább rohamozott, előbb van Dijk, majd Xavi Simons is elpuskázott egy helyzetet.

A 29. percben viszont góllá érett a fölény, Nathan Aké egy jó megelőző szerelés után passzolt Cody Gakpo elé, a Liverpool futballistájának megpattanó lövése pedig becsapta az addig brillírozó Szczęsnyt. (1-1)

Három perccel később Bart Verbruggen is megmutatta, miért igazolta le a Brighton tavaly, Kiwior lapos lövését ütötte ki.

A negyvenkettedik percben remek akció végén megint Aké volt az egyik főszereplő, ismét Gakpót találta meg, a szélső perdítése viszont ezúttal picit pontatlan volt.

Itt még nem volt vége az első félidőnek, megint a Manchester City védője adott remek labdát, ezúttal a változatosság kedvéért Memphis Depaynak, az Atletico Madrid támadója viszont centikkel ugyan, de tévedett.

Hollandia rengeteg helyzetet dolgozott ki, de a vezető gólt egyelőre nem sikerült megszereznie.

Az 54. percben az Oranje újabb ziccert puskázott el, egy kontra után Xavi Simons lőtt mellé.

Lengyelország újra kiszabadult, egy pontrúgást követően pedig a holland kapu előtt maradtak, előbb Jakub Kiwior, majd Piotr Zieliński lövését védte a fiatal Verbruggen.

Ronald Koeman cserékkel próbálta felrázni a kicsit a mérkőzésbe belealudt csapatát, a 83. minutumban a két perccel azelőtt beálló Wout Weghorst Aké újabb gólpasszából mattolta a lengyeleket! (1-2)

A 89. percben Lengyelország támadott az egyenlítésért, Karol Swiderski lapos lövését Bart Verbruggen földöntúli bravúrral tolta ki.

Hollandia védelme kibírta a lengyel nyomást az ötperces hosszabbításban is, így győzelmével már most komoly lépést tett a továbbjutás felé.

(Borítókép: Alex Livesey/Getty Images)