Nemzetközi labdarúgás

A címvédőt legyőzve továbbjutottak spanyolok a halálcsoportból

A spanyolok meggyőző játékkal 3-0-ás győzelemmel indították a kontinensviadalt Horvátország ellen, míg a címvédő olaszok a vártnál talán nehezebben múlták felül 2-1-re Albánia legjobbjait. A két együttes azzal a tudattal vághatott neki a csütörtöki összecsapásnak, hogy a győzelem biztos továbbjutást ér.

Rögtön egy spanyol helyzettel indult a találkozó. A második percben Pedri adott feladatot Donnamurmmának, a közeli fejest bravúrral tornázta ki az olaszok hálóőre.

Mindössze tíz perc telt el, amikor ugyancsak egy bal oldali beadást követően Williams bólintott közelről a kapu mellé.

Az első játékrész felénél Yamal játszotta meg Moratát, akinek az éles szögből leadott lövése nem okozott túl nagy gondot az olaszok kapusának. Egy perccel később már nagyobb bravúrra volt szüksége Donnarummának, Fabián Ruiz cikázó rakétája befért volna a cél alá.

Az első olasz próbálkozásra 45 percet kellett várni, ekkor Chiesa kísérletezett a tizenhatoson belülről, kevés sikerrel.

A fordulást követően sem változott a játék képe. Az első sanszra alig több mint öt percet kellett várni, ekkor Cucurella az alapvonalról centerezett, Pedri pedig senkitől sem zavartatva nyolc méterről a kapu mellé lőtt.

Az 54. percben góllá érett a spanyol mezőnyfölény: egy bal oldali beadás után Morata csúsztatott kapura, Donnaruma pedig Calafiorira ütötte a labdát, akinek a térdéről a gólvonalon túlra csorgott a játékszer (1-0).

Nem állt meg Spanyolország, néhány perccel később Morata jobblábas sistergős löketét a léc alól paskolta ki Donnarumma.

Egy óra telt el az összecsapásból, amikor Le Normand szöglet utáni fejesét Cambiaso a gólvonalról vágta ki.

Néhány minutummal később Yamal ballábas csavarintása csupán milliméterekkel kerülte el a jobb felső sarkot.

A 70. percben Nico Williams egy bámulatos szólóval betört a tizenhatoson belülre, majd életerős jobblábas lövésével megdöngette a felső lécet.

Negyedórával a vége előtt Lorenzo Pellegrini szabadrúgásával némi életjelet mutatott magáról a címvédő, de Unai Simónnak ezúttal sem kellett hárítania.

A ráadásban Donnarumma kétszer is parádés védést mutatott be Ayoze Pérez lövéseinél.

Spanyolország abszolút megérdemelten 1-0-ra megnyerte a halálcsoport rangadóját és továbbjutott a legjobb 16 közé.

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló
Spanyolország–Olaszország 1–0 (0–0)

Gelsenkirchen, Arena AufSchalke, 50 000 néző. Vezette: Slavko Vincic.
Gólszerző: Calafiori (55. – öngól)
Sárga lap: G. Donnarumma (15.), Cristante (46.) ill. Rodri (45+2.)

(Fotó: Getty Images)