Egyéb sportok

2010 legnagyobb magyar sportsikere Berki vb-aranya volt

Mielőtt elkezdődne a 2011-es nagyüzem, érdemes egy gondolat erejéig visszatekinteni az elmúlt esztendőre és a legnagyobb sportsikereinkre.

Korábban már egy csokorba szedtük 2010 kiemelkedő magyar vonatkozású sporteredményeit, de ezek közül vajon melyik is ér számunkra a legtöbbet?

Az, hogy az úszók évről évre szállítják az érmeket, szinte elvárás a szurkolók részéről, ezért Hosszú Katinka – augusztusban a Margit szigeten rendezett Európa-bajnokságon szerzett – 3, Cseh László 2, vagy Gyurta Dani 1 aranyérmére „csak” bólintunk.

Ugyanez a helyzet a kajak-kenu szakággal kapcsolatban, nyár végén a poznani világbajnokságon 12 érmet lapátoltak össze Janics Natasáék, és ezzel a legeredményesebb nemzet lettünk a tornán, de tulajdonképpen erre is legyinthetnénk, hiszen az elmúlt években rendre az éremtáblázat élén végez a magyar csapat a nemzetközi versenyeken, vagyis megszoktuk, persze ettől függetlenül nem veszítenek a kajakos érmek sem értékükből.

Ami mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, az Kovács Katalin történelmi rekordja, ugyanis a női kajaknégyes győzelme után megszerezte 28. világbajnoki címét, ezzel megelőzte az ökörranglistán a 27 elsőséggel rendelkező német Birgit Fischert. Erre rátett még egy lapáttal, hiszen ezek után 200 méter párosban is nyert Janics Natasa oldalán, így már 29 vb-elsőségénél jár.

Ugyan nem dobogóról szól a fáma fiaink májusi moszkvai asztalitenisz-vb teljesítményét illetően, azonban nagy tettet hajtottak végre, ugyanis 27 év után ismét nyolc közé jutott magyar férfi csapat világbajnokságon. A siker értékét csak növeli, hogy 109 együttesből lett 8. a Pázsy, Jakab, Kosiba, Pattantyús négyes.

Sidi Péter július végén Münchenben világbajnoki ezüstérmet szerzett légpuskában, megszerezte Magyarország első olimpiai kvótáját, ahogy tette azt négy éve is, majd világbajnok lett a 3×40 lövéses összetett számban, ami a sportlövészetben a szakemberek által legnehezebbnek tartott versenyszám.

Szót érdemel a duatlonos Csomor Erika 3. világbajnoki címe, Szávay Ági egy héten belül aratott két WTA-tornagyőzelme, vagy a vancouveri téli olimpián 3000 méteren 5. helyen végzett női gyorskorcsolya-váltó eredménye is.

Ha azt nézzük, hogy a körülményekhez képest ki hajtotta végre a legnagyobb sportsikert, a dzsúdós Mészáros Anett kaphatná az első helyet a holtversenyben második műugró Bartha Nóra és diszkoszvető Fazekas Róbert előtt. Mészáros azok után lett 2. Tokióban a vb-n, hogy a tájfun miatt kis híján lemaradt a versenyről. Ezek után a délelőtti bemelegítésen a hajlítója megsérült, és onnantól kezdve végig így versenyzett. A döntőben már akkora fájdalmai voltak, hogy fel kellett adnia a küzdelmet az Európa-bajnok cselgáncsozónak. A műugró Bartha Nóra gerincműtétje után kisebb csodát végrehajtva tudott felkapaszkodni a dobogó 3. fokára a 3 méteres számban az augusztusi hazai rendezésű úszó-műugró Eb-n. A nehézatléta Fazekas, akitől 2004-ben doppingvétség miatt elvették az olimpiai aranyat, egy év és egy hónappal korábban még műtőasztalon feküdt, mielőtt a barcelonai kontinensviadalon bronzérmet szerzett.

A sok szép magyar siker közül a „legértékesebb” talán Berki Krisztián lólengésben szerzett világbajnoki aranyérme. Október második felében Rotterdamban a szer négyszeres Európa-bajnoka és kétszeres vb-ezüstérmese nem talált legyőzőre, és ezzel húsz év után ismét született világbajnokságon magyar arany lólengésben. A tornasport 10. aranyérmét begyűjtő Berki egyébiránt az „Év férfi sportolója” címet is elnyerte.

Lakos Borbála (Fotó: MTI)