Nemzetközi labdarúgás

2006 botrányos szelleme kísérti a Squadra Azzura Eb-szereplését – Csapatportré

""

Az olasz válogatott – a Serie A-n végigsöprő bundabotrány után – némi meglepetésre megnyerte a 2006-os világbajnokságot, a 2008-as kontinensbajnokság és a 2010-es vb azonban nem úgy sikerült a taljánoknak, ahogy azt szerették volna (előbb megyeddöntős búcsú a spanyolok ellen, majd csoportutolsóként kiesés Dél-Afrikában), azonban a kvalifikációt meggyőzően telejsítették.

Igen ám, csak azóta a keret két, leginkább foglalkoztatott csatára, Giuseppe Rossi és Antonio Cassano kiesett a pixisből – előbbi térdszalag-szakadásából lábadozik, míg utóbbi, ugyan szívműtétje után visszatért, de erősen kérdéses, milyen állapotban van / lesz. Nélkülük okosan kell kialakítania az utazó keretet Prandellinek, ami nem lesz egyszerű.

EURO 2012 – KISOKOS
Olaszország
Területe: 301 336 négyzetkilométer
Lakosok száma: 60,484 millió
Főváros: Róma
Labdarúgó-szövetség alapítási éve: 1898
FIFA-világranglista helyezés: 12.
Mezszín: kék-fehér
Út az Eb-ig: Vereség nélkül megnyerte a selejtező C csoportját
Korábbi Eb-részvétel: 7 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: világbajnok (1934, 1938, 1982, 2006), Európa-bajnok (1968), világbajnoki ezüstérmes (1970, 1994), világbajnoki bronzérmes (1990), Európa-bajnoki ezüstérmes (2000), olimpiai bajnok (1936)
Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli (2010 óta)
Meghatározó játékosok lehetnek: Gianluigi Buffon (Juventus), Andrea Pirlo (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Daniele De Rossi (AS Roma), Mario Balotelli (Manchester City), Antonio Cassano (AC Milan)

Talán az utóbbi húsz év legrosszabb keretével lesz kénytelen felvenni a harcot a Squadra Azzurra, ráadásul válogatott ellenfelekkel szemben, hiszen ki állíthatná, hogy sétagalopp lesz a három mérkőzés, melyen a csoportkörben kellene győzniük Prandelli fiainak. A címvédő spanyolokról ugye nem is kell beszélnünk, a horvátok bárkit képesek legyőzni, és a Trapattoni által irányította írek is elég éhesnek tűnnek.  Az olasz rajongók legnagyobb bánatára nem túlzás kijelenteni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ez a csapat túléli a csoportkört.

""

EURO 2012
Az olasz válogatott keret
Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Salvatore Sirigu (Paris St. Germain)
Hátvédek: Ignazio Abate (Milan), Federico Balzaretti (Palermo), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Christian Maggio (Napoli), Angelo Obinze Ogbonna (Torino), Andrea Ranocchia (Inter)
Középpályások: Daniele De Rossi (Roma), Alessandro Diamanti (Bologna), Emanuele Giaccherini (Juventus), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paris St. Germain), Antonio Nocerino (Milan), Andrea Pirlo (Juventus)
Támadók: Mario Balotelli (Manchester City), Fabio Borini (Roma), Antonio Cassano (Milan), Mattia Destro (Siena), Antonio Di Natale (Udinese), Sebastian Giovinco (Parma)

Ráadásul egyáltalán nem telt  zökkenőmentesen a felkészülési időszak, a 2006-os évet idézve újabb bundabotrány pattant ki Itáliában. Domenico Criscito például el sem utazhat az olasz labdarúgó-válogatottal az Európa-bajnokságra, miután felmerült a neve a fogadási csalással kapcsolatban. Az Olaszországot május végén megrázó földrengések miatt elmaradt az Európa-bajnokságra készülő nemzeti csapat Luxemburg elleni mérkőzése, az oroszok elleni barátságos meccsben pedig nem volt sok köszönet.

""

Május végén még az is felmerült, hogy az olaszok egész egyszerűen kihagyják a kontinenstornát, de akinek annyi köze van Olaszországhoz,  hogy három fénykép közül ki tudja választani azt, amelyik a Colosseumot ábrázolja, még az is tudja, hogy ez egy komolytalan felvetés volt.  Ennyi baljós előjel után nyugodtan lehetne azt mondani, hogy az olaszok teljesen esélytelenek, de itt bejön ismét 2006 szelleme, akkor is azt hitte a nagyvilág, hogy nem terem babér a kékeknek, aztán mégis Cannavaro emelhette magasba a világbajnoki trófeát július elején.