EURO2024

20 éve bundaügybe keveredett, most Eb-elődöntőt vezethet

Kép forrása: Getty Images

Az UEFA kijelölte az Európa-bajnoki elődöntők játékvezetőit. Az Európai Labdarúgó-szövetség "jó érzékkel" választott, mert ha az angolok elbuknak, akkor két kézzel mutogatnak majd a sípmesterre

A szerdai angol-holland játékvezetője ugyanis az a német Felix Zwayer, aki érintőlegesen belekeveredett a Robert Hoyzer-féle bundabotrányba. Zwayer bevallása szerint 2005-ben Hoyzer megpróbálta megvesztegetni őt egy Rot-Weiss Essen–Köln másodosztályú meccs kapcsán, de ezt azonnal jelentette. Ám végül mégis hat hónapos eltiltást kapott, mivel egy 300 eurós összeget elfogadott és erről  „elfelejtett” beszámolni. Vagyis teljesen nem maradt tiszta a keze és ezért erősen megkérdőjeleződött a szavahihetősége is.

Itt pedig ugornunk kell az időben, egészen 2021-ig, amikor Jude Bellinghamet és Felix Zwayert összehozta a sors egy Bayern-Dortmund bajnokin, amelyet egy erősen vitatott büntetővel nyertek meg a bajorok.

A Bellingham pedig a mérkőzés után nem kertelt:

Ha egy olyan játékvezetőnek adják a legnagyobb németországi meccset, akit bundázással vádoltak, mit várunk?”

Tette fel az angol a találkozó után a költői kérdést, amelyet aztán 40 ezer eurója bánta, ekkora büntetést kapott becsületsértésért a Német Szövetségtől.

Így valószínűsíthető, hogy nem igazán zárták magukat egymás szívébe. A kérdés, hogy ezen túl tudnak-e lépni, illetve szüksége van-e az UEFA-nak, hogy ilyen muníciót adjon egy esetleges vereség utánra az angol válogatottnak?

Felix Zwayer az idei kontinenstornán egyébként eddig az olasz–albán a portugál–török és a holland-román mérkőzéseket vezette.

A francia-spanyol mérkőzés játékvezetője pedig Slavko Vincic lesz, esetében nyilván az UEFA szlovén elnöke is fontos hátszelet jelentett.

A 44 éves szlovén eddig  két meccset dirigált a németországi tornán, a magyar–svájci csoporttalálkozót, majd a Spanyolország–Olaszország összecsapást. 2022-ben ő vezette az Európa-liga döntőjét, néhány héttel ezelőtt pedig a Real Madrid–Borussia Dortmund BL-döntőt.

Slavko Vincić esetében sem beszélhetünk patyolattiszta múltról, hiszen a szlovén játékvezetőt 2020-ban őrizetbe vették, hiszen a rendőrség szerint tagja volt egy drogokkal, fegyverekkel és prostituáltakkal üzletelő csoportnak. Végül semmit sem tudtak rábizonyítani, így szabadon távozhatott az előzetesből és folytathatta karrierjét és a játékvezetői pályafutását.

Egy biztos, hogy a nagy tornák megszokott rendje szerint, aki elődöntőt vezet, az nem kaphat finálét. Így a szlovén és a német sípmesterrel vasárnap már nem találkozhatnak a döntősök.