Nemzetközi labdarúgás

130 millió eurót kellene „találnia” egy hét alatt a Barcelonának

A pénügyi fair play szabály sok Barcelona-szurkoló számára ismerős téma már hónapok óta. Ez teszi lehetővé ugyanis a spanyol klubok számára, hogy minden 1 euró bevétel után 1 eurót költsenek.

Jelenleg a Barcelona az 1:4-es szabályt alkalmazza, ami azt jelenti, hogy csak 0,25 eurót költhet minden egyes bevételi euró után. A többit a kasszában kell tartani, amíg a könyvelési adataik egyensúlyba nem kerülnek.

Hónapok óta az a kérdés, hogy Joan Laportának sikerül-e megugrania a lehetetlent, vagyis egyenesbe tudja-e hozni az egyesület költségvetését. 

A The Athletic szerint a Barcának ehhez jelen pillanatban 130 millió euró bevételt kellene realizálnia június végéig. A kérdés az, hogy honnan lehet meg ez a pénz, hogyha addig a klub nem tud eladni egyetlen nagy játékost sem?

A lehetőségek azért vannak. Egyrészt a klub közel áll a Barca Studios 15%-ának eladásához. Ebből azonban csak körülbelül 50 millió euró folyhat be.

A másik szál a Nike. Az amerikai cég 100 millió euróval segítheti ki a Barcelonát egy 10 éves megállapodásért cserében.

Emellett pedig Joan Laporta még két vállalattól, a Sociostól és az Orpheustól szeretne behúzni összesen 30 milliós szponzori támogatást a következő héten. A heyzet tehát csak elsőre tűnik lehetetlennek, de talán mégis megoldható.

Hogyha nem, akkor nemcsak az új átigazolásokkal lesz gond, hanem azzal is, hogy a meglévő játékosok, sőt a vezetőedző regisztrálása is nehézségekbe ütközik majd.

Így előfordulhat, hogy az olyan játékosok, mint Araujo, Gundogan, Inigo Martinez, Vitor Roque és még Hansi Flick edző sem regisztráltak a La Ligában, mire a szezon augusztusban kezdődik. Vagyis nem léphetnek pályára, atréner pedig nem ülhet le a kispadra. 

(Fotó: facebook/ FC Barcalona)