Szerkesztő: Mihályi Petra
2012. 11. 05. 10:30

Van, akinek a lábujja bánja, más megúszta azzal, hogy egy hajóval ütközött - maratoni gyorskorcsolya holland módra.

Tulipán, fapapucs, piroslámpás negyed, legális könnyűdrog, hasisos süti… A legtöbb embernek ezek jutnak először eszébe Hollandiáról. Pedig van olyan esemény az országban, ami ezeknél sokkal jobban erősíti a hollandokban a nemzeti érzést, és ez a sporthoz kapcsolódik. Méghozzá a gyorskorcsolyához. A hollandok bebizonyították, hogy ez is lehet izgalmas. Az Elfstedentochtot, ami 11 várost érint, 1909 óta rendezik meg azokban az években, mikor elég hideg az idő. Botrányok, balesetek, amputált végtagok, és 1963 pokla. Ez a Tizenegy Város Körtúrája.

A versenyt szabad ég alatt, természetes vízen tartják, Frízföldön, Észak-Hollandiában. A közel 200 km-s útvonal tizenegy történelmi fríz várost köt össze, a versenyzők csatornákon, folyókon, tavakon korcsolyázva járják végig a távot. A verseny Leeuwardenből indul, érinti Sneeket, IJlst, Slotent, innen Stavorenbe mennek a versenyzők, majd Hindeloopenbe,  utána Workum, Bolsward és Harlingen következik, majd Franekeren és Dokkumon keresztül visszatér az út Leeuwardenbe. Csak akkor kerül megrendezésre, ha a jég legalább 15 cm vastag a pálya minden részén, és az időjárás előrejelzés szerint nem jön enyhülés, tehát nem fog vékonyodni. Mivel ez nem minden télen következik be, időnként több év is kimarad. A leghosszabb szünet 22 év volt, az utolsó versenyt pedig 1997-ben rendezték.

A verseny útvonala

A hollandok lelkesedését mutatja, hogy amint néhány egymást követő napon 0oC alá megy a hőmérséklet, már kezdődnek a találgatások, hogy vajon engedélyezi-e a Tizenegy Fríz Város Szövetsége a verseny megrendezését. Minél több napig tart a fagy, annál magasabbra csap az ’Elfstedenkoorts’, vagyis a ’Tizenegy város-láz’, és ha bejelntik, hogy megtartják, az őrület a tetőfokára hág. Az érintett városokban mindenhol utcabálokkal ünnepelnek, A szállodák azonnal megtelnek, a verseny előestéjét pedig Leeuwarden éjjelének nevezik. Az egész város talpon van ilyenkor, az utcák megtelnek, a bulizós hangulat mindenkin eluralkodik. Ilyenkor még a mogorvának tartott frízek is sokkal nyitottabbak.

Az Elftedentochtot januárban vagy februárban rendezik általában. Ha a szövetség úgy találja, hogy a jég megfelelő vastagságú, legkésőbb 48 óra múlva megkezdődik a verseny. Csak az indulhat el, akinek rajtengedélye van, és tagja az egyesületnek. A verseny hajnali ötkor kezdődik, és éjfélig tart. A korcsolyázóknak a városokban felállított 11 állomáson pecséteket kell gyűjteni. Aki mindet megszerzi, és éjfélig célba ér, az megkapja a ’Tizenegy Város Keresztet’. Emellett az első 11 férfi, és az első 5 nő érmet is kap. A győzteseket megkoronázzák, és egy-egy kupával is díjazzák teljesítményüket. A férfi győztes a szövetség alapítójáról elnevezett Pim Mulier-trófeát is megkapja, ami egy nagy ezüsttál. A versenyt mindössze 15-ször sikerült megrendezni 1909-óta, ezek közül az 1963-as vált legendássá, ’63 poklaként emlegetik azóta is.

Efstedenkruisje

A század leghidegebb telének leghidegebb napján rendezték a versenyt, január 18-án. Hajnali 5 órakor, a verseny kezdetekor -18oC-t mutattak a hőmérők. Ennek dacára óriási tömeg gyűlt össze a rajtnál, félő volt, hogy a jég megreped, és esetleg beszakad, mielőtt a versenyzők elindulhatnának, ezért a felügyelők arrébb terelték a közönséget. A rettenetes hideg mellett a jég állapota is nagy gondot okozott a korcsolyázóknak. Göcsörtös volt, itt-ott havas, helyenként teljesen járhatatlan. Ráadásul ekkor még a sportruházat annyira fejletlen volt, hogy a legjobb módszer a test melegen tartására az volt, ha a ruha alatt beborították a testüket újságpapírral. Nem véletlen, hogy a versenyzők kevesebb, mint 1%-a ért csak célba…közel 10.000-ből mindössze 69-en.

A verseny győztese Reinier Paping lett, 10:59 perc alatt teljesítette a távot, 22 percet adva a második helyezett Jan Uithamnak. Mikor Papingot már javában ünnepelte a tömeg, a legtöbben még a -10 fokos hidegben szenvedtek. Annyira kegyetlenek voltak a körülmények, hogy a verseny felében egyedül korcsolyázó Papingot nemzeti hőssé avatták

Reinier Paping

Sokan feladták a versenyt, voltak, akik fagyásos sérüléseket szenvedtek. Az utat nehéz volt már megtalálni a sötétben, ráadásul többen hóvakságot is kaptak, Anton Verhoeven emiatt nekiütközött egy hajónak is. Ez elég fájdalmas lehetett kb. 20 km/h-s sebességnél. A 31. helyezett Tinus Udding nagylábujja olyan mértékig lefagyott, hogy a verseny után, mikor kórházba vitték, a körme és a bőre egyben levált. Otthon őrizgette kiszárítva egy évig, majd a hindeloopeni korcsolyamúzeumnak ajándékozta, elrettentésül a szemlélők, versenyezni készülők számára. Egyébként lefagyott, amputált végtagok nem csak a ’63-as versenyen fordultak elő, Udding még aránylag jól járt, mert az évek során végül a bőre és a körme is visszanőtt, nem kellett levágni egyik ujját sem.

Nem véletlen, hogy erről a versenyről született könyv, amelyet épp Udding írt, valamint 2009-ben bemutatták a The Hell of  ’63 című filmet is, ami ugyan sokak szerint nem adja vissza a valódi érzést, amit az a verseny hozott.

A befutónál is drámai fordulatot vehettek volna az események. Sjirk Velstra volt a jégmester, úgy jelölte ki a célt, hogy minél sekélyebb legyen ott a víz, nehogy a tömeg alatt véletlen beszakadjon. Minden észérve ellenére azonban a felügyelők átrakatták vele a célvonalat olyan helyre, ahol hat láb mély víz volt a jég alatt. Az őrjöngő tömeg alatt repedezni kezdett a jég, mikor a hangulat Paping befutójával és a királyi család tagjainak érkezésével a tetőfokára hágott. A rendőrség utasítására végül mindenki biztonságban elhagyta a jeget, Paping és a királynő vezetésével.

Az esetből elég nagy botrány lett, több tárgyalás követte, a rendőrség és a felügyelők a szervezőkre próbálták hárítani a felelősséget, noha tisztán az ő hibájuk volt, hogy kötelezték Velstrát a célvonal áthelyezésére.

Reinier Paping célbaérése

A verseny népszerűségét nem csak az óriási tömeg és a szurkolási láz mutatja. 1940-ben a versenyt 3 hónappal a világháborúba való belépés előtt rendezték, mégsem a háború kérdései kerültek a címlapokra, az összes újság a verseny megrendezésével, a célba érőkkel, a győztesekkel foglalkozott. Ebben az évben ugyanis nem egy, hanem egyszerre öt nyertes akadt, öten összekapaszkodva csúsztak át a célvonalon. Hasonló eset volt a ’40-est megelőző versenyen, melyet 7 évvel korábban rendeztek, ’33-ban, de akkor csak ketten jöttek be egyszerre. Az 1940-es események miatt azonban hoztak egy új szabályt, amely tiltotta az ilyen összefogást.

Az Elfstedentocht versenyek egyik nagy vesztese az az Anton Verhoeven lehet, akiről a '63-as verseny kapcsán már volt szó. Ő elsőként 1947-ben indult, majd a következő három versenynek esélyesként vágott neki. 1954-ben az élen állt, mikor áthalad azon a vonalon, ami azt jelzi, hogy 500m-re van a cél. Ekkor azonban azt hitte, hogy már a célban van, így kiszállt a versenyből. Mikor rájött hibájára, folytatta útját, de ez már csak az 5. helyre volt elég. ’54 után 2 évvel később tudták megint megrendezni, ’56-ban, ekkor pedig nem hirdettek győztest, mert figyelmen kívül hagyva az 1940-es szabályokat, ismét öten egyszerre értek célba, győztesnek érezve magukat. Ebben az ötös fogatban benne volt Verhoeven is. Nem diszkvalifikáltak senkit, de nem is nyert egyikük sem. Ezután a ’63 pokla volt a következő, ahol ismét az esélyesek közé sorolták, de Paping hamar otthagyta őt és a többi üldözőt, ráadásul ezután Verhoeven még nekiment annak a bizonyos hajónak is.

Az 1956-os befutó

Ez a korcsolyaverseny nem csak pozitív indulatokat válthat ki, 1997-ben néhányan, akik nem szimpatizálnak az Elfstedentochttal, alapítottak egy ellenszövetséget, és szabotálni próbálták a megrendezését. Egy szakaszon sót öntöttek a jégre, hogy ne tudjon megfelelően megvastagodni. Azonban ez nem okozott olyan nagy problémát, hiszen máskor is előfordult olyan, hogy a 200km-en voltak rosszul járható szakaszok. Ilyenkor a versenyzők kimentek a partra, és korcoslyával a lábukon elsétáltak a következő olyan részig, ahol már ismét korcsolyázható volt a jég. Erre külön kifejezésük is van: kulningnak nevezik, ami egy fríz eredetű szó.

A sok szünet miatt kerestek alternatív megoldást: 1974-től más országok tavain, folyóin tartanak versenyt. Ezeken kb. 6500 holland szokott részt venni, ezen kívül néhányszáz más nemzetiségű versenyző is csatlakozik. Az elsőt Lillehammerben rendezték, később évekig a finnországi Lahtiban tartották, de volt Kanadában és Lengyelországban is. 1989 óta minden évben az ausztriai Weissensee jegén próbálhatják ki magukat a versenyzők. Ennek az eseménynek külön szövetséget alapítottak, Alternative Elfstedentocht Weissensee néven. A tagsági díj 26,50 euró évente, az indulhat, aki ezt befizeti. Itt három kategóriát indítanak, rendeznek profi, gyors amatőr, és rekreációs versenyt is.

Alternatív verseny a Weissensee-n

Immár 15 éve nem került megrendezésre az igazi verseny, bár idén lázban égett egész Hollandia, mert ismét meg volt az esélye annak, hogy megtartják. Még nem született döntés, mikor már tele volt az összes szálloda a résztvevő városokban. Végül február 8-án vált biztossá, hogy nem lesz idén sem Elftedentocht, mert egy hosszú szakaszon nem volt megfelelő a jég vastagsága, és a szervezők úgy döntöttek, hogy a versenyzők biztonsága az elsődleges, így a már folyó előkészületek ellenére lefújták...

Legfrissebb híreink

23:37 - Messiéknek parádés vb-mez ellen is meg kell küzdeniük - kép NEMZETKÖZI FOCI
22:47 - Ezt várja a Liverpool magyar kapusa a BL-döntőtől NEMZETKÖZI FOCI
22:01 - Piros lap és 5 gól az MTK-Kisvárdán MAGYAR FOCI
21:37 - Klopp az egekig magasztalta Zidane-t, de... NEMZETKÖZI FOCI
21:12 - Zidane és Ronaldo az ilyen meccsekért él NEMZETKÖZI FOCI
20:36 - Hihetetlen légifotó az épülő Puskás Ferenc Stadionról MAGYAR FOCI
19:51 - Fucsovics bejutott élete első ATP-fináléjába TENISZ
19:43 - Nagy fölénnyel nyert Hosszú Katinka ÚSZÁS
19:25 - Kiderült, ki lehet Hosszú Katinka új edzője ÚSZÁS
18:48 - Real Madrid-Liverpool 9-3 - videó NEMZETKÖZI FOCI
18:00 - Eligazolt Észak-Amerikából a hokiválogatottunk kapusa JÉGKORONG
17:19 - Íme, a foci-vb hivatalos dala – Will Smith parádéja - videó NEMZETKÖZI FOCI
16:39 - Georges Leekens szűkítette a válogatott keretét MAGYAR FOCI
16:13 - Gólkirályokkal és BL-klasszissal erősített a Fradi - videó KÉZILABDA
15:41 - 400 ezer eurót fizettek a magyar válogatott focistáért NEMZETKÖZI FOCI
15:33 - Ismerős csapat vinné a Videoton alapemberét MAGYAR FOCI
14:46 - Brutális verekedés Kijevben a BL-döntő előtt - fotók NEMZETKÖZI FOCI
14:01 - Három olasz sztárcsapat verseng a Chelsea csatáráért NEMZETKÖZI FOCI
13:14 - A pénz nagy úr: eddig folytatja karrierjét Xavi NEMZETKÖZI FOCI
12:33 - Beteg: Ronaldinho egyszerre két nőt vesz el feleségül! NEMZETKÖZI FOCI
11:48 - Furcsa dolgot mondott Buffonról az új olasz kapitány NEMZETKÖZI FOCI
11:01 - Európa egyik legtehetségesebb játékosa döntött jövőjéről NEMZETKÖZI FOCI
10:14 - Érdekes átigazolás: szintet váltott a válogatott kapusa JÉGKORONG
09:31 - Hosszú vs. Tusup: drámaiak a legújabb fejlemények ÚSZÁS
08:29 - Kétszer volt a magyar foci gólkirálya, most visszavonul MAGYAR FOCI
07:34 - Furcsaságok a Real Madrid-Liverpool BL-döntő előtt NEMZETKÖZI FOCI
07:00 - A pénteki sportműsorok és televíziós közvetítések EZT LÁTOD ÉLŐBEN
22:03 - Itt az első reakció Hosszú Katinkáék végső szétválására ÚSZÁS
21:29 - A nap képe: történelmi pillanatok az F1-ben - fotó AUTÓ-MOTOR
20:46 - Fiatal spanyol válogatott játékost igazolt az Atlético NEMZETKÖZI FOCI
20:04 - Remek hírt kaptak a német szurkolók a világbajnokságra! NEMZETKÖZI FOCI
19:34 - F1: nem a Ferrari és nem a Mercedes uralkodik Monacóban AUTÓ-MOTOR
18:51 - Óriási elismerés érte Babos Tímeát és a magyar sportot! TENISZ
18:06 - Hogy micsoda? Őrült neve lesz Beckham új csapatának NEMZETKÖZI FOCI
17:21 - 15 év után ismét felejthetetlen BL-döntőt rendezhetnek NEMZETKÖZI FOCI
16:38 - Furcsa látni: új csapata mezével pózol Iniesta - fotó NEMZETKÖZI FOCI
15:56 - "Magyaros" csapathoz igazolhat Wayne Rooney! NEMZETKÖZI FOCI
15:09 - PSG: a dél-amerikai csillag távozásáról pletykálnak NEMZETKÖZI FOCI
14:25 - Bombaigazolásra készül a magyar futballista klubja NEMZETKÖZI FOCI
13:47 - Új edző után sztárok érkezhetnek a Napolihoz NEMZETKÖZI FOCI
13:01 - Foci-vb: kisebb botrány van a francia válogatottnál NEMZETKÖZI FOCI
12:22 - Liverpool: világklasszis futballista érkezhet NEMZETKÖZI FOCI
11:44 - Gyász: elhunyt a klasszis magyar atléta EGYÉB SPORTOK
11:32 - Elképesztő dolgot posztolt Hosszú Katinka a házasságáról - kép ÚSZÁS
11:08 - Magyar Kupa-döntő: íme Orbán Viktor értékelése MAGYAR FOCI
10:22 - Kiderült, hol folytatja pályafutását Iniesta NEMZETKÖZI FOCI
09:43 - Labdarúgás: óriási zakót kaptak a magyar tehetségek MAGYAR FOCI
09:02 - Kézilabda: nagyon komoly bejelentést tett az FTC ásza - videó KÉZILABDA
08:35 - Újpest lángokban: hatalmas ünnep a kupadöntő után - videó MAGYAR FOCI
08:01 - Kupadöntő: a tizenegyesekben is hosszabbítás - videó MAGYAR FOCI
06:31 - Sörrel öntötték nyakon Pintér Attilát a kupadöntőben - videó MAGYAR FOCI
05:25 - Csütörtöki sportműsor - magyarok a BL-döntőben EZT LÁTOD ÉLŐBEN
22:54 - Kupadöntő: a tizenegyesekben is hosszabbítás volt - videó MAGYAR FOCI
22:04 - Görbiczék elképesztő aranytánca a katarzis után - videó KÉZILABDA
21:34 - Félbeszakadt a Puskás-Újpest kupadöntő 2 percre - kép MAGYAR FOCI
20:40 - Görbicz eksztázisa, fradisták drámája: így dőlt el - videó KÉZILABDA
19:57 - Bukott a Fradi a döntő 4. meccsén - vasárnap eldől VÍZILABDA
19:42 - Egy gól döntött a Győr és a Fradi között az aranyról KÉZILABDA
19:03 - Puskás Akadémia-Újpest: a kupadöntő kezdőcsapatai MAGYAR FOCI
18:32 - Sztáredző tart a Napolihoz NEMZETKÖZI FOCI
17:22 - Cristiano Ronaldo elárulta, meddig folytatja profi karrierjét NEMZETKÖZI FOCI
16:23 - Budapesten 1 ezüstöt nyert a világbajnok, most doppinggal bukott ÚSZÁS
15:57 - Kizárás is fenyegeti a Milant NEMZETKÖZI FOCI
14:31 - Bajnok lehet ma a Fradi VÍZILABDA
13:34 - Urbi et Orbi: keményet szólt be Urbán Flórián Orbán Viktornak MAGYAR FOCI
12:43 - Parádésan búcsúztatta a Veszprém a távozó legendáit KÉZILABDA
12:15 - Hadat üzent a Fradi a magyar focibíróknak - videók MAGYAR FOCI
11:36 - Vége lehet a szappanoperának - eldőlhetett Neymar sorsa NEMZETKÖZI FOCI
10:58 - Tényleg megvan az Arsenal új edzője NEMZETKÖZI FOCI
09:53 - Messiéket hatalmas csapás érte a vb előtt NEMZETKÖZI FOCI
09:22 - Veszprém: eldőlt Vranjes sorsa KÉZILABDA
08:37 - Vb-ellenfelek csapatkapitányai az eltiltott kokainos focistáért NEMZETKÖZI FOCI
08:22 - Brutális kisvárdai igazolások az NB I-re, brazilok is jöttek! MAGYAR FOCI
05:37 - Szerdai sportműsor - MK-döntő, ETO és a Fradi harca az aranyért EZT LÁTOD ÉLŐBEN
23:37 - Európai kupagyőzelmet ünnepelt a Real Madrid az öltözőben - videó KOSÁRLABDA
23:01 - Hosszú Katinka tehenet fejt - kép ÚSZÁS
22:35 - Soproni kosaras lány a legjobb Európában KOSÁRLABDA
22:03 - Sergio Ramos, a hazafi - kép NEMZETKÖZI FOCI
21:39 - Brazil óriás állapodott meg a Puskás Akadémiával MAGYAR FOCI
20:57 - Még el sem kezdődött vb, máris eldőlt a spanyol kapitány sorsa NEMZETKÖZI FOCI
20:22 - 35 focicsapat bundázott, lecsaptak rájuk NEMZETKÖZI FOCI
20:07 - Lehet sorsolással dől el a bajnoki cím KÉZILABDA
19:16 - Jean Todt: Túl messzire mentünk a motorszabályok megalkotásakor AUTÓ-MOTOR
18:33 - Kijevben nehezen viselik a BL orosz főszponzorát NEMZETKÖZI FOCI
18:19 - Kupadöntő: idén a Puskás ellen nem termett babér az Újpestnek MAGYAR FOCI
17:34 - Fucsovics bravúrgyőzelemmel kezdett TENISZ
17:08 - Feljutottak az NB I-be, nyilván brazilokat igazolnak MAGYAR FOCI
17:01 - Komoly bevásárlásra készül az MU NEMZETKÖZI FOCI
16:37 - Szexuális zaklatás: a világbajnok úszónő perel ÚSZÁS
16:01 - Bombaigazolásra készül a Milan! NEMZETKÖZI FOCI
15:12 - Tenisz: borzasztó hírt kapott Serena Williams TENISZ
14:38 - Magyar Kupa: kitört a fociláz Újpesten! MAGYAR FOCI
13:50 - Elképesztő dologgal vádolják a Napoli sztárjait NEMZETKÖZI FOCI
13:13 - Neymar távozna a PSG-től: elmondta, melyik csapatba vágyik NEMZETKÖZI FOCI
12:33 - Jól ismert külföldi csapat vinné a magyar válogatott kapust! MAGYAR FOCI
11:38 - Remek szakember ül le a patinás londoni csapat padjára NEMZETKÖZI FOCI
10:48 - Az amerikai klasszis vallomása miatt áll a bál ÚSZÁS
09:51 - Örömmámorban úszik a magyar válogatott futballista! MAGYAR FOCI
09:06 - Elszakadt a cérna: ezért kapott Ibra pirosat - videó NEMZETKÖZI FOCI
08:23 - MK-döntő: fontos bejelentés tett az MLSZ MAGYAR FOCI
07:12 - Keddi sportműsor és televíziós közvetítések EZT LÁTOD ÉLŐBEN
22:48 - Foci-vb: íme az oroszországi vb stadionjai - kép NEMZETKÖZI FOCI
22:17 - Hihetetlen: börtönbe kerül Dárdai Pál egykori csapattársa NEMZETKÖZI FOCI
21:24 - Újabb klasszis sorsáról döntött a Juventus! NEMZETKÖZI FOCI
20:42 - Két magyar válogatott futballistától is elköszöntek külföldön MAGYAR FOCI
19:56 - Meglepő tette miatt beszél mindenki a Bayern sztárjáról - kép NEMZETKÖZI FOCI
19:40 - Foci-vb: meglepő döntés, világklasszis maradt ki az argentinoknál NEMZETKÖZI FOCI
19:18 - Fordulat: sztáredző ülhet le az Arsenal kispadjára NEMZETKÖZI FOCI
18:34 - Foci-vb: bombaerős kerettel utaznak a horvátok NEMZETKÖZI FOCI
17:51 - Így lett Anglia sztárja a magyar focikapus - videó MAGYAR FOCI
17:02 - Kézi: meghökkentő bejelentést tett a győriek világklasszis kapusa KÉZILABDA
16:34 - Alázott Golden State a nyugati döntőben AMERIKAI SPORTOK
16:06 - Az NB I-ben is áramlik majd a pénz Kisvárdára MAGYAR FOCI
15:11 - Kimaradt a Roma sztárja a vb-keretből, íme, a lista NEMZETKÖZI FOCI
14:04 - Szerdán jelenti be Buffon leigazolását az egyik leggazdagabb klub NEMZETKÖZI FOCI
13:53 - Eldőlt ott lesz-e Iniesta a vb-n - itt a spanyol keret NEMZETKÖZI FOCI
13:33 - Megvan az NHL első döntőse - elsőre fináléznak AMERIKAI SPORTOK
13:12 - A spanyol ligában folytatja a szegediek bajnok kézise KÉZILABDA
12:38 - Dzsudzsák Balázs távozhat! NEMZETKÖZI FOCI
11:43 - Bajnokcsapat: hatalmas volt a buli Szegeden és a buszban - videó KÉZILABDA
11:02 - Vranjes visszaszólt a veszprémi szurkolóknak - videó KÉZILABDA
10:21 - Hajnalig buliztak Kisvárdán az NB I-be jutás miatt - videó MAGYAR FOCI
09:32 - Barca, Iniesta: varázslatos volt a buli - videó, képek NEMZETKÖZI FOCI
08:31 - Hoki: szétlövés döntött a fináléban - videó JÉGKORONG
08:10 - A Real Madrid nyerte az Euroligát - videó a végéről KOSÁRLABDA
07:24 - Hétfői sportműsor - Real-Bayern Felcsúton EZT LÁTOD ÉLŐBEN
23:20 - BL-ben az Inter, fájdalom a Laziónak, bronz a Romának - videó NEMZETKÖZI FOCI
23:04 - Iniesta könnyezett a búcsúján - videó, végeredmény NEMZETKÖZI FOCI
21:57 - Se a Real, se a Bayern: a Puskás Akadémia a fináléban NEMZETKÖZI FOCI
21:41 - 9 gólos meccsen verték a bajnok MTK-t MAGYAR FOCI
21:28 - Hatot kapott az MTK Debrecenben - NB III-as eredmények, tabellák MAGYAR FOCI
20:50 - Kegyetlen Napoli: megvan a harmadik kieső is NEMZETKÖZI FOCI
20:36 - Fernando Torres parádézott az utolsó meccsén - videó NEMZETKÖZI FOCI
20:03 - 3 év alatt a 4. vonalból az élvonalba - bőgött az olasz - videó NEMZETKÖZI FOCI
19:16 - Váltás az élen, az FTC várja első helyről az utolsó fordulót KÉZILABDA
19:09 - Újabb csapat jutott fel az NB I-be MAGYAR FOCI
18:47 - Ez már gyűlölet: Doll újabb üzenetet kapott a szurkoloktól MAGYAR FOCI
18:31 - Bajnokcsapat - hatalmas buli lesz majd Szegeden KÉZILABDA
18:07 - Férfi kézilabda NB I - Harmadszor bajnok a Szeged KÉZILABDA
17:03 - Nagy csapás érheti az MU-t, távozik a húzóember NEMZETKÖZI FOCI
16:29 - Kajak-kenu vk - csodálatos magyar éremeső EGYÉB SPORTOK
16:16 - Meglepő átigazolásra készül a PSG! NEMZETKÖZI FOCI
15:11 - Pintér Attila alaposan "beleszállt" a játékosaiba MAGYAR FOCI
14:04 - Pool: kiderült, ki lesz az első nyári igazolás NEMZETKÖZI FOCI
13:02 - NB I: így balhéztak a drukkerek a csapatkapitánnyal - videó MAGYAR FOCI
12:06 - Ismét Neymar miatt áll a bál a PSG-nél NEMZETKÖZI FOCI
11:12 - Atlético: kiderült, kivel pótolhatják Griezmannt! NEMZETKÖZI FOCI
10:22 - A Fradi-szurkolók leváltották Thomas Dollt! - kép MAGYAR FOCI
09:16 - Stieber Zoltán újabb szép gólt lőtt Amerikában - videó MAGYAR FOCI
09:01 - NB I: Horváth Ferenc Conchita Wurst miatt bízik a bennmaradásban MAGYAR FOCI
08:42 - Nagy meglepetést hozott a Real utolsó bajnokija - videó NEMZETKÖZI FOCI
07:49 - A magyar másodosztályban is súlya van a bronznak - videó MAGYAR FOCI
07:19 - A vasárnapi sportprogram és televíziós közvetítések EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények