Szerkesztő: Kovács Gábor | Forrás: MTI
2014. 07. 15. 07:00

Egy változtatással ugyanaz a magyar csapat vesz részt a kedden kezdődő kazanyi vívó-világbajnokságon, amelyik egy-egy arannyal, illetve bronzzal tért haza a júniusi kontinensviadalról, ugyanakkor elégedettséget - az elmúlt évek átlagát is figyelembe véve - egy éremmel több megszerzése okozna.

A strasbourgi Eb jól kezdődött, nagyszerű győzelmet aratott a párbajtőröző Rédli András, majd egyéniben még egyszer állhatott dobogón magyar vívó, mégpedig a férfi kardozók egyéni versenyét követően Gémesi Csanád személyében. A folytatás viszont már nem alakult ilyen fényesen, a csapatküzdelmek során nem jutott érem a magyaroknak. Most, a Tatár Köztársaság bő egymilliós fővárosában éppen itt lehetne előre lépni, a papírformát és a várható ellenfeleket tekintve elsősorban a párbajtőrözők jóvoltából.

Tavaly, a budapesti vb-n egy arannyal és két bronzzal hatodik lett az éremtáblázaton a magyar válogatott. Győzött a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter alkotta párbajtőrcsapat, míg harmadik lett a kardozó Szilágyi Áron és a párbajtőröző Szász Emese. A férfi párbajtőrcsapat, akárcsak Szilágyi és Szász idén is az éremszerzésre esélyesek közé tartozik. Igaz ez a párbajtőrözőkre még úgy is, hogy Boczkó sérülés miatt sokáig nem versenyzett, Imre pedig hosszabb pihenőt tartott. Az Eb-n a férfi párbajtőrözők tíz világverseny után először nem tudtak dobogóra állni, de ez nem jelenti azt, hogy elfelejtettek volna vívni. Talán éppen a kisiklás adhat plusz motivációt a vb-szerepléshez.

Nem jött össze az Eb-n az éremszerzés Szilágyinak és Szásznak, ők azonban, úgy tűnik, vb-ken jobban szerepelnek. Ők ketten, illetve Rédli és Gémesi lesznek kiemeltek az egyéni verseny során, a többieknek a selejtezőből kell felküzdeniük magukat a 64-es főtáblára.

A tavalyi győzelemre hat évet várt a magyar vívósport, azt megelőzően ugyanis 2007-ben, Szentpéterváron sikerült aranyat szereznie, igaz, akkor kétszer is: a férfi kardcsapat és a párbajtőröző Kulcsár Krisztián állhatott a dobogó legfelső fokára.

Az esélyeket illetően támpontként szolgálhat a vk-szereplés. Az idén a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Szász Emese vívott a legeredményesebben: Barcelonában győzött, Rio de Janeiróban második, Lipcsében és Havannában pedig harmadik lett, ezzel a világranglistán az élre került. Ugyancsak halmozta az érmeket az olimpiai és - csapatban - világbajnok Szilágyi Áron, aki Padovában és Varsóban a mezőny legjobbjának bizonyult, a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n pedig csak két tus választotta el ettől.

Egyéniben vk-dobogóra állhatott a Madridban második Gémesi Csanád, a Heidenheimben ezüstérmes Rédli András - ők aztán az Eb-n is érmet nyertek -, valamint a Dohában harmadik Révész Julianna.
A női párbajtőrcsapat Lipcsében győzött, Barcelonában második volt, Dohában pedig harmadikként végzett, a férfi párbajtőr-válogatott Tallinnban a dobogó második fokára állhatott, Buenos Airesben pedig bronzot szerzett, míg a férfi kardegyüttes Madridban végzett a harmadik helyen.

A vb-menetelést jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy az egyes szakaszokban éppen milyen ellenfél jut a magyaroknak, de az eredménysor alapján kijelenthető, van annyi éremesély, amelyből a - szokásos - három, közte egy arany összejöhet.

A vb-k 1937-től íródó történetében férfi párbajtőrben Kulcsár Krisztián (2007), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), férfi kardban Nébald György (1990), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben
pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi párbajtőrözőké a legutóbbi aranyérem tavalyról. A férfi kardozók 2007-ben, a női párbajtőrözők 2002-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.

A kazanyi vb programját kissé elnyújtották a szervezők, az első három napon ugyanis selejtezőket rendeznek, s csak pénteken kezdődnek az éremcsatározások. Eltér a korábbi évek általános gyakorlatától az is, hogy egy-egy napra egy fegyvernem női és férfi küzdelmei kerültek. Péntektől vasárnapig rendezik az egyéni főtáblás küzdelmeket, hétfőtől szerdáig pedig a csapatversenyekre kerül sor.

Cimkék: vívás , vívó-vb

Legfrissebb híreink

21:45 - NB I: Utolsó verte a Fradit, ködben lőtt mesterhármas MAGYAR FOCI
21:02 - Lenyűgöző volt az Atlético-Bilbao - videó NEMZETKÖZI FOCI
20:57 - Felfoghatatlan Dortmund-Bayern NEMZETKÖZI FOCI
20:31 - Férfi kézilabda BL - hatalmas gödörben a Veszprém KÉZILABDA
19:41 - Brazil Nagydíj - Hamilton a pole pozícióban AUTÓ-MOTOR
19:07 - Jégkorong Négy Nemzet Torna - volt jég, befejeződhetett a torna JÉGKORONG
18:53 - Eldőlt, hogy játszhat-e Messi NEMZETKÖZI FOCI
18:50 - Fellélegezhet a Diósgyőr vezetőedzője - értékelés MAGYAR FOCI
17:52 - Sallai második gólja a Bundesligában - videó NEMZETKÖZI FOCI
17:14 - Brazil Nagydíj - Vettel repesztett AUTÓ-MOTOR
17:07 - Női kézilabda BL - Eldőlt a Győr helyezése KÉZILABDA
16:35 - Tulajdonrészük lett a szurkolóknak az NB I-es csapatban MAGYAR FOCI
15:02 - Késely Ajna "verseny nélkül" ért el elképesztő sikert ÚSZÁS
14:44 - Ötméteresekkel nyerte a magyar csapat az Európai Szuperkupát VÍZILABDA
14:41 - Portugál edző igazolt az NB III-ba MAGYAR FOCI
13:22 - Vidi: Újpest, Honvéd, Fradi elleni meccseket érintő bejelentés MAGYAR FOCI
12:06 - A Fradi intézheti Horváth Ferencéket - ez lesz ma az NB I-ben MAGYAR FOCI
10:25 - Dárdai gátlástalan volt - állítja a korábbi edzője NEMZETKÖZI FOCI
08:41 - Bejelentést tett a Kassait megetető játékosáról a City NEMZETKÖZI FOCI
07:54 - Szoboszlai Dominik varázslatos mesterhármasa - videó NEMZETKÖZI FOCI
07:21 - Szombati sport: eljött a Superclássico, a Boca-River ideje EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények