Vízilabda világliga - Elegánsan vágtak vissza a magyar lányok

Újoncot is avatott a válogatott.


A magyar női vízilabda-válogatott 12-8-ra legyőzte Olaszország csapatát Szentesen, a világliga selejtezőjének keddi, utolsó fordulójában, így csoportja második helyéről jutott az Európa Kupa hatos döntőjébe.

 
A találkozó előtt a Magyar Vízilabda Szövetség koszorút helyezett el a 2013-ban fiatalon, 38 évesen elhunyt Sipos Edit világ- és Európa-bajnok játékos szobránál.
 
A szentesi összecsapás tétje a magyarok számára a csoport második helye volt, de az első negyedben a házigazda a jó védekezés ellenére sem tudott előnybe kerülni. Bíró Attila együttese a második játékrészben is rendkívül hatékonyan akadályozta meg az olasz gólszerzési kísérleteket, és mivel támadásban is jól teljesített, így - Csabai Dóra korai kipontozódása ellenére is - kétgólos előnnyel mehetett el a nagyszünetre.
 
A második félidő is jó magyar blokkokkal, valamint Gangl Edina remek védéseivel kezdődött, az ekkor négy gólnál járó Keszthelyi Rita találataival pedig tovább nőtt a 18 éves Faragó Kamilla (UVSE) személyében újoncot is avató hazai együttes előnye.
 
A záró negyedben is a magyar válogatott irányította az összecsapást, amelyet annak ellenére is végig vezetve, magabiztosan nyert meg, hogy összesen 19 alkalommal játszott emberhátrányban.
 
A két csapat decemberi összecsapását egy góllal az olaszok nyerték.
 
Az Európa Kupa hatos döntőjét március 28. és 31. között rendezik Torinóban. Onnan az első három jut a világliga júniusi szuperdöntőjébe, melynek Budapest ad majd otthont, így azon a magyar válogatott automatikus résztvevő. A nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.
 
 
Női világliga, selejtező, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 12-8 (3-3, 3-1, 3-2, 3-2)
a magyar csapat gólszerzői: Keszthelyi 5, Gyöngyössy, Parkes 2-2, Csabai, Illés, Gurisatti 1-1
 
a csoport másik mérkőzésén:
Hollandia-Franciaország 19-2 (5-2, 4-0, 4-0, 6-0)
 
A csoport végeredménye: 1. Olaszország 15 pont, 2. Magyarország 11, 3. Hollandia 10, 4. Franciaország 0

Videók