"Itt teljesen mások a szabályok, mint a medencében." - Gergely István

Az egykori pólós sportvezetőként is igazi csapatjátékos. - Exkluzív interjú


Az egykori szlovák-, és magyar válogatott vízilabdázó, Gergely István a medencén kívül is megállja a helyét. A Budapesti Honvéd Sportegyesület Ügyvezető elnökeként nap mint nap kerülnek az útjába megoldandó feladatok. Az egykori játékossal a sport utáni életről, az egészségmegőrzésről és a családról beszélgettünk.

A kétszeres olimpiai bajnok visszavonulása után sem tétlenkedik. Aktív pályafutása végeztével először szakosztályvezetőként tevékenykedett, majd a Benedek Tibor vezette válogatottnál látta el a kapusedzői feladatokat.

2017 óta pedig a Budapesti Honvéd Sportegyesület Ügyvezető elnöke. Vezetőként 20 sportág életét koordinálja, így nem csoda, hogy gyorsan megváltozott az a gondolata, hogy a vízilabdázás abbahagyása után nagyon fog unatkozni.

Mint mondja szereti a kihívásokat, így örömmel vágott bele a munkába, ugyanakkor azt is látja, hogy ez a feladat teljesen mást kíván tőle, mint az élsport.


Gergely István (balról a 3.) sportvezetőként is megállja a helyét.

Fotó: Facebook.com/BudapestiHonvédSportegyesület

„Teljesen mások a szabályok, az ellenfél nem azonosítható, több helyről lőnek, és nagyon gyorsan kell alkalmazkodni.”

Hozzáteszi, a medencében eltöltött két évtized azért itt is jól jön, hiszen a sport által megszerzett kitartásra, akaratra és csapatépítési képességre vezetőként is nagy szükség van.

Szerinte az ideális sportvezetőnek volt köze a sporthoz, de az elméleti irányokkal is tisztában van, emellett pedig gyorsan alkalmazkodik, és gyakorlatban tanulja meg a tevékenység emberi oldalát.

 

"Amikor sportoltam sosem értettem, az emberek miért nem képesek naponta edzeni. Most már értem."

Gergely István számára a vízilabda utáni élet is számos kihívást tartogat. Sportvezetői feladatai mellett a mindennapos mozgást is próbálja beiktatni életébe...

Számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nincs előre tervezhető program, és hogy az egyéni problémákat kell megoldani ahhoz, hogy jó irányban tudjanak haladni.

A nem kevés feladat mellett a sportot is próbálja beiktatni az életébe, bár ez nem mindig megy számára zökkenőmentesen.

„Amikor sportoltam, sosem értettem, hogy az emberek miért nem tudnak legalább napi egyszer sportolni. Most már értem.”

Bár minden nap ő sem jut el az edzőterembe, heti háromszor azért nem hiányozhat a mozgás. Ez is tartogat azonban kihívásokat számára, hiszen a monoton sportokat hamar elunja.

„Régebben futottam, egész jó ment, de nem szeretem, mert nem tudok kikapcsolni. A gondolatok nem nagyon hagynak nyugodni, kivéve, ha labda kerül a pályára. Ha labdát látok akkor el tudom magam teljesen engedni és bármeddig el tudok sportolni.”

 


Gergely István akkor tud igazán kikapcsolódni, ha egy labda is képbe kerül.

Fotó: Al Bello/Getty Images

A kosarazás mellett a kondizás, a szörfözés, és a bokszolás is szóba jöhet nála, főleg akkor, ha a barátaival együtt tudja csinálni, merthogy ők is nagy szerepet kapnak az életében.


A sportvezető szabadidejében szívesen szörfözik.

Fotó: Gergely István

Bár új szerepköre miatt egy darabig a család és a barátok a háttérbe szorultak, most már egyre jobban figyel arra, hogy kellő idő jusson számukra is.

„Most jön az, hogy egy picit fel tudok lélegezni, és jobban oda tudok figyelni a családomra és a barátokra.”

 

"Tibor egy szempontból elment, egy szempontból sosem fog elmenni." - Gergely István

A kétszeres olimpiai bajnok Gergely István szerint Benedek Tibor halála pótolhatatlan veszteség a magyar vízilabdában, de megpróbálják továbbvinni egykori tá...


A barátok kapcsán szóba kerül a nemrég elhunyt Benedek Tibor is, aki nagyon közel állt Gergely Istvánhoz, hiszen nem csak játékostársak voltak éveken keresztül, hanem a medence partján is sokáig segítették egymás munkáját.


Benedek Tibor és Gergely István 2014-ben.

Fotó: vlv.hu

„Mindenkit agyoncsapott ez a hír. Ő volt a legerősebb közöttünk, és mégis így alakult. Ilyenkor rádöbbenünk, hogy mik azok a dolgok, amik valóban fontosak. Tibor egy szempontból elment, egy szempontból sosem fog elmenni. Örökre a szívünkben marad, és igyekszünk továbbadni azokat a tanácsokat és tanításokat amiket adott nekünk.” 

 

Borítókép: Sport365/Erdős Géza

Videók