Elképesztőt csatázott a válogatott az olimpiai és világbajnokkal a szuperdöntőben

Nem voltak rossz periódusai a csapatnak.


A házigazda magyar válogatott 12-9-re kikapott az olimpiai és világbajnok amerikai együttestől a Duna Arénában zajló világliga nyolccsapatos szuperdöntőjének keddi nyitófordulójában.

Bíró Attila tanítványai szerdán az oroszok ellen folytatják szereplésüket a tornán, amelynek győztese elsőként biztosítja helyét a jövő évi tokiói olimpián.
 
A találkozót a torna hivatalos megnyitója vezette fel, amelyen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az ilyen eseményeken garantált a színvonalas szórakozás, a sok izgalom és a "bámulatos sportérték", de ezen felül fontos, hogy a magyar fiatalok testközelből figyelhetik a vízilabda legjobbjait, mert pozitív hatással lehet a jövő generációjára a közvetlen kapcsolat a példaképekkel.
 
"Ma, amikor a sportvilágban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és a kiemelt versenyek örökségének gondozása, akkor Budapest és a Duna Aréna példája lehet annak, miként használja ki egy város, egy létesítmény és több sportág egy esemény átütő sikerét éves, sőt évtizedes távlatban" - mondta Szabó Tünde.
 
A mérkőzés alaphangját Szilágyi Dorottya adta meg egy gyönyörű elhajlásos kapufás góllal, egy elhibázott amerikai fórt követően pedig Keszthelyi Rita ejtett gyönyörűen a hálóba, majd újra a magyar csapatkapitány villant egy óriási lövéssel. Jól működött a magyar védekezés, mégis egy éppen csak becsorgó lövéssel - szabad szemmel nem is nagyon lehetett megítélni, bent volt-e a labda - feljöttek a vendégek.
 
A második felvonás elején emberelőnyből egyenlített a sorozat 12-szeres győztese, majd egy magyar rövidzárlatot kihasználva - elhibázott magyar fór után megúszás - átvette a vezetést és növelte is előnyét. Keszthelyi büntetőből szépített, a túloldalon Kiley Neushul viszont nem élt az ötméteres adta lehetőséggel. Az amerikaiak újabb megúszásból szerzett góllal büntették a magyarok hibáját a nagyszünet előtt.
 
Úgy tűnt, a fordulás után az amerikaiak gyorsan lezárják a mérkőzést (8-4), a 19 éves Vályi Vanda gólja azonban reményt adott a magyaroknak, akik a Gurisatti Gréta által kiharcolt és Szilágyi által értékesített ötméteressel kettőre csökkentették a különbséget. Ez nagyon könnyen egy is lehetett volna, de Gurisatti közvetlen közelről ziccert hibázott.
 
A záró felvonást egy villámgyorsan értékesített fórral és egy gyors megúszásból szerzett góllal kezdte a tengerentúli gárda, és ezzel tulajdonképpen nagyjából 90 másodperc alatt el is döntötte az összecsapást.
 
"Úgy gondolom, ezen a mérkőzésen, függetlenül attól, hogy belehibázgattunk bizonyos szituációkba, nem voltak rossz periódusaink" - kezdte értékelését Bíró Attila, hozzátéve, hogy azt kérte a találkozó előtt játékosaitól, hogy legyenek olyan periódusaik, melyekre a hét hátralevő részére építeni tudnak. 
 
"Ilyenek pedig voltak. Remélem több pozitív dolog a lesz a következő napokban" - mondta a szövetségi kapitány, ugyanakkor leszögezte, nem tetszett neki, hogy az amerikaiak két-három olyan gólt is lőttek, amelyeket magyar lehetőség előzött meg.
 
Az oroszok elleni szerdai összecsapásról szólva a tréner elmondta, fizikálisan az nem lesz ilyen kemény, ugyanakkor úszástudás tekintetében erősebb rivális lesz.
 
"A célunk az, hogy valamilyen módon legyőzzük az oroszokat" - jelentette ki.

Női világliga, szuperdöntő, Duna Aréna:
csoportkör, 1. forduló:
B csoport:
Egyesült Államok-Magyarország 12-9 (2-3, 4-1, 2-2, 4-3)
gólszerzők: Haralabidis, Musselman, M. Fischer 2-2, A. Fischer, Fattal, Williams, Steffens, K. Neushul, Seidemann 1-1, illetve Keszthelyi 4, Szilágyi 3, Vályi, Parkes 1-1
 
korábban:
Oroszország-Kanada 19-17 (3-3, 4-3, 1-5, 7-4, 4-2) - ötméteresekkel
 
A csoport:
korábban:
Hollandia-Kína 15-7 (4-2, 4-2, 3-3, 4-0)
később:
Ausztrália-Olaszország 20.15
 
Fotó MTI/Illyés Tibor

 

Videók