Elképesztő hajrával döntőben a Fradi

A szív diadala.


A Ferencváros férfi vízilabdacsapata története legnagyobb sikerét elérve bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A magyar bajnok és kupagyőztes a sorozat hannoveri nyolcas döntőjének pénteki elődöntőjében 9-7-re nyert a spanyol Barceloneta ellen.
 
A Ferencváros szombaton a címvédő Olympiakosszal csap össze a legrangosabb európai trófeáért.
 
A Ferencváros története második elődöntőjére készült a legrangosabb európai kupában, 1989-ben egy másik barcelonai gárdával találkozott, akkor a Catalunyával szemben alulmaradt. A zöld-fehérek mostani szereplése ugyanakkor már így is történelmi, ugyanis korábban még egyetlen olyan csapat sem volt a legjobb négy tagja, amely a csoportküzdelmek során a negyedik lett.
 
A találkozó elején értékesítették első emberelőnyüket a spanyolok - akik a csoportban Budapesten és otthon is legyőzték a magyar csapatot -, majd növelték is előnyüket. Varga Zsolt a következő emberfór előtt kikérte első idejét, a figurát pedig Kállay Márk fejezte be. Ezt követően a kapuban Vogel Soma több fontos védést is bemutatott, majd két másodperccel a negyed végét jelző dudaszó előtt Nikola Jaksic centerből, két védővel a hátán egyenlített.
 
A második felvonást mindkét csapat fórral kezdte, de csak a spanyoloknak sikerült élniük a lehetőséggel. A következő percek a védekezésről szóltak, majd Vámos Márton óriási góllal egyenlített. A folytatásban itt és ott is kimaradtak a lehetőségek, emberelőnyök.
 
A nagyszünet után újra a spanyolok kerültek előnybe, Martin Famera iszonyatos erővel lőtt a hálóba. A válasz gyorsan jött, egy szép összjáték után Jaksic közelről talált be. Egy spanyol megúszás végén Perrone brusztolta be a labdát, az FTC viszont egy már-már veszni látszó emberelőny lezárásaként, Pohl Zoltán góljával újra egyenlített. A rivális Josip Vrlic briliáns centergóljával került újra előnybe.
 
A zárófelvonás első percének végén ötmétereshez jutott a Barceloneta, Alvaro Granados pedig nem hibázott (7-5). Egy jókor "időzített" emberhátrányos védekezés után a csapatkapitány Varga Dénes is jó pillanatban villantotta meg klasszisát: az addig önmagához képest halvány olimpiai bajnok egy percen belül két fantasztikus góllal egyenlített. 
 
És a Varga-show folytatódott: egy finom passzal "lepte meg" Jansik Szilárdot, aki nem hibázott, és ezzel a találkozón először előnybe kerültek a zöld-fehérek. Védekezésben ebben a periódusban szinte tökéletes volt a Ferencváros, elöl pedig a feltámadó Varga egy újabb gyönyörű egyéni akciógóllal eldöntötte az összecsapást.
 
Eredmények:
elődöntő:
FTC-Telekom Waterpolo - CNA Barceloneta (spanyol) 9-7 (2-2, 1-1, 2-3, 4-1)
gólszerzők: Varga Dé. 3, Jaksic, 2, Kállay, Vámos, Pohl, Jansik Sz. 1-1, illetve Granados 3, Fernandez, Famera, Perrone, Vrlic 1-1
 
korábban:
elődöntő:
Olympiakosz (görög)-Pro Recco (olasz) 12-11 (5-3, 3-3, 3-2, 1-3)
az 5-8. helyért:
Brescia (olasz)-Waspo Hannover (német) 11-8 (1-1, 2-1, 3-3, 5-3) 
Jug Dubrovnik (horvát)-BPM Sport Management (olasz) 11-8 (0-1, 5-3, 1-1, 5-3)
 
A szombati program:
helyosztók:
a 7. helyért:
Waspo Hannover-BPM Sport Management 15.00
az 5. helyért:
Brescia-Jug Dubrovnik 16.30
a 3. helyért:
Pro Recco-CNA Barceloneta 19.00
döntő:
FTC-Telekom Waterpolo - Olympiakosz 20.30

Videók