"Tokióban annyi számban ugrok vízbe, amennyiben csak lehetséges."

Mireira Belmonte visszatért a medencébe és gőzerővel készül 2021-re.


Mireia Belmonte újra végezhet vizes edzéseket, miután a spanyol kormány május 18-án úgy döntött , hogy megnyitja a Barcelonában található Sant Cugat edzőközpontot. A spanyolok olimpiai bajnok úszója a Teledeporte nevű televíziónak adott interjút, amiben beszámolt a felkészüléséről, a tokiói terveiről, és arról is vajon ő lesz-e hazája zászlóvivője az ötkarikás játékokon.

Belmonte elsőként arról beszélt, hogy testben és fejben is nehéz volt visszatérnie az uszodába, a 66 napos kihagyást követően.

„Mindkettő nehéz volt, de talán testben nehezebb. Bár napi szinten sok erősítő és kardio gyakorlatot végeztünk, nagyon hosszú ideje nem voltunk vízben. A szünet alatt mentálisan is próbáltam formában tartani magam, például sok versenyem lejátszottam fejben. Így mentálisan könnyebb.”

 

Mireia Belmonte | World Record 400m | 2014 FINA World Swimming Championships Doha

Mireia BELMONTE (ESP) sets the women's 400m medley World Record with a time of 4:19. The 12th FINA World Swimming Championships (25m) were held in Doha, Qata...


Az úszó most napi 2 edzéssel készül és reméli, hogy gyorsan formába lendül majd.

„Régóta nem úsztunk, és dupla edzéssel készülünk, hogy visszanyerjük a formánk, de ez a folyamat hosszú időt vesz igénybe. Tokiót tartjuk szem előtt, de lépésről lépésre haladunk, és napról napra akarunk előrébb lépni."

„Minden úszás nélküli hetet nagyon nehéz bepótolni. 9 hét telt el, így nagyon hosszú folyamat lesz, hogy visszanyerjük a formánk, de türelmesnek kell lennünk. Tudnunk kell, hogy ez nem napok kérdése. Vissza kell szereznünk a vízzel való kapcsolatunk, az állóképességünk és a sebességünk és ehhez sok edzésre van szükségünk" -tette hozzá.

Belmonte arról is beszélt, hogyan hathat rájuk ez a nem szokványos, versenyek nélküli szezon.

„Furcsa, hogy azt sem tudjuk mikor versenyzünk majd. Tokióra készülünk, de addig még több mint egy év van hátra. A közeljövőben nem lesznek olyan összecsapások, ahol felmérhetnénk, hol tartunk, és hogyan tervezzünk tovább. Várnunk kell arra, hogy jövőre milyen versenyek lesznek."


Belmonte nagy ellenfelei közt két magyar is lehet: Kapás Boglárka és Hosszú Katinka.

Fotó: Suhaimi Abdullah/Getty Images

A spanyolok világbajnokát arról is megkérdezték, hogyan látja nagy ellenfeleit, mint pl. Hosszú Katinkát, Kapás Boglárkát vagy a német Franziska Hentkét.

„Azt tudom, hogy sok riválisom edzett a szünet alatt, mert az ő országukban megengedték ezt. De most a világ összes úszója azonos helyzetben van, hiszen nincsenek versenyek. Azt hiszem, most keményen edzünk, és ha elindul a szezon majd vetünk egy pillantást a világranglistára, hogy meglássuk, ki a legveszélyesebb rivális.”

Az olimpia kapcsán kitért arra is, hogy szükségesnek tartja-e a védőoltás meglétét.

„A vakcina biztonságot nyújtana a sportolóknak és az egész lakosságnak. Így biztonságosabban juthatnánk el az olimpiai faluba, ahol sok sportoló és nagy közönség van.”

Céljait illetően elmondta, mindenképp szeretne érmet szerezni.

„Az a fő cél, hogy Tokióba a dobogóra állhassak, de még hosszú utat kell addig megtenni, és egyelőre még sok minden tisztázatlan. Látnunk kell, hogy alakulnak az események, hogy tervezni tudjunk. Azzal sem vagyunk tisztában mikor tudunk eljutni az országon kívülre, és versenyezni."


Rióban 200 pillangón örülhetett aranynak.

Fotó: Salih Zeki Fazlioglu/Anadolu Agency/Getty Images

Belmonte Tokióban 400 vegyesen, 400 gyorson, 200 vegyesen és 1500 gyorson is elindulna.

„Mindig csak a következő eseményre koncentrálok majd. Szerencsére megengedi az edzéstervem, hogy mindegyikben elinduljak. Minél több számban indulok, annál nagyobb esélyem lesz győzni.”

A NOB új szabályának értelmében minden országnak lehetősége lesz arra, hogy a nyitóünnepségen egy női és egy férfi versenyzőt is válasszon a zászlóvivéshez. A spanyoloknál nagy eséllyel Belmonte lehet a női atléta, aki megkapja ezt a megtisztelő feladatot.

„Nagy megtiszteltetés lenne, ha én vihetném a hazám zászlaját. Ez a legnagyobb elismerés, amit versenyző kaphat. Az elmúlt 3 olimpián nem lehettem ott a megnyitón, és mivel Tokióban reggel lesznek a döntők, az első napon csak délután kezdünk majd, így ott lehetek a ceremónián” -zárta szavait


Borítókép: Salih Zeki Fazlioglu/Anadolu Agency/Getty Images
Forrás:swimswam.com

 

Videók