Óriásit úsztak a fiúk - Ezüstérmes a férfi váltó

Megvan a 11. érem is.


A magyar férfi 4x50 méteres vegyesváltó ezüstérmet nyert vasárnap az úszók glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságának zárószámában.

A Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállítású csapat 1:32.10 perces országos csúccsal csapott a célba.

Első emberként Bohus háton egy századot faragott tovább az est folyamán korábban felállított országos csúcsából (23.42), majd Horváth a mell után hetediknek váltott. Az 50 pillangón ezüstérmes Szabó a hatodik helyre jött fel, végül az 50 gyors bronzérmese, Lobanovszkij óriási úszással a második helyre hozta fel a csapatot, amely 1:32.10-zel újabb országos csúcsot állított fel.

A magyar váltások álomszerűen sikerültek, Szabó 0.07, Lobanovszkij pedig 0.02 másodperces reakcióidővel ugrott a medencébe, utóbbi 20.27-es utolsó 50 métere pedig több mint fél másodperccel volt jobb, mint az utána következő leggyorsabb versenyzőnek.

A futam után még percekig nem hirdettek győztest, s végül a finneket, a németeket és a norvégokat is kizárták. A számot az oroszok nyerték.

A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárja a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt.


"Mi Maximmal Győrben együtt úszunk, így nekünk megvan a váltásunk, de így együtt nem gyakoroltuk, ráadásul versenyen minden más. Kihoztuk magunkból a legjobbat" - mondta Szabó Szebasztián.

"Ezt az ezüstöt ő nyerte meg nekünk" - mondta Bohus Lobanovszkijról, aki angolul közbevágva szerényen úgy fogalmazott, hogy nem voltak mellette olyan gyors sprinterek, ezért tudta megelőzni a mezőnyt. Az orosz származású úszó külön kiemelte, hogy ebben a sikerben óriási szerepe van Gennagyij Tureckij szakmai munkájának is.

Szabó hozzátette, csak egy rövid ideig aggódtak, miközben a zsűri percekig tanácskozott a kizárásokról, ugyanis az M4 Sport kommentátorállásában ülő Petrov Iván megsúgta nekik, hogy "nincs gond".

A Glasgow-ban rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokság éremtáblázata:

arany ezüst bronz
Oroszország 13 5 4
Olaszország 6 7 7
Hollandia 5 1 4
MAGYARORSZÁG 4 4 3
Nagy-Britannia 3 4 4
Franciaország 2 5 2
Lengyelország 2 1 2
Görögország 2 - 2
Litvánia 2 - -
Németország 1 5 2
Fehéroroszország 1 1 1
Norvégia - 2 -
Törökország - 1 1
Ukrajna - 1 -
Svédország - 1 -
Svájc - 1 -
Dánia - - 5
Finnország - - 2
Írország - - 2
Románia - - 1

Borítókép: Fotó: MTI/Illyés Tibor

Videók