Megúszhatja? Lehet, hogy mégis indulhat Tokióban az olimpiai bajnok úszó?

Egyre több a bizonytalanság a Szun Jangot körülvevő doppingügyben. Korábban úgy volt, hogy a kínaiak első olimpiai bajnok úszóját akár örökre is eltilthatják, de most újabb koronatanú bukkant fel, aki mindent megváltoztathat.


Ismét fordulóponthoz ért az úszósport elmúlt éveinek legnagyobb doppingbotránya. A kínai Szun Jang olimpiai indulása veszélyben forog, de az is lehet, hogy felmentik a vádak alól.

A kínában hősként ünnepelt olimpikont egyszer már eltiltották. 2014-ben ugyanis egy tiltólistán szereplő serkentőszert találtak vizeletmintájában. A trimetazidin nevű anyag használatáért akkor 3 hónapos büntetést kapott. Az úszó mostani ügye azonban jóval bonyolultabb, mivel ezúttal nem egy szer használatáról van szó, hanem a mintaadás megtagadásáról.

Egészen pontosan nem is megtagadásról, hanem a levett minta megsemmisítéséről beszélhetünk, mivel tavaly szeptemberben Szun emberei összetörték a vizeletet és vért tartalmazó kémcsöveket.


Szun Jangot Kínában nemzeti hősként tisztelik.

Fotó: Lintao Zhang/Getty Images

Amikor a mintavétellel kapcsolatos eljárás terén több hiányosság is felmerült a Nemzetközi Úszószövetség eltekintett a büntetéstől, a Doppingellenes Világszövetség azonban a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult. Mivel az ügy nagyon lassan haladt előre, Szun ott lehetett a Kvandzsui világbajnokságon, és két aranyérmet is szerzett. 

A sportoló meghallgatása november 15-én kezdődött meg, és rögtön maratoni hosszúságúra nyúlott. A háromszoros olimpiai bajnok és a doppingügy további szereplőinek meghallgatása több mint 10 órán át tartott. A vizsgálat során azt szerették volna kideríteni, hogy pontosan kik és milyen felhatalmazásból vettek mintát tavaly Szuntól.

A sportoló angoltudás híján tolmácsi segítséget kért, ez azonban nem ment zökkenőmentesen, mivel a résztvevők panaszkodtak a fordítás minőségére. 

Az úszó egyébként vállalta, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság élőben is közvetítse a tárgyalást. Az ügyről már korábban is kiszivárgott néhány adat, a  mostani meghallgatás azonban meglepő fordulatot hozott. Szun elmondta, hogy tudomására jutott, a vizsgálatot végző egyik személy egy építőmunkás volt, akinek nem volt engedélye a mintavételre.

A vizsgálatban segédkező férfi vállalta, hogy nyilvánosan is vallomást tesz, és elmeséli az ügy részleteit. 


Az új bizonyítékok segítségével akár fel is menthetik az úszót.

Fotó: Lintao Zhang/Getty Images

Az építőiparban dolgozó férfi interjút adott a Xinhua hírügynökségnek, amely Kína hivatalos államilag működtetett sajtóügynöksége. Nyilatkozatában elmondta,  hogy nem rendelkezett a vizsgálathoz szükséges akkreditációval, csupán azért tartott a másik két mintavételt végző személlyel, mert azok osztálytársai voltak és megkérték őt. Mivel nagy kedvence volt Szun, belement a furcsa kérésbe. 

Ez a vallomás egybecseng a Szun által elmondottakkal, azonban korántsem biztos, hogy ez felmenti az úszót, mivel az azonosítatlan doppingtisztviselő bizonytékait nem vették figyelembe, mivel azokat Szunék nem nyújtották be időben a Sportdöntőbíróságnak.

A háromszoros olimpiai bajnok ennek ellenére bizakodó volt.

"Nem aggódom a végleges döntés miatt. Biztos vagyok benne, hogy a mai nap után minden doppingellenes tesztügynökség jobban be fogja majd tartani a szabályokat, ami sokkal jobb védelmet biztosít minden sportoló számára a törvényes jogok és a magánélet védelme érdekében" - mondta.


Mack Horton tiltakozása jeléül nem állt fel a dobogóra Kvandzsuban.

Fotó: Ian MacNicol/Getty Images

A döntés semiképp nem lesz egyszerű, mivel az ügy kapcsán az egész úszótársadalom felbolydult. Mack Horton  kábítószer-csalónak nevezte Szunt és nem titkolta haragját, mivel szerinte a 2014-es eltiltás is túl rövid volt. Szun további haragot váltott ki a riválisok között azzal, hogy júliusban két világbajnoki címet nyert, miközben fellebbezése még folyamatban volt. Az ausztráliai és brit vetélytársai tiltakozásuk jeléül nem voltak hajlandóak felállni vele a dobogóra.

Forrás: news.com.au

Borítókép: VCG/VCG via Getty Images

 

Videók