Lezárult a hatalmas doppingbotrányába keveredő Szun Jang tárgyalása

Végre pont kerül az ügy végére?


Véget ért a Szun Jang doppingügyével foglalkozó tárgyalássorozat, ami ezúttal a médiát kizárva online videokonferencia keretében zajlott.

A minden idők egyik legnagyobb doppingbotrányát lezáró tárgyalás azért volt kiemelkedő jelentőségű, mert a megszülető döntés nem csak az határozza meg, hogy Szun Jang ott lehet-e Tokióban, hanem lényegében a kínai szupersztár karrierjének kimenetelét is.

Szunt tavaly februárban a Sportdöntőbíróság nyolcéves eltiltással sújtotta, mivel a 2014-ben már eltiltott sportoló 2018-ban egy doppingvizsgálat során megsemmisítette a tőle levett mintákat. Ezt követően sokáig úgy tűnt, hogy az 1500 méteres gyorsúszás világrekordere keresztet vethet a pályafutására, a 29 éves sportoló azonban nem hagyta annyiban az ügyet és fellebbezett a döntés ellen. Szun azért kérte az újabb tárgyalást, mert állítása szerint az egyik döntőbíró elfogult volt.

Bár az úszó 2021-ben nem vett részt hazája bajnokságán, a Kínai Úszó Szövetség döntése alapján, amennyiben nem tiltják el, ott lehet majd az olimpián.


Annak ellenére, hogy tárgyalás most véget ért, döntés egyelőre továbbra sincs. Az AFP-nek a sportbíróság döntője azt mondta:

"A tárgyalás menetrend szerint véget ért. A döntés dátuma még nem ismert, de legkésőbb június végéig lesz."

Forrás: france24.com

Borítókép: Ian MacNicol/Getty Images

Videók