"Hiába nincsen tünetünk, ne látogassuk a fatert, meg a mutert." - Kozma Dominik

Exkluzív karantén-interjú a világbajnoki bronzérmes úszóval.


Kozma Dominikről nemrég derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. A sportolónak nincsenek tünetei, és élvezi, hogy több időt tölthet feleségével. 

- Talán a legfontosabb kérdés, hogy vagy most?

- Köszönöm szépen, minden rendben. Szerencsére semmilyen tünetem nincsen. Egy-egy nap hőemelkedésem van, és kb. ennyivel le is tudtuk.

- Aznap, mikor kiderült, hogy elkaptad a koronavírust, nagyon ijedtnek tűnt a hangod.

- Nem mondanám, hogy megijedtem. Inkább úgy fogalmaznék, hogy egy kicsit engem is leütött, hogy ide is eljutott a vírus. Az első negatív teszt után azért meglepett, hogy elkaptam. Igazából ez is bizonyítja, hogy egy teszt nem teszt.

"Ennyi erővel minden nap lehetne tesztelni, mert bárhol, bármikor elkaphatod. Pont ezért álltunk ki a nagy nyilvánosság elé, hogy erre figyeljenek az emberek, hiába nincsen tünetünk, ne látogassuk a fatert, meg a mutert, nagymamát, nagypapát, mert baj lehet. "

- Ez a legfőbb üzenet, amit közvetíteni szeretnél az emberek felé?

- Igen. Fontos, hogy tünetmentesen is figyeljenek. Előfordulhat, hogy nincs semmi bajuk, vagy csak annyit éreznek, hogy valami nem oké, de ez már mind lehet annak a jele, hogy hordozzák a vírust. Ha ez rájuk esetleg nem is veszélyes, akkor a körülöttük lévőkre lehet az. Vigyázzunk egymásra, és mindenki maradjon otthon aki teheti, és ne járkáljon el! 

"Tisztában kell lenni azzal, hogy nem feltétlen kell, hogy beteg legyél ahhoz, hogy rosszat tegyél a környezetednek."


Kozma segít a vírus elleni védekezésben. Egy jótékonysági árverésen sapkáját ajánlotta fel.

Fotó: Facebook.com/MÚSZ

- Márcuis 15. óta karanténban vagytok. Hogyan áll össze egy napod?

- Nagyjából sehogy. Felkelek, általában én csinálom a reggelit, meg az ebédet, a feleségem meg a vacsorát. Ő itthonról dolgozik közben, én nem nagyon csinálok semmit. Azt mondták, hogy amíg bennünk van a vírus, addig ne mozogjunk. Eddig elmentem egyszer-egyszer futni, meg csináltam törzset erősítő feladatokat, de most már egy hete ezek is elmaradtak. Valószínűleg még egy hetet kihagyok majd, hogy a szervezetem hadd dolgozza le a vírust, aztán visszaállok és itthon edzek.

- Több hét vizes edzés nélkül, nagy kiesést jelenthet. Szerinted hogyan fog majd ez a sportágra hatni?

- Ritkán, de a nyári szünetünk is tud 4 hét lenni. Nem gondolom, hogy ez különösebben befolyásolna bármit. Kíváncsi vagyok, hogy meddig fog elhúzodni ez a dolog. Nem hiszem, hogy bármibe is beleszólna, mert jelenleg nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben versenyre fogunk menni.

"Ha jól tudom az Eb-t augusztusra tolták, de még az is kérdéses, hogy akkor meg lesz-e tartva. Nagyon remélem, hogy év vége felé már lesz egy-két verseny. Az országos bajnokságokat is be kéne pótolni."

Igazából inkább az elhízással kell megküzdenünk. Arra kell figyelnünk, hogy ésszel együnk. Ezen kívül, ha nem 150 kilósan jövök vissza, akkor három-négy hónap alatt  minden bepótolható.


Az úszónak az olimpia adja a fő motivációt.

Fotó: Oliver Hardt/Getty Images For FINA

- Lehet ilyenkor tervekről beszélni?

- Igazából tervről lehet beszélni, mert az olimpia dátuma ki van tűzve 2021-re, ez az alap. Szerintem igazából ez a legfontosabb mindenkinek. Az hogy edzéstervről és felépítésről beszéljünk, az még korai. Ha már tudjuk, hogy mikor tudunk elkezdeni készülni, hogyan tudunk készülni, és mire készülünk, akkor lesz majd valamiféle megbeszélés, hogy miként kezdjünk neki.

- Fejben mennyire nehéz?

- Mivel egyelőre nem kell készülnünk, így egyszerűbb, mert maradok annál, hogy a hétköznapi teendőkre fordítom a figyelmem, ami azt jelenti, hogy főzök. Ezenkívül az elkövetkezendő pár hétben az a legfontosabb dolgom, hogy mindenben segítek a feleségemnek, ha kell. Április 15-ig van zárlat.

"Azt nem tudom, hogy mi, akik koronásak lettünk, hogy jövünk ki ebből, mikor leszünk szabadok. A többieket a hónap közepéig utasította a szövetség, hogy ne menjenek medenceközelbe. Nem tudom, hogy ezt meghosszabítják -e." 

A helyzet napról napra változik itthon, úgyhogy konkrétumot akkor tudok majd mondani, ha jön egy üzenet, hogy mehetek. Mehetek a medencébe!


Már várja, hogy újra vízbe ugorhasson.

- Gondolom, várod már ezt az üzenetet.

- Természetesen! Nagyon szeretek úszni és ez fontos. Szerencsére az olimpiai szinteket nem törlik, csak kitolják a kvalifikációs időszakot. Nekem megvan az A-szintem, úgyhogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nyugodtan, hátradőlve tudom megvárni ennek a végét. Ez nagyon jó így, mert mindenképp az olimpia a fő cél. Persze kell majd előtte néhány verseny, hogy kicsit visszarázódjunk ebbe az egészbe, de ha minden rendben lesz, ezek úgyis ott lesznek.

- Téged egy laza, életvidám srácnak ismert meg a közönség. Ebben az helyzetben is találsz pozitívumot?

- Van egy hatalmas pozitivitás ebben az egészben.

"Soha az életemben nem töltöttem ennyi időt a feleségemmel - nevet. Soha ennyiszer nem keltem mellette reggel, és soha ennyiszer nem feküdtünk le nyugodtan filmet nézni. Úgyhogy ha más nem, akkor ez mindenképp nagyon jó, hogy tudok neki főzni, át tudok menni bármikor a szobába és itt van velem. Együtt tudjuk tölteni a napokat úgy, ahogy eddig nem nagyon."

Egy általános hétköznapon mire ő felkel, én már sehol nem vagyok és mire én hazaérek ő már itthon van egy ideje. Így csak 3-4 óránk marad esténként találkozni. Azért ez egy teljesen más szituáció.


Dominik örül, hogy sok időt tud együtt tölteni feleségével, Zsófival.

- Akkor mondhatjuk, hogy ha az úszás ki is marad egy darabig, lelkileg feltöltődve tudsz majd visszatérni?

- Mindenképp. Így is, úgy is borzalmasan nehéz lesz az olimpiai felkészülés. Az mindig nehéz: rengeteg edzéssel és nagyon sok edzőtáborral jár. Ugye ez volt betervezve az idei évre is. Zsófi aggódott is, hogy mennyit leszek itthon, de így most ő is fel tud egy kicsit töltődni. És az olimpia évében tudunk arra koncentrálni, amire kell.

Képek: Facebook.com/KozmaDominikSportolóiOldal

Videók