"Hála istennek sok-sok sikert tudtunk elérni közösen"

Selmeci Attila új szerepkörben dolgozik a magyar úszósportért.


A Milák Kristófot olimpiai bajnoki címig vezető mesteredző, Selmeci Attila jelenleg a szövetség edzőbizottságának vezetőjeként próbálja előre mozdítani a magyar úszósport ügyét.

Az M4 Sport hétfői Sporthíradó című műsorában elhangzott, hogy a 64 éves szakember néhány napja ünnepelte a születésnapját, de mint elárulta, rendhagyóan, karanténban, miután elkapta a koronavírust. Most azonban már jól van - tette hozzá.

A tréner és a 200 méter pillangó tokiói bajnokának útjai az ötkarikás játékok után elváltak, s ahogy most fogalmazott, ahogy múlik az idő, egyre jobban felértékelődik benne az a nyolc év, amelyet Milákkal közösen dolgozva töltött.

"Hála istennek sok-sok sikert tudtunk elérni közösen, és én is egyre inkább úgy gondolok erre az időszakra, hogy óriási adomány volt, hogy idáig eljuthattam Kristóffal. Életem nagy célja teljesült és elégedett ember vagyok" - nyilatkozott Selmeci Attila, hozzátéve: reméli, hogy Milák az új edzőjével ugyanolyan sikeresen fogja folytatni a pályafutását. A 21 éves úszó jelenleg Virth Balázs irányításával készül.

A mesteredző többször is megnézte az M4 Sport saját gyártású, A jóslat című dokumentumfilmjét, amely 2017-től egészen a nyári tokiói beteljesülésig kísérte végig a pillangóúszás olimpiai, világ- és Európa-bajnokának kivételes és tanulságos történetét.

"Az alkotás reális képet adott arról, hogy az elmúlt években elénk került sok nehézséget hogyan oldottuk meg. Szerintem aki megnézte ezt a filmet, már máshogy látja egy világklasszis versenyző sikereit, hogy ahhoz milyen napi harcok, konfliktusok árán vezetett az út" - mondta.

Selmeci Attila változatlanul a honvédos edzők tanácsadója, január elején pedig az edzőbizottság vezetésével bízta meg a Magyar Úszó Szövetség elnöksége. Utóbbi munkával kapcsolatban elmondta, hogy az edzőbizottság elsődleges célja a szövetségi kapitány segítése, emellett pedig feladata a magyar úszósport fejlesztése is.

"Gyönyörű uszodák épülnek, a világon ebben a tekintetben nagyon előkelő helyet foglalunk el, ugyanakkor ezeket megfelelő tartalommal kell feltölteni. Kellő létszámú versenyzőt kell bevinni, emelni kell az edzők képzettségi szintjét, ezekben a kérdésekben is szeretnék segíteni" - nyilatkozott Selmeci Attila.

Jövőjével kapcsolatban a tréner úgy fogalmazott: bár jelenleg nincs saját csoportja, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valamikor még foglalkozik tehetséges úszókkal, amennyiben egészsége, fizikai állapota engedi, áll a kihívás elé.

Borítókép: Facebook.com/ Magyar Úszó Szövetség 

Videók