Egyre nagyobb a botrány: Kína mentőövet dobott Szun Jangnak

Érdekes döntés.


Miközben a sztárúszó Szun Jang a becsülete visszaszerzéséért és karrierje megmentéséért küzd a Kínai Úszó Szövetség úgy döntött a doppingbotrányokba keveredett úszónak nem kell részt vennie a helyi selejtezőkön ahhoz, hogy ott lehessen Tokióban.

Szun évek óta a figyelem központjában van a doppingügyével kapcsolatban. A 29 éves úszó 2018-ban egy váratlan doppingvizsgálat során megsemmisítette a tőle vett mintákat, amiért tavaly 8 éves eltiltást kapott. Az ítélet meghozatalában az is szerepet játszott, hogy 2014-ben Szunnak már volt egy korábbi ügye, akkor tiltott szert találtak a szervezetében.

Bár az eljárás 2018-ban indult meg ellene, a lassú ítélethozatal miatt a háromszoros olimpiai bajnoknak lehetősége volt arra, hogy a 2019-es világbajnokságon rajthoz álljon.

Akkori szereplése alaposan felborzolta a kedélyeket. A nézők kifütyülték, míg ellenfelei közül többen nem voltak hajlandóak vele együtt fellépni a dobogóra.


Mack Horton tiltakozása a 2019-es vb-n.

Fotó: Maddie Meyer/Getty Images

2020 év elején úgy tűnt, hogy végre pont kerül az ügy végére, Szun azonban fellebbezett, aminek hatására a svájci legfelsőbb bíróság új eljárásra kötelezte a nemzetközi Sportdöntőbíróságot, mivel szerintük az egyik döntőbíró elfogult volt az úszóval szemben.

Az új tárgyalásokra május 24. és 28. között kerül sor és amennyiben akkor sem születik végleges döntés az eltiltásról, könnyen lehet, hogy Szun Jang utazhat Tokióba.Úgy tűnik ebben a szövetség is támogatja.

Bár Szun nem vesz részt a quingdaói bajnokságon és olimpiai selejtezőn, a Kínai Úszó Szövetség néhány nappal ezelőtti közleménye szerint minden olyan úszójuk ott lehet a keretben, aki 2019-ben világbajnoki címet szerzett. 

Forrás: france24.com

Borítókép: Ian MacNicol/Getty Images

 

Videók