Egy ígéretesen induló karrier huszonkét évesen ért véget

Bejelentette visszavonulását az olimpiai bajnok úszó.


Huszonkét évesen bejelentette visszavonulását Ruta Meilutyte, a litvánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója.
 
"Készen állok arra, hogy új fejezetet kezdjek az életemben. Folytatni akarom a tanulmányaimat, és fel akarom fedezni a világot" - közölte szerdán a sportoló, aki a decemberi, Hangcsouban rendezett rövidpályás vb óta nem versenyzett.
 
Fotó: Ian MacNicol/Getty Images
 
Ruta Meilutyte 2012-ben, 15 évesen a világot sokkolva lett olimpiai bajnok 100 méter mellen.
Most viszont a visszavonulásával lepett meg mindenkit.
 

Meilutyte a 2012-es londoni játékokon, 15 évesen megnyerte a 100 méteres mellúszást, majd a 2013-as barcelonai világbajnokságon is ebben a számban diadalmaskodott. Később depresszióra panaszkodott, legutóbb pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tavaly áprilistól idén márciusig három doppingellenőrzést is elmulasztott, mert nem adta meg a tartózkodási helyét. Ez a szabályok szerint eltiltást von maga után, így Meilutyte valószínűleg nem indulhatna jövőre a tokiói olimpián. 

Nem Meilutyte az első olyan sportoló, aki fiatalon vonult vissza az aktív sportolástól.

Két Grand Slam-győztes teniszező, Björn Borg, valamint Justine Henin is 30 éves kora előtt bejelentette visszavonulását.

Borg 1983-ban, Henin pedig 2008-ban és 2011-ben tette le a teniszütőt - utóbbi alkalommal véglegesen. Mindketten motiválatlanság miatt fejezték be idejekorán pályafutásukat.

A Portland Trail Blazersben 2006 és 2011 között játszó Brandon Roy sem volt 30, amikor szögre akasztotta kosarascipőit. Roynál nem a motiválatlanság, hanem a túl sok és túl hosszú ideig sérülések tették keresztbe karrierjét.

Björn Borg is azon sportolók közé tartozik, akik fiatalon fejezték be pályafutásukat.

Fotó: Frank Tewkesbury/Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

Voltak olyan sportolók, akik karrierjük csúcsára érve döntenek amellett, hogy nem folytatják karrierjüket.

A legismertebb példa erre Michael Jordan - aki háromszor is visszavonult - 1993-as esete, amikor édesapja halálát követően döntött amellett, hogy befejezi.

Michael Jordan először 1993-ban vonult vissza az aktív sportolástól. Később mégis visszatért, és újabb három bajnoki címet nyert.

Fotó: Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images

Hasonló volt a helyzet Nico Rosberggel is, aki a 2016-os Forma-1-es Abu Dhabi Nagydíjat követő napokban jelentette be azt, hogy többet nem versenyez semmilyen sorozatban sem.

Sok atlétánál pedig a depresszió tünetei tették tönkre sportolók karrierjeit. Példa erre Sebastian Deisler német válogatott labdarúgó esete. Deisler már a Hertha BSC Berlinnél is sokat volt sérült, és a Bayern Münchennél eltöltött évek alatt is többször volt a sérültek listáján, mint a pályán.

Deislert 2003-ban digasznotizálták depresszióval, ez pedig kihatott karrierjére, amely végül 2007-ben ért véget. "Fáradt, öreg és üres voltam. Addig futottam, amíg a lábaim bírták a terhelést." - mondta a visszavonuláskor a Tagesspiegelnek. 

Forrás: MTI

Videók