"Az úszók fele doppingol" - Kyle Chalmers

Az ausztrálok olimpiai bajnoka szerint rengetegen használnak tiltott szereket.


Kyle Chalmers erős kijelentést tett. Az olimpiai bajnok úszó, azt mondta, olyan sokan doppingolnak a sportágukban, hogy az ellenfelei felében nem bízhat.

A fiatal versenyző Phil Davisnek beszélt egy Podcastben az ausztrálok doppingellenes hozzáállássáról.

„Nagyon sok a dopping az úszásban, mindenhol ott van. Tudsz róla, hogy mi folyik itt, és arról is, hogy a srácok felében nem bízhatsz, akivel versenyzel.”

Chalmers a második legfiatalabb ausztrál úszó, aki olimpiai aranyat szerzett. 18 éves korában junior világrekorddal nyerte meg a 100 méter gyorsot. Nála csak Ian Thorpe-nak sikerült fiatalabbként a dobogó legfelső fokára állnia az ötkarikás játékokon. A sportoló egyébként még egy a váltóval szerzett bronzzal járult hozzá az ausztrálok riói éremtáblájához.

A bajnoknak megemlítették a szintén ausztrál Shayna Jack esetét is, aki négyéves eltiltást kapott, és most fellebbezett a döntés ellen.


Shayna Jack nem fogadja el a döntést.

Fotó: Albert Perez/Getty Images

„Az ausztrál úszócsapat egyértelműen ellenzi ezt. Shayna Jack ebben az évben megbukott a doppingteszten, és négyéves eltiltással sújtották, mert a hazánkban utáljuk a doppinggal kapcsolatos csalásokat.”

Chalmers Mack Horton megnyilvánulásáról is elmondta a véleményét. Horton volt az az úszó, aki nem volt hajlandó felállni a dobogóra a doppingolással vádolt, de még versenyző Sun Yang mellé. És csalónak nevezte a kínait. Sunt, 2014-ben 3 hónapos felfüggesztésre ítélték, idén februárban pedig 8 éves eltiltást kapott, mivel egy 2018-as doppingvizsgálat során testőrei összetörték a vérét tartalmazó kémcsöveket.


Mac Horton a 2019-es Vb-n nem állt fel a dobogóra Sun Yang mellé.

Fotó: Ian MacNicol/Getty Images

„Számomra inspiráló volt Mac tette, és az, hogy kiállt Sun Yang ellen. Ezzel nagyszerű benyomást tett magáról. Én nem akartam ebbe belemenni a médián keresztül, de a távolból támogattam őt. Nagy dolog amit tett. Nagyon ijesztő lehetett ez a lépés számára, és sok bátorságot igényelt, hogy megtegye."

„Most már teljesen megfordult a világ és a kínaiak is Mac-et támogatják, és nem hazudnak már Sun Yang érdekében. Amikor Horton nem állt fel a dobogóra, a családját zaklatták és halálosan megfenyegették.”

Amikor Duncan Scott, a britek kiválósága sem állt fel a dobogóra, Sun azt mondta: „Te vagy a vesztes, én győztem.

Calmers azt mondja annak ellenére napról-napra jobb akar lenni, hogy tisztában van vele, sokan csalnak. Hozzátette ez csak még jobban ösztönzi őt.

„Csak azt akarom, hogy az adott napon ne tudjon legyőzni senki. Nem érdekel mit tesznek a versenytársaim, továbbra is jobb akarok lenni náluk.”

A Nemzetközi Úszószövetség 2020-ban hét doppingvétséget jelentett be, szemben a 2019-ben közzétett nyolccal.


Forrás: insidethegames.biz

Borítókép: Delly Carr/Getty Images

Videók