Hamarosan indul a Junior Úszó Világbajnokság

Augusztusban Budapesten folytatódik a magyar úszósport nagy sorozata.


A jövő sztárjai 2019. augusztus 20. és 25. között Budapestre látogatnak, miután Magyarország nyerte el a 7. FINA Junior Úszó Világbajnokság (vb) rendezési jogát. Európában először Magyarország rendezi meg az utánpótláskorúak legnagyobb nemzetközi viadalát.

A junior vb-n a 14-17 éves lányok és a 15-18 éves fiúk állhatnak rajthoz. Rendező országként a magyar csapat mind a 42 versenyszámban indíthat versenyzőt, mely jogával minden bizonnyal élni is fog a Petrov Iván szövetségi kapitány vezette együttes. A versenyprogramban összesen 34 egyéni szám (2x17), nemenként 3 váltó, valamint 2 mix váltó szerepel.

A hazai rendezésű világesemények nagy sorozata tizennégy éve, 2005 júliusában egy igen emlékezetes junior Európa-bajnoksággal indult Budapesten. Ezen az eseményen tűntek fel először azok a kiválóságok, akik az elmúlt években a sportág meghatározó egyéniségeivé váltak, úgymint Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és a Verrasztó-testvérek (Evelyn és Dávid).

A legutóbbi magyarországi korosztályos úszóviadalon, a 2016-os, hódmezővásárhelyi Eb-n pedig olyan tehetségek tűntek fel, mint Milák Kristóf és Késely Ajna, akik a legutóbbi, 2017-es junior vb-n jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar csapat minden idők legjobb eredményét érje el: fiataljaink 16 érmet, ebből 5 aranyat szereztek.

 

A junior vb rövid története

A junior úszó világbajnokság a FINA legfiatalabb úszó világeseménye, 2006-ban rendezték meg először. Az első három viadalt Dél- és Közép-Amerika látta vendégül, majd a nemzetközi úszószövetség, a FINA könnyebben megközelíthető helyszíneket kezdett keresni. 2013-ban Dubajban rendezték meg a junior vb-t, majd Szingapúr következett 2015-ben, míg a legutóbbi, 2017-es világbajnokságnak az amerikai úszósport egyik igazi szentélye, az indianapolisi Natatorium adott otthont.

Bár a FINA a latin-amerikai térségben is igyekezett népszerűsíteni az úszást, később mégis jobban megközelíthető városokat kellett keresnie, hiszen az első, riói világbajnokság után visszaesett a résztvevők száma (60 ország kevesebb mint félezer úszója vett részt a második-harmadik alkalommal). Dubajban azonban már 91 szövetség több mint 700 úszója indult a világbajnokságon. Bár az utóbbi két alkalommal valamelyest ismét csökkent a részvételi kedv, a nevezések jelenlegi állása szerint Budapest őrületesen nagy rekordokat fog dönteni: várhatóan több mint 1000 sportoló érkezik 130 nemzet képviseletében! Érdekesség, hogy – miközben a junior vb is kinőtte magát, így ugyanolyan show-t illik adni körítésként, mint bármelyik komolyabb felnőttviadalon – ez lesz az első junior vb, amelyet Európában rendeznek meg.

 

A jövő nagy sztárjai

A versenyek rangját növeli, hogy több olyan ifjú klasszis is rendszeresen részt vesz a junior vb-n, aki igen fiatalon letette a névjegyét a legnagyobb felnőttversenyeken, így például 2013-ban olimpiai bajnokként érkezett a dubaji viadalra a litván Ruta Meilutyte, míg 2017-ben a kanadai Penny Oleksiak. Mint ahogy számtalan, először a junior vb-n feltűnt kiválóság hódított később a „nagyok" között: így a 2013-as vb sztárja, az ausztrál Mack Horton, illetve honfitársa, a 2015-ben robbantó Kyle Chalmers – Rióban aztán mindketten olimpiai aranyérmesek lettek. Ebbe a sorba illeszkedik a 2017-ben, Indianapolisban remeklő Milák Kristóf kvangdzsui, világszenzációt okozó szereplése is, amivel Michael Phelps évtizede fennálló világcsúcsát adta át a múltnak 200 m pillangón, egyúttal megszerezve első felnőtt világbajnoki címét is.

A most következő junior „csúcson" a magyar úszósportot egy őrségváltás után újjáépülő válogatott képviseli, amelynek egyik éremesélyese az ifjúsági olimpiai bajnok Berecz Blanka, a Kőbánya SC versenyzője, aki nemrégiben a junior Eb-n is aranyérmet nyert – természetesen a manapság „legmagyarabb" távnak számító, Milák Kristóf és Kapás Boglárka jóvoltából a felnőttek vb-jén is kisajátított 200 m pillangón.

 

Magyarország történelmet ír

Az elmúlt években páratlan sorozatot tudhat maga mögött Magyarország. 2006-ban felnőtt Eb, 2007-ben rövidpályás Eb, 2010-ben, majd 2012-ben újabb felnőtt Eb, 2016-ban újabb junior Eb, 2017-ben a FINA Világbajnokság, majd 2018-ban a FINA Világkupa-sorozat egy állomása érkezett Magyarországra. A hivatalos világversenyek közül csupán kettő maradt még, amely eddig hiányzott a sorból: a hamarosan kezdődő junior világbajnokság, illetve a rövidpályás világbajnokság. Utóbbi 2024-ben jön Budapestre – a kör akkor „zárul" s válik Magyarország világelsővé a tekintetben, hogy legalább egyszer megrendezte az úszósport valamennyi hivatalos csúcseseményét.

információk: https://fina-budapest2019.com/hu/

Videók