Hosszú Katinka ezt köszönheti az új edzőjének - videó

Minden olimpiára más tréner készítette fel.


Hosszú Katinka úgy érzi, új edzőjével, Petrov Árpáddal sikerült visszakerülnie a régi formájába, ehhez az is kellett, hogy "okosabb" legyen a felkészülése, de azért még így is napi 8-9 órát edz. A DIGI Sport híradójának nyilatkozó háromszoros olimpiai bajnok úszó egyetért Sós Csaba szövetségi kapitánnyal abban, hogy a magyar fiatal úszók túledzettek, szerinte a kezdetekben nem szabad az eredményt hajszolni, sokkal fontosabb, hogy egy sportolónak olyan hosszú pályafutása legyen, mint amilyen az övé is. A 29 éves Iron Lady annyira imádja az úszást, hogy egyelőre el sem tudja képzelni nélküle az életét, ebből szinte egyenesen következik, hogy a 2020-as tokiói olimpia után még biztosan folytatni fogja.
 
Hosszú Katinka eddig minden olimpiára más edzővel készült fel, Londonra Dave Salóval, Rióra Shane Tusuppal, most pedig Tokióra - idén nyár óta - Petrov Árpáddal. "Nagyon jól sikerült az elmúlt pár hónap felkészülés szempontjából, a munkánk nagyon gyorsan összecsiszolódott, és kezdjük érezni azt az összhangot, amire úgy gondoltam, sokkal több időt kell majd várni. Sikerült olyan formába visszakerülnöm, mint amilyenben korábban éveken keresztül voltam - pedig augusztusban nem voltam közel a csúcsformámhoz" - nyilatkozta a Sport24-nek Hosszú Katinka, hozzátéve, hogy Tokióban úgy szeretne felállni a rajtkőre, mint aki mindent megtett a felkészülés során a siker érdekében.
 
Hosszú Katinkának idén májusban megszűnt a szakmai kapcsolata korábbi edzőjével - egyben férjével -, Shane Tusuppal, és szinte egyszerre került magánéleti és motivációs válságba. "A motivációs válságom talán már a magánéleti válságom előtt elkezdődött. Sikerült megnyernem az olimpiát, nem is egy számban, utána jött a budapesti világbajnokság. Mi, magyar úszók szerencsések voltunk, hogy egyből ott volt egy nagy verseny, amelyre mindenképpen szerettünk volna készülni. Olimpia után nekem megvolt a motivációm, hogy itthon is nyerjek, aztán a budapesti világbajnokság után éreztem egy picit, hogy tényleg minden sikerült, a következő évben pedig csak Európa-bajnokság következett. Ekkor nem éreztem azt a tüzet magamban, vagy inkább keresnem kellett azt a tüzet, amit éreztem a riói olimpia és a budapesti vb előtt. A sors hozta úgy, hogy egy elég nehéz éven vagyok túl, és újra fellobbant bennem a tűz, hálás vagyok, hogy itt lehetek, és van nekem az úszás. Mert megint az úszás volt az, ami, vagy aki kihúzott a gödörből. Amikor visszatérek az uszodába, egy idő után helyreáll minden."
 
Az Iron Ladyre mindig is jellemző volt, hogy edzett és versenyzett megállás nélkül. Ezen idén változtatott. "Mindenképpen szeretnénk okosabban készülni. Amikor Rióban ott álltam a döntő előtt, elértem a célomat, mert tudtam, mindent megtettem azért, hogy én nyerjek. Nem voltam benne biztos, hogy meg fogom nyerni, de tudtam, hogy ennél többet képtelen lettem volna megtenni azért, hogy elérjem a céljaimat. Ebből én rengeteget tanultam, és biztos, hogy voltak olyan mozzanatok abban a felkészülésben, amit lehetett volna okosabban is csinálni. Most ezen vagyok, hogy ezt egy kicsit csiszolgassam, habár, ma már visszatértem oda, hogy azért napi 8-9 óra megvan edzésből. Mert az edzésnek meg kell lennie, muszáj megcsinálni, különben nem lesz eredmény."
 
Sós Csaba szövetségi kapitány a minap egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy a magyar úszók serdülő korig körülbelül kétszer annyit edzenek, mint amit a szakirodalom ajánl, illetve, amennyit a világ más országaiban szokás, és ez számos problémát felvet. Katinka egyetért a kapitánnyal. "Sajnos, egy olyan rendszer van jelen, amelyben nagyon fontos, hogy a fiatalok jó eredményeket hozzanak, ezáltal sokkal többet edzenek, mint kellene. Ha a pályafutásomat megnézem, én szerencsés vagyok ilyen szempontból. Serdülőként, tiniként én nem edzettem annyira sokat, és lehet, hogy azért imádok ma is annyira úszni - 29 évesen. Én mindenképp azt támogatnám, hogy egy úszónak hosszú pályafutása legyen, mintsem, hogy minél hamarabb kipréseljük belőle az eredményt."
 
Persze, egy felnőtt sportoló is lehet túledzett, ha nem figyel oda magára. Hosszú Katinka azonban nem ilyen. "Lehetek túledzett felnőttként is, de nekem már hallgat az edzőm a szavamra, és ha azt mondom, hogy elég, akkor az elég. Természetesen el kell jutni egy olyan szintre, amikor egy versenyző már tud saját magával is őszinte lenni, és nem azért száll ki egy edzésből, mert nincs kedve vagy kellemetlen, hanem azért, mert akkor az már túl sok lenne."
 

Hosszú Katinka azonban sem az edzést, sem a versenyzést nem akarja még egy ideig befejezni. Arra a kérdésre, hogy a 2020-as olimpia után befejezi-e a pályafutását, így válaszolt: "Nem úgy tervezem. Ma nem tudom, milyen lesz az életem úszás nélkül, annyira imádom, természetesen el fog jönni az az idő, de úgy gondolom, hogy az még odébb lesz." 

Írj be üzenetet...

Videók