Megtörte Izagirre a spanyol átkot

Ion Izaguirre nyerte meg a Tour de France 20. szakaszát, így első sikerét szállította idén Spanyolországnak. Az összetettben Chris Froome megtartotta előnyét, így gyakorlatilag megnyerte a sárga trikót.


Az effektíve utolsó szakasz is meglehetősen nehéznek ígérkezett: egy második, két első és egy kiemelt kategóriás hegy várt az Alpok meghódítóira. Na nem Tom Dumoulinre, mert az olimpiai időfutamának legfőbb esélyese tegnap bukás miatt fel kellett adja a versenyt, és kiderült: orsócsontrja törött, alkar nélkül meg elég nehéz a kerékpározás...

A hegyek miatt rengetegen szöktek meg, többek között Peter Sagan, akit a zöld trikó megnyerése mellett megválasztottak a mezőny legagresszívabb versenyzőjének. A szlovák elssorban csapatkapitányáért, Roman Kreuziigerért tekert, aki szintén elöl volt; de a 29 tagú bolyban benne volt a teljesség igénye nélkül De Gendt, Henao, Izaguirre, Nibali, Fuglsang, Fränck Schleck, Pantano, Rolland, Zakarin, Rui Costa és Alaphilippe is.

A mezőny nem igazán foglalkozott velük, pedig Kreuziger elég jó helyzetben volt az összetettben, és volt esélye megszerezni a második helyet is (hat perccel volt lemaradva Bardet mögött). A különbség pedig a La Colombiére-re már öt percre nőtt, ami egy ilyen rövid szakaszon rengeteg, úgyhogy a szökevények már el is kezdhettek gondolkodni, hogyan nyerjék meg a szakaszt.

Nyolcan (Izagirre, Nibali, Kreuziger, Sagan, Rui Costa, Pantano, Alaphilippe és Gougeard) ezért támadtak a lejtmenetben, és másfél percre sikerült elmenniük a többiektől. Kreuziger így virtuálisan második lett az összetettben, és Sagan húzta is előtte az igát a col de la Ramazon becsülettel.

Az első kategóriás emelkedő be is dobta a botot néhány kerekes küllői közé; elöl Pantano és Alaphilippe lehagyta De Gendtet, a főmezőnyben pedig Bauke Mollema maradt le.

Nem sikerült azonban megnyernie a szakaszt a kolumbiai-francia duónak. Az utolsó emelkedőn, a kiemelt kategóriás Joux Plane-en Nibali és Izagirre is felért hozzájuk, és az utolsó 12 km-n (ami teljes egészében lejtmenet volt) a baszk mert a legtöbbet az esőben, így elsőként gurult be a célba.

A főmezőnyt is megritkították a hegyek: Mollema és Aru is rengeteget kapott, és ki is csúszott a top 10-ből. Chris Froome és csapata azonban tartotta magát, és ahogy várni lehetett, kényelmesen betekerve több mint négy perccel vezet az utolsó szakasz előtt, gyakorlatilag megnyerve harmadik Tourját.

 

Tour de France, 20. szakasz (Megéve - Morizne-Avoriaz, 146,5 km)
1. Ion Izagirre (spanyol, Movistar) 4:06:45
2. Jarlinson Pantano (kolumbiai, IAM) + 19 mp.
3. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) + 42 mp.
4. Julian Alaphilippe (francia, Etixx-Quick Step) + 49 mp.
5. Rui Costa (portugál, Lampre) + 1:43
Az összetett állása
1. Chris Froome (brit, Sky) 86:21:40
2. Romain Bardet (francia, AG2R) + 4:05
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) + 4:21
4. Adam Yates (brit, Orica) + 4:42
5. Richie Porte (ausztrál, BMC) + 5:17

 

Videók