Eldőlt!

Bár még tart vasárnapig a Tour de France, de már most ki lehet jelenteni, hogy Chris Froome fogja megnyerni. A britnek nincs vetélytársa, Mollema, Quintana és Yates is lemaradt róla a 17. szakaszon.


Az etap ezúttal az egyetlen volt az idei Touron, amelyet teljes egészében Svájcban rendeztek. A hegyekből többet nem kért Mark Cavendish, aki kiszállt a versenyből, így Peter Sagan gyakorlatilag megnyerte sorozatban ötödik zöld trikóját. Ez a Tour történetében eddig egyedül Erik Zabelnak sikerült!

A tempó azonban nem az ünneplésről szólt, sőt. A mezőny úgy tett meg az első órában közel 52 km-t, hogy közben a terep majdnem háromszáz métert emelkedett! Így szökésről csak akkor lehetett szó, amikor a mezőny egy részét szólította a természet. 19-en léptek le, köztük az elmúlt napok hősei: Pantano, Majka, Pozzovivo, Zakarin, Rui Costa és Alaphilippe.

A csoport előnye gyorsan növekedett, és egy idő után már nem is az volt a kérdés, hogy hazaérnek-e, hanem hogy mennyivel. Először erre Tony Gallopinnak volt sansza, de a francia túl korán indított. Előbb Lucenko, majd Majka és Pantano hagyta le. Utóbbiakat csak Zakarinnak sikerült utolérnie, és az orosz úgy ment tovább, mintha idáig csak egy sétakerékpározáson vett volna részt. Végül a Katyusa bringása az utolsó hat és fél km-t egyedül tekerte végig, és majdnem egy perccel nyert.

Na de térjünk rá a lényegre! Az összetettben elkezdett sürgős lenni Froome kihívóinak: túl voltunk már a második pihenőnapon, és már csak effektíve négy szakasz maradt hátra, amiből az egyik időfutam, azaz fogyott a támadási felület.

A tempómenést ezért átvették a Sky-tól a riválisok csapatai: Quintana Movistarja és Aru Asztanája. Utóbbiból Nibali hihetetlen önzetlenül feláldozta magát csapattársának - vagy 20-25 percet ment elöl, leszakítva két Sky-ost - olyan ember létére, aki megnyerte mindegyik háromhetest; a Movistarból pedig Valverde tette meg ugyanezt.

A végére azonban így sem maradt egyedül Froome, aki amúgy is megingathatatlannak látszott. 4 km-el a vége előtt Dan Martin, kettővel pedig Richie Porte támadását vette át minden gond nélkül, ülve, és úgy tekert be a 12%-os emelkedőn, mintha az csak háromszáz méteres domb, nem egy 11 km-es hegy tetején lett volna...

Froome mellett nagyot lépett előre az összetettben Porte, Bardet és Aru is; ellenben Tejay van Garderen több mint negyedórát veszített, és a top 10-ből is kicsúszott.

Folytatás csütörtökön, megint Franciaországban a Sallanches és Megéve közötti 17 km-es hegyi időfutammal. Hacsak nem történik valami váratlan, Froome győzelmével...

Tour de France, 17. szakasz (Bern - Finhaut-Emosson, 184,5 km)
1. Ilnur Azatovics Zakarin (orosz, Katyusa) 4:36:33
2. Jarlinson Pantano (kolumbiai, IAM) + 55 mp.
3. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff) + 1:26
4. Kristijan Durasek (horvát, Lampre) + 1:32
5. Romain Feillu (francia, Fortuneo) + 2:33
Az összetett állása
1. Chris Froome (brit, Sky) 77:25:10
2. Bauke Mollema (holland, Trek) + 2:27
3. Adam Yates (brit, Orica) + 2:53
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) + 3:27
5. Romain Bardet (francia, AG2R) + 4:15

 

Videók