Nyolcadik paralimpiáját is megcélozza a legendás teniszező

Az osztrákok parasportolója 1992 óta eddig minden paralimpián ott volt, és Tokiót sem hagyná ki.


Martin Legner egyedülállókarriert futott be kerekes székes teniszezőként. Az 58 éves osztrák az egyetlen játékos, mind a hét paralimpiai teniszversenyen ott volt, és Tokióban is szeretne részt venni az ötkarikás játkokon. A legendás versenyző most az ITFtennisnek mesélt életútjáról, és arról mi motiválja.

„Barcelonában megkérdezték tőlem, hogy meddig akarok még játsznai, én pedig azt mondtam, amíg tetszik és élvezem. Erre a kérdésre mindig ez lesz a válasz ”-mondta.

„Egész életemben imádtam a sportot. Kisgyerekként profi futballista vagy síversenyző akartam lenni ”- tette hozzá.

Legner 1988-ban egy siklóernyős balesetben sérült meg, majd a következő év szeptemberében már játékosként vett részt egy nemzetközi kerekesszékes teniszbajnokságon.

„Amikor balesetem volt, nem tudtam, hogy tolószékben is lehet sportolni. A rehabilitációs központban rájöttem, hogy képes vagyok kosárlabdázni, asztaliteniszezni és síelni is. Mindegyiknek tetszett, de a kerekesszékes tenisz volt az, amit a legjobban élveztem, mert azt másokkal együtt lehet csinálni és egy társasági sport."

Legner három év múlva két sportágban is paralimpiai bajnok lett. Ekkor azonban egy síbalesetet szenvedett, ami mindent megváltoztatott az életében.

„Az első két-három évben síeltem is” - mondta.

„1992-ben kvalifikáltam a téli paralimpiai versenyre, de nem tudtam ott lenni, mert két héttel a játékok előtt mindkét lábam eltört, amikor a német bajnokságon ütköztem egy kapuval. Imádtam a síelést, de a tenisz egy globális sport, amit azok is űzhetnek, akik nem a hegyekben laknak. ”

A síelés abbahagyása után kerekesszékes teniszben indult a barcelonai paralimpián, ahol párosban bronzérmért játszott.


Még mindig imádja a játékot.

Fotó: Mark Robinson/Getty Images for The Tennis Foundation

„Minden paralimpia különleges számomra, de a legjobban a sidney-i játékokat szerettem. Barcelonában negyedik lettem párosban, és Sydney-ben pedig ez egyéniben is sikerült"- emlékezett vissza.

"Sydney-ben nagyon jó volt a légkör és nagyon élveztem. London azért volt számomra izgalmas mert rengetegen érdeklődtek irántunk.”

Mivel Legner már több mint 30 éve képviseli az osztrákokat a nemzetközi mezőnyben.

"A kerekesszékes teniszt 1990-ben még nem ismerték itthon, mindössze 3 játékosunk volt. Nem volt egyenruhánk, de mentünk előre,  mert nagyszerű volt játszani" -mondta.

Az osztrák bajnok eddig több mint 80 egyéni, és több mint 260 páros bajnoki címet szerzett, és 1200 meccset játszott.

A Tokiói paralimpiai játékat a koronavírus miatt egy évvel lehalasztották, de a legendás versenyző kitart, és szertne ott lenni Tokióban is. 

„Sajnos jelenleg nehéz helyzetben vagyunk, de az egészség a legfontosabb. Nagyon jó lenne, ha eljutnék Tokióba"- zárta a beszélgetést.

Forrás:itftennis.com

Borítókép:  Barrington Coombs/Getty Images for Tennis Foundation

 

Videók