Megnyerheti-e a háborút Roger Federer? Avagy miért kapott ki Dominic Thiemtől?

A Sport365.hu támogatja a fiatal újságírókat és blogszerzőket. Ebben a cikkben a vandormadar.blogstar.hu szerkesztője, Markója Áron publicisztikáját mutatjuk be.


Roger Federer meglepő, de közel sem váratlan vereséget szenvedett a Nitto ATP Finals nyitányán.

A svájci klasszis ismét elaludt a rajtnál a világbajnokság első napján. Dominic Thiem, aki tavaly 6:2 6:2-es vereséget szenvedett a fenoméntől, ezúttal 7:5 7:5 arányban nyert. A hatszoros vb-győztes Federer veresége csupán a fedett és gyors borítás miatt számított meglepetésnek, de szenzációnak semmiképpen sem mondható.

A svájci Legenda ismét álmosan kezdte a londoni világbajnokságot


Amennyiben megnézzük az elmúlt két év statisztikáját Federer szempontjából, azonnal rájöhetünk, hogy Thiem elleni fiaskója bőven benne volt a pakliban. A 20-szoros Grand Slam győztes teniszező a 2018-as tornán egy ugyanilyen kaliberű vereségbe futott bele. Akkor csapnivalóan rossz játékkal kapott ki egy igen színvonaltalan mérkőzésen a japán Kei Nishikoritól, melyhez képest a svájci most egy fokkal jobban játszott. Mégis vitathatatlan, hogy nagyon darabos volt a mozgása, és a fontos pillanatoknál teljes mértékben átadta Thiemnek az irányítást.

Dominic Thiem viszonylag erős a Nitto ATP Finals első fordulójában


Az osztrák teniszező zsinórban másodszor teniszezett az első játéknapon. A tavalyi vb nyitómérkőzését Kevin Anderson ellen vívta meg, ahol annak ellenére nagyon jól játszott, hogy a végén vereséget szenvedett. A háromszoros Roland Garros finalista emelni tudott játéka színvonalán, ezáltal remek teljesítménnyel rukkolt elő. Elővette azt a ritkán mutatott, pusztító kemény pályás teniszét, amit tőle alapesetben nem lehet elvárni. Rettentően agresszívan teniszezett, és remek taktikával mattolta Federert.


Thiem tenyerese kemény pályán is igen hatásos. Fotó: atptour.com

Az osztrák megmutatta, hogy vele is számolni kell a vb-n

Dominic Thiem ugrásszerűen fejlődött az egy évvel korábbi önmagához képest. A 2018-as Nitto ATP Finals második mérkőzésén még úgy ténfergett Federer ellen a pályán, mint egy turista, aki London legfőbb kincseit jött megnézni. Akkor csupán 4 játékot volt képes összeszedni. A Rogerrel szembeni két összecsapást nem lehet összehasonlítani. Thiem játéka egyre dominánsabb, és a tegnapi napon lerakta a névjegyét azzal, hogy akkor volt mentálisan erősebb a svájcinál, amikor igazán kellett.

Roger Federer a vereség ellenére nem lehet csalódott, hiszen ez csak az első mérkőzés volt a háromból. A svájci minden bizonnyal összeszedi magát a folytatásban. Elég csak eddigi eredményeit megnézni: 103 tornagyőzelme hat vb-győztes címet jelentett neki.

Borítókép: Forbes

Ha Önnek is van olyan sport témájú írása, amit szívesen megmutatna nekünk, küldje el a szerkesztoseg@sport365.hu e-mail címünkre.

 

Videók