Nadal: „Ha ez volt az utolsó alkalom, akkor is élveztem..."

Akár visszatér a Roland Garrosra, akár nem, azt megerősítette, hogy a párizsi olimpián újra pályán lesz a Philippe Chatrier stadionban.


Rafael Nadal teljesen elmerült a pillanatban, miután (talán) élete utolsó mérkőzését játszotta a Roland Garroson, a tornán, amely a spanyol második otthonává vált.

Miután erős teljesítményt nyújtott az Alexander Zverev elleni szoros, három játszmás vereség után, Nadal megragadta az alkalmat, hogy a  Philippe-Chatrier közönségéhez szóljon:

„Nehéz beszélnem. Nem tudom, hogy ez lesz-e az utolsó alkalom, hogy itt leszek előttetek, őszintén mondom” - mondta. „Nem vagyok 100 százalékig biztos benne, de ha ez az utolsó alkalom, akkor is élveztem. A közönség elképesztő volt az egész heti felkészülés és a mai nap során. Az érzéseket, amiket ma érzek, nehéz szavakkal leírni, de számomra nagyon különleges, hogy úgy éreztem az emberek szeretetét, ahogy én éreztem, azon a helyen, amit a legjobban szeretek.”

Miután gratulált Zverevnek - két évvel azután, hogy legutóbbi összecsapásuk katasztrofálisan végződött a német számára, mivel szörnyű bokasérülést szenvedett - Nadal kifejezte, hogy mennyire feltüzelte őt ez a lehetséges visszatérés a Roland Garrosra a sérüléssel kapcsolatos küzdelmei során.

„Nagyon kemény két éven mentem keresztül a sérülések szempontjából. Azzal az álommal mentem végig ezen a folyamaton, hogy visszatérjek ide a Roland Garrosra” - mondta. „Igaz, hogy az első forduló nem volt az ideális. Valami másra volt szükségem. Versenyképes voltam, megvoltak az esélyeim, de ez nem volt elég egy olyan nagyszerű játékos ellen, mint Sascha.”

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján Nadal további részleteket árult el a felépülési folyamatáról és a folyamatos kihívásokról, amelyekkel szembesülnie kellett, amíg nem volt játékban.

„A testem két évig egy dzsungel volt” - mondta. „Nem tudod, mire számíthatsz. Egy nap arra ébredek, hogy egy kígyó harapdál. Egy másik nap egy tigris (mosolyog). Nagy harc volt mindazzal, amin keresztülmentem, De a dinamika pozitív az elmúlt hetekben.”

Nadal elismerte, hogy valószínűleg ez volt az utolsó mérkőzése a Roland Garroson, de megismételte a torna előtt tett kijelentését, miszerint nem zárja ki, hogy 2025-ben visszatér - ez a francia szurkolók nagy tapsát váltotta ki.

„Az esetemben nehéz megmondani, hogy mi lesz a jövőben” - magyarázta Nadal a pályán. „Valószínűleg nagy a százaléka annak, hogy nem fogok újra pályára lépni a Roland Garroson, de nem tudom 100 százalékosan megmondani. Nagyon élvezem, hogy itt játszhatok, utazom a családdal és jól érzem magam. A testem most egy kicsit jobban érzi magát, mint két hónappal ezelőtt.”

Akár visszatér a Roland Garrosra, akár nem, azt megerősítette, hogy a párizsi olimpián újra pályán lesz a Philippe Chatrier stadionban, ahol a második aranyérmére pályázik egyesben (és esetleg a második aranyéremre párosban is).

„Van néhány célom [előttem]” - folytatta. „Remélem, hogy az olimpián újra ezen a pályán játszhatok. Ez motivál engem. Az egy újabb esély lesz, és nagyon remélem, hogy jól felkészülök. Hihetetlen, hogy mennyi érzésem volt ezen a csodálatos pályán egész teniszpályafutásom alatt. Soha nem tudtam volna elképzelni gyerekkoromban, hogy itt leszek majdnem 38 évesen, ennyi sikerrel, amit itt elértem, annyiszor nyertem, amiről soha nem is álmodhattam„.”

Borítókép: EMMANUEL DUNAND/AFP via Getty Images

Videók