Szépek és erősek – íme a tenisz világbajnokság mezőnye

Serena Williams távollétében nincs kimondott favorit a vasárnap délelőtt kezdődő WTA világbajnokságon.


 
Vasárnap magyar idő szerint 11 órakor Szingapúrban kezdetét veszi a 2016-os női tenisz világbajnokság, melynek páros küzdelmeiben ott lesz Babos Tímea is, most azonban az egyéni versennyel foglalkozunk, ahová a világ nyolc legjobb teniszező hölgye nyert bebocsátást. A nyolc teniszezőt a hagyományoknak megfelelően két csoportra osztották, ami igencsak jól sikerült, ugyanis mindkét négyes nagyjából egyforma erősségűnek néz ki.
 
A mezőny Serena Williams visszalépése, Petra Kvitová gyengébb 2016-os formája és a gyermekáldás előtt álló Viktorija Azarenka távol maradása miatt igencsak kiegyensúlyozottnak mondható, talán a Serenát 186 hét után a világelsőséget elvevő, a szezon mindkét kemény pályás Grand Slamjét megnyerő német Angelique Kerber emelkedik ki egy kicsit, de gyengébb napján őt is el lehet kapni.
 
Vörös csoport
 
Angelique Kerber (német, 1. kiemelt) – Steffi Graf óta ő az első német világelső, a 28 éves bal kezes lány lábon képes kihordani szinte bármilyen támadást, legalább háromszor meg kell nyerni ellene egy labdamenetet. Két Grand Slamet nyert a szezonban, az Australian Open, és a US Open trófeája is hozzá került. Öt éven belül negyedszer sikerült kvalifikálnia magát az évadzáró tornára, és eddig mindössze két mérkőzést nyert.
 
 
Simona Halep (román, 3. kiemelt) – A 25 éves román lány szezonjára inkább a kiegyensúlyozottság, mintsem a kiugró eredmények voltak a jellemzőek, bár azért a hazai „bukaresti kötelező” mellett a madridi és a cincinnati premiertornákat is megnyerte, valamint negyeddöntőbe jutott Wimbledonban és a US Openen. Két éve remek formában volt Halep a vébén, akkor csak Serena Williams tudta őt a fináléban megállítani.
 
 
 
Madison Keys (amerikai, 6. kiemelt) – A mezőny legfiatalabb tagja (21 éves) gondoskodott róla, hogy idén is legyen amerikai teniszező a nyolcban. Keys egyedül a birminghami füves tornát tudta megnyerni idén, és mind a négy Grand Slamen a nyolcaddöntő volt a végállomás a vébé-újonc számára. Szingapúrban Cibulkovát könnyen legyőzheti, ellene korábban 3 győzelem ellenében még soha nem szenvedett vereséget, viszont Halep (1-4) és Kerber (1-5) ellen nem ő lesz a favorit.
 
 
 
Dominika Cibulková (szlovák, 7. kiemelt) – Északi szomszédunk teniszezője a kisebb tornákon brillírozva 50 mérkőzést és 3 tornát (Katowice, Eastbourne, Linz) nyert az idén, és Keyshez hasonlóan a 27 éves szlovák is először szerepelhet világbajnokságon. Érdekes körbeverés is kinézhet ebben a csoportban, ha Cibulková csoporttársai elleni korábbi eredményeiből indulunk ki, Halep ellen pozitív a mérlege, Kerber ellen 4-4, viszont Keys ellen még nincs győzelme. Na ebből mi sül ki…
 
 
Fehér csoport
 
Agnieszka Radwanska (lengyel, 2. kiemelt) – A 27 éves lengyel sikere mellett szól, hogy ő a világbajnoki cím védője, és tavaly két vereség is belefért neki a trófea elhódításához. A lengyel jó formában készülhet a végjátékra, ugyanis október elején ő győzött Pekingben. Ami Radwanska ellen szól, az a riválisok elleni negatív mérleg: Kuznetsova ellen már tizenkétszer is vesztesen hagyta el a pályát karrierje során, Muguruzával szemben 3-4 a mérleg, egyedül a Plisková elleni 6-0 adhat okot a reménykedésre.
 
 
Karolina Plisková (cseh, 4. kiemelt) – Aki látta őt játszani, pontosan tudja, milyen zseniális keze van, ám azzal is tisztában van, hogy a mentális képességek terén nem biztos, hogy a világ nyolc legjobbja között lenne a helye. Azonban 2016-ban, 24 évesen szintet lépett, az US Openen csak a Kerber elleni fináléban bukott el, és ott is volt esélye a győzelemre, ahogyan Szingapúrban is lesz!
 
 
Garbiñe Muguruza (spanyol, 5. kiemelt) – A Roland Garroson szenzációsan teniszezett a 23 esztendős spanyol, az első fordulóban rögtön az első szettjét elvesztette, viszont utána zsinórban tizennégyet nyert, a döntőben 7/5 6/5-re Serena Williamset verve szerezte meg első GS-trófeáját, azóta viszont igencsak halovány teljesítményt mutat a Garros után a jövő új „dominátorának” beharangozott hölgy.
 
 
Svetlana Kuznetsova (orosz, 8. kiemelt) – Ezt jól kicentizte a mezőny legidősebb tagja. A 31 éves teniszező az utolsó pillanatban a moszkvai torna megnyerésével ütötte ki a brit Johanna Kontát a legjobb nyolcból és jutott ki 2009 óta először a világbajnokságra. Amellett tehát, hogy ő a legrutinosabb tagja a mezőnynek, ő lesz a legjobb formában levő is. Hacsak el nem fáradt az úton…
 
 
Tenisz, WTA-világbajnokság, Szingapúr, 1. forduló
Vörös csoport
vasárnap
Simona Halep-Madison Keys 11:00
Angelique Kerber-Dominika Cibulková 13:30
 
Fehér csoport
hétfő
Agnieszka Radwanska-Svetlana Kuznetsova 13:30
Karolina Plisková- Garbiñe Muguruza
 

Videók