Oszaka változásra kényszerítette a Grand Slam szervezőit

Jelentős javításokat ígérnek a Grand Slamek szervezői Oszaka visszalépése nyomán.


A négy Grand Slam-torna "jelentős javításokat" helyezett kilátásba a teniszezők érdekében annak nyomán, hogy Oszaka Naomi, aki nem akart részt venni a francia nyílt bajnokság sajtótájékoztatóin, hétfőn visszalépett a tornától.

Gilles Moretton, a francia sportági szövetség elnöke már aznap este közölte, hogy a GS-tornák szervezőinek szándékában áll foglalkozni a játékosok mentális egészségének megóvásával.

"A játékosok közérzete mindig is prioritás volt a Grand Slameken, és az a szándékunk a WTA-val, az ATP-vel és az ITF-fel együtt, hogy a mentális egészség és a jó közérzet érdekében további lépéseket tegyünk" - írták a US Open, a wimbledoni torna, a Roland-Garros és az ausztrál bajnokság szervezői kedd esti közös közleményükben.

A Twitteren közétett állásfoglalásukban azt ígérik: azon fognak közösen munkálkodni, hogy a tornáikon jobban érezzék magukat a játékosok, és jobb legyen a kapcsolatuk a sajtóval. Hangsúlyozzák, hogy a teniszezőkkel, a sajtóval az egész tenisz közösséggel együttműködve jelentős javításokat terveznek. Oszaka, a világranglista második helyezettje hétfőn ugyancsak a Twitteren közölte: "az a legjobb a tornának, a többi játékosnak és a közérzetemnek, ha visszalépek, hogy mindenki a teniszre tudjon koncentrálni". A négyszeres GS-tornagyőztes japán játékos, aki az első fordulóban, vasárnap a román Patricia Maria Tiget két szettben búcsúztatta, a múlt hét közepén jelezte, hogy mentális egészségének megóvása érdekében nem vesz részt a sajtótájékoztatókon a Roland Garroson. A vasárnapit ki is hagyta, amiért 15 ezer dollárra büntették. A hétfői bejegyzésében részletesen írt arról, gyakran érzi úgy, hogy a szervezők nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére.


Fotó: Srdjan Stevanovic/Getty Images

A férfiaknál világelső Novak Djokovic kiállt Oszaka mellett.

"Támogatom őt. Úgy gondolom, nagyon bátor, hogy ezt meglépte" - fogalmazott a szerb játékos, aki sajnálja, hogy a japán teniszező - aki szerinte a sportág egyik fontos márkája - pszichés problémákkal küzd. Hozzátette: nagyon is meg tudja érteni, együtt érez vele, már csak azért is, mert neki sem volt mindig felhőtlen a viszonya a sajtóval.

Djokovic elismerte, hogy a média szerepe kétségtelenül fontos, mert hagyományos módon biztosítja a kapcsolatot a szurkolókkal. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a játékosoknak vannak saját platformjaik, melyeken közvetlenül fordulhatnak a rajongóikhoz és szerinte Oszaka Naomi már ezekkel a lehetőségekkel nőtt föl, így a közösségi médiafelületeken, a saját csatornáin könnyedén kommunikál.


Borítókép: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Videók