Nem rendezik meg a moszkvai tenisztornát

Az orosz és fehérorosz játékosokat is szankcionálják.


A férfi tornákat szervező ATP és a női versenyek rendezéséért felelős WTA közös keddi döntése szerint nem lesz októberben moszkvai tenisztorna, az orosz és a fehérorosz játékosok pedig mostantól nem indulhatnak hazájuk zászlaja alatt a viadalokon.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) bejelentette, hogy további intézkedésig azonnali hatállyal felfüggeszti az orosz és a fehérorosz sportági szövetség tagságát, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen és a hadművelet egy részét Fehéroroszországból kezdte meg.

"Az ITF szoros kapcsolatban marad az ukrán szövetséggel és szolidaritást vállal Ukrajna lakosságával" - írta keddi közleményében az ITF.

Az ATP és a WTA - kiegészülve az ITF-fel és a négy Grand Slam-torna szervezőivel - ezután közös állásfoglalást adott ki, melyben azt írta: "a sportág nemzetközi irányító testületei velünk együtt egységesen ítélik el Oroszország tetteit". A közlemény szerint az orosz és a fehérorosz teniszezők elindulhatnak a nemzetközi versenyeken és a Grand Slam-tornákon, azonban nem hazájuk képviseletében, illetve zászlaja alatt. Az intézkedés azt jelenti, hogy többek között a férfi világranglistát vezető orosz Danyiil Medvegyev, valamint a női rangsorban harmadik fehérorosz Arina Szabalenka is részt vehet a viadalokon. Az ITF a saját eseményei közül már korábban törölte az összes Oroszországba és Fehéroroszországba tervezett versenyét.

Borítókép és fotók: ATP Tour /Twitter

Videók