Nadal: Tiszteljük egymást Rogerrel

A spanyol teniszező őszinte vallomását tett a Roland Garrost követően.


Rafael Nadal vasárnap este megnyerte a Roland Garros döntőjét, ezzel a megnyert Grand Slamek számában utolérte Roger Federt. A spanyol teniszező soha nem titkolta, hogy rekorder szeretne lenni, ugyanakkor sosem foglalkozott túl sokat azzal, hogy közben mit érnek el társai. Nadal többek között erről is beszélt a döntőt követően. A Tennis love and game erről szóló írását változtatások nélkül közöljük.

2020
20 és 20

Ez nem számmisztika, az élet, illetve Rafa Nadal produkálta valóság.

Remélem érdekes, hogy mit mondott a spanyol klasszis, bajnok, legenda (megfelelő rész aláhúzandó, többet is lehet) miután tizenharmadszor is magához ölelte a Muskétások-kupáját – nem tudom, mi kell még a franciáknak ahhoz, hogy ne csak replikákat kapjon a mallorcai, hanem hazavihesse az eredetit. Szerintem elindítok hamarosan egy mozgalmat ezért.

„Mindenki tudja, hogy nagyszerű a kapcsolatunk Rogerrel. Tiszteljük egymást. Szerintem örül, amikor győzök és én is mindig örülök, amikor neki jól megy.

Soha nem titkoltam, hogy szeretném úgy befejezni a pályafutásom, hogy nekem van a legtöbb Grand Slam-győzelmem. A másik oldalon viszont mindig azt vallottam, hogy a magam útját járva kell ezt elérnem. Nem foglalkoztam azzal, hogy épp hol tart Novak, vagy mit nyert meg Roger. Nem lehetsz mindig boldogtalan azért, mert a szomszédodnak nagyobb háza, hajója, jobb telefonja van.

A saját életedet kell élned és én egész pályafutásom alatt ezt tettem, a saját utamat követtem.

Természetes, hogy érdekelnek a rekordok. Nagy rajongója vagyok a sporttörténetnek, úgy általában. Nagyon tisztelem a csúcsokat. Sokat jelent nekem, hogy ezt a számot Rogerrel oszthatom meg.


Rafael Nadal a 20. Grand Slam-trófeáját nyerte meg.

Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images

Ha az érzéseimet kérdezi, akkor azt tudom mondani, hogy szuper boldog vagyok, de a másik oldalon nem örülök annyira, mint szoktam egy ilyen győzelem után, mert nagyon sok ember került nehéz helyzetbe a világon a járvány miatt. Szomorú helyzet és mi szerencsések vagyunk, hogy edzhetünk, versenyezhetünk. Nem lehetünk elég hálásak az ATP-nek, a Roland Garros-nak, a US Opennek és mindazoknak, akik megteremtették a lehetőségét a versenyek megrendezésének, a nehéz körülmények ellenére. Ugyanakkor egy pillanatra sem felejtem el, hogy milyen nehéz helyzetben van most a világ. Bízom benne, hogy a helyzet nagyon gyorsan megváltozik, minden jóra fordul.

A kétségek része az életnek. Mindig ugyan azt mondom. Nekem jó, ha kételkedem, mert azt jelenti, hogy nem tartod magad túl jónak.

Ha másfél hónapja azt mondja nekem valaki, hogy újra megnyerem a serleget, azt válaszoltam volna, hogy ezúttal ez túl nehéz lesz. A sportban gyorsan változik az élet. A csapatom óriási támogatásával azt tettem, amit tennem kellett. Rengeteget segítettek nekem, nagyszerű emberek, igazi profik, akik tudják, mikor kell bátorítani, a nehéz napokon segíteni. Ez a győzelem, hogy ilyen szinten teniszeztem nekik is egy elismerés.

Az idei év mindenkinek kemény. A felkészülésem erre a versenyre nem volt tökéletes, de egy ideje már salakon edzettem, mert kihagytam Amerikát. Igen, gyötörtek kétségek a meccs előtt, de az is igaz, hogy az önbizalmam és a teniszem napról napra javult az egész verseny alatt. Egyre jobban éreztem a labdát. Nem voltam magabiztos, mert, nem lehetsz túl magabiztos, ha Novak ellen lépsz pályára.

De pozitívan gondolkodtam, tudtam, hogy képes leszek egy jó meccset játszani.

Igen, két és fél játszmán keresztül elképesztő szinten teniszeztem. Nem tudok mást mondani. Egyszerűen lehetetlen ilyen eredményt elérni Novak ellen anélkül, hogy nem játszol nagyszerűen. Akkor teniszeztem a legmagasabb szinten, amikor a leginkább szükségem volt rá és ezért nagyon büszke vagyok magamra. Olyan körülmények között játszottuk az idei Roland Garros-t, amilyenek nekem nem ideálisak, nem választanám ezeket. Képes voltam alkalmazkodni és minden nehézség ellenére, legyen szó a labdáról, a hidegről pozitív maradni. Igyekeztem minden nap a megfelelő elszántsággal a célomra gondolva dolgozni, végezni a feladatom.

Nem foglalkoztat soha a reváns. Egyszerűen elfogadom, ha dolgok nem úgy történnek, ahogy én szeretném. Ausztráliában ő játszott elképesztően. Nagyon nehéz volt nekem, akkor ellene teniszezni, mert túl jó volt.

Ezúttal kicsit az ellenkezője történt, különösen két és fél játszmán át. De ez egyáltalán nem érdekel, , nem jobb érzés 6:0, 6:2, 7:5-re győzni, mint az ötödik szettben 6:4-re. Sőt, utóbbi inkább nagyobb elégtétel, mint egy sima háromjátszmás”- magyarázta vasárnap este Rafa Nadal a Roland Garros interjúszobájában.

A húszszoros Grand Slam-bajnok azt nem tudta megmondani, hogy az idén pályára lép-e még. Egyeztetnie kell a csapatával és nem az a fontos számára, hogy a mostani formájában esélyesként indulna a novemberi ATP Fimals-en, Londonban. Igaz, hogy az az egyetlen komoly serleg, ami még hiányzik a páratlan gyűjteményéből, de más szempontokat is mérlegelnie kell.

Forrás: Tennis love and game

Borítókép:Aurelien Meunier/Getty Images

Videók