Meghalt a királynő, éljen a királynő! Újonc nyerte a US Opent

A női tenisz legújabb csillaga, a 19 éves Bianca Andreescu Serena Williamst győzte le a fináléban. A győztesnek potyogtak az örömkönnyei a US Open döntője után


A vesztes kibírta, hogy ne sírjon, a győztesnek potyogtak a könnyei az interjúszobában az idei US Open női egyes döntője után. Serena Williams sorozatban a 4. Grand Slam-döntőjét vesztette el. A női tenisz legújabb csillaga 19 éves, román származású, de Kanadában született és ott is él. Bianca Andreescu 1 óra 40 perc alatt 6:3, 7:5-re győzte le amerikai riválisát.

Szombat délután 4 órakor eljött az igazság pillanata, elkezdődött a női egyes döntő a US Openen. Elképesztő adatok, számok vezették fel a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williams és az élete 4. Grand Slamét (az amerikainak a 73.) játszó, a korábbi hármon maximum a 2. fordulóig jutott Bianca Andreescu összecsapását. Serena Williams a 33. GS-döntőjét, a román származású tini az elsőt játszotta.

A tenisz történetében nem rendeztek még GS-döntőt a nőknél ekkora korkülönbséggel. Az amerikai legenda 18 év 263 nappal idősebb, mint a kanadai. Steffi Graf és Martina Navratilova 1987 és 89 között hatszor mérkőzött GS-döntőben és a 12 év 239 nappal fiatalabb német négyszer nyert. Másik hat estben mindig a fiatalabb győzött. Ha maradunk csak a US Opennél, akkor Szeles Mónika 1991-ben Martina Navratilovát verte (17 év és 45 nap volt közöttük), tavaly pedig a 16 év 20 nappal fiatalabb Oszaka Naomitól kapott ki Serena Williams.

Bianca Andreescu még soha nem vesztett meccset az amerikai nyílt teniszbajnokság főtábláján. Egy éve a selejtező első fordulójában kapott ki, mint ranglista 208. a szerb Olga Danilovictól (6:3, 7:5.) Az idei US Opent már a 15. helyről kezdte és a döntő eredményétől függetlenül garantált volt, hogy hétfőtől a top tízbe tartozik.


Fotó: Lev Radin/Anadolu Agency via Getty Images

A hazai kedvencnek nem indult jól a párbaj, mert 40:30-ról, két kettőshibát adogatva elbukta a szerváját. Andreescu az első pillanattól lenyűgöző koncentráltsággal, intenzitással és idegesség, megilletődöttség helyett láthatóan pörgős állapotban teniszezett. Nem hibázott, tökéletesen kezelte az amerikai ütőerejét és az adogatásait is magabiztosan lőtte vissza. Erre a játékra nem igazán talált választ Serana Williams. Az sem segítette, hogy alacsony százalékban jöttek be az első szervái. Iszonyatos energiákat mozgósított, hogy visszabrékeljen, de 3:4-nél kimaradt az egyetlen fogadóelőnye és a következő gémben másodszor is elvesztette az adogatójátékát, megint egy kettőshibával a végén.

A 2. szettben nem lassított a kanadai tini, gyakorlatilag leteniszezte a legendát. A publikum, 3:6, 1:5-nél kezdett beletörődni, hogy a nemzet anyukája, a földrésznyi ország egyik legnagyobb sporthőse negyedik nekifutásra is elbukik a győzelem kapujában. A szülés utáni visszatérése óta nem nyert játszmát Grand Slam-döntőben. Mindenki más valószínűleg boldog lett volna, ha 37-38 évesen, édesanyaként még mindig képes négyszer eljutni Grand Slam-fináléba. Ő azonban Serena Williams, akinek a több mint 20 éves teniszkarrierje – a sok dráma mellett – a diadalokról szólt. Második éve küzd azért, hogy megnyerje a 24. GS-serlegét és utolérje az öröklistán Margaret Courtot.


Fotó: Lev Radin/Anadolu Agency via Getty Images

Nem sok kellett volna ahhoz, hogy nem az amerikai játsszon nyomás alatt és fusson folyton az eredmény után, de nem akart eljönni az a pillanat, hiába űzte-hajtotta őt 24 ezer szurkoló a helyszínen. Eldőlni látszott minden, amikor 3:6, 1:5, 30:40-nél Andreescu a győzelemért adogatott. Behozta a szokásos első szerváját, de Serena Williams egy tenyeres nyerőt ütött belőle – hárította a meccslabdát. A következő 15 perc maga volt a csoda. Hirtelen az amerikai kezdett hibátlanul teniszezni és a kanadai kicsit elbizonytalanodott, olyan helyzetekből rontott, amikből addig egyszer sem. Az Arthur Ashe stadion majdnem felrobbant, amikor Serena Williams kiegyenlített (5:5), visszahozta a reményt. Az eufória nem tartott sokáig, mert a 19 éves újonc rendezte gondolatait és a döntő szettet elkerülendő megnyerte a következő két gémet, így a döntőt is.

„Egyértelműen csalódott vagyok. Sok dolgot csinálhattam volna egy kicsit jobban, de az is igaz, hogy ő nagyon jól játszott és megérdemelten lett bajnok – kezdte az értékelést az interjúszobában Serena Williams, aki szinte végig azért küzdött, ne sírja el magát ennyi újságíró előtt. – Nem a rekordot akarom mindenképp megdönteni. Grand Slamet próbálok még nyerni. Amikor 5:1-re vezetett a 2. szettben, azt mondtam magamnak, hogy ez borzalmas, jobban kell játszanom, így nem érhet véget. Nem ment igazán jól a tenisz, talán ez az egyetlen vigaszom most. Szeretem Biancát, nagyszerű lány, de az igazság az, hogy ez volt a legrosszabb meccsem az egész verseny alatt. nehéz azt elfogadni, hogy tudod, ennél sokkal jobb játékra vagy képes. Nem is tudom, mit mondjak. Egyszerűen nem értem, hogy az első hat mérkőzésemen talán, ha kétszer elvesztettem az adogatásom, ma meg nem tudtam beütni egy első szervát. Igen, Bianca nagyszerűen teniszezett és az adogatás fogadásaival nyomás alatt tartott, de elfogadhatatlan számomra, hogyan tudok ilyen szinten játszani egy döntőben. Húsz év múlva, ha majd visszagondolok erre, akkor biztos úgy leszek vele, hogy nem akármit értem el. De most nagyon nehéz. Szuper frusztráló. Újra és újra ennyire közel lenni. Hiszem, hogy játszhattam volna jobban, tehettem volna többet és lehettem volna az igazi Serena.


Fotó: Lev Radin/Anadolu Agency via Getty Images

Őszintén úgy gondolom, hogy nem Serena volt ott a pályán. Rá kell jönnöm arra, mi kell ahhoz, hogy a döntőben is Serena legyek”- magyarázta Serena Williams igazi bajnokhoz méltó nyíltsággal, a szemében fájdalommal.

„Próbáltam kizárni a zajokat, a közönséget. Időnként olyan hangos volt minden, hogy a saját gondolataimat sem hallottam, de ettől is olyan különleges a US Open”- mondta az új bajnok, aki 3 millió 850 ezer dolláros csekket kapott a serleg mellé – az eddig bevétele a pénzdíjakból 2 417 873 dollár volt a US Openig. Beszélt arról is, hogy igen, hasonlít a játékstílusa Serena Williamsére. Mindketten agresszívan teniszeznek, rövid labdamenetekre törekszenek és igyekeznek kihasználni a szervájuk adta előnyt. Azért hozzátette, hogy ő más, mint Serena és neki egyedi a stílusa, ami eltér a legtöbb játékosétól, de egyelőre nagyon jól működik. „Azóta álmodtam erről a pillanatról, hogy megnyertem az Orange Bowlt. Hittem, hogy képes vagyok ezen a szinten játszani. Minden nap elképzeltem az elmúlt években, hogy Serenával játszok döntőt – árulta el a kanadai tini, aki ezen a ponton elsírta magát, majd mosolyogva folytatta.


Fotó: Lev Radin/Anadolu Agency via Getty Images

Az volt a taktika a legelejétől, hogy minél jobban megdolgoztassam őt, minden labdáért meg kelljen küzdenie. Nagyon boldog vagyok, mert úgy érzem, kitűnően sikerült ezt végrehajtanom az egész meccsen”- avatott be a sikere titkába mindenkit Bianca Andreescu, akiért jelenleg megőrülnek Kanadában, a miniszterelnöktől az összes híres csapaton át a torontói polgármesterig mindenki gratulált már neki.

A nőknél az idei a harmadik szezon sorozatban, amikor senki nem tud még duplázni sem, mind a négy Grand Slamet más nyeri. A férfiaknál 2017 óta nem győzött más, mint Rafael Nadal (4), Novak Djokovic (4) és Roger Federer (3), tehát a nagy hármas egy 11-es győzelmi szériában van. Ezt törheti meg vasárnap délután (magyar idő szerint este 10-től) Danyiil Medvegyev, de azt a 23 éves orosz is tudja, nem lesz könnyű dolga, nem ő az esélyes, alig egy hónapja, a montreali döntőben 6:3, 6:0-ra kapott ki Rafa Nadaltól.

Bélyegkép: Lev Radin/Anadolu Agency via Getty Images

Videók