Háromszoros Grand Slam-bajnok a Babos-Mladenovic páros

Kiütéssel nyerte Babos Tímea és Kristina Mladenovic az Australian Opent. A női páros döntőben a magyar és a francia az első kiemelt kettőst verte 6:2, 6:1-re és 2018 után másodszor győzött a melbourne-i Grand Slamen. Helyszíni tudósítonk írása.


Lesz-e már ma 3-szoros Grand Slam-bajnok Babos Tímea? Dominic Thiem vagy Alexander Zverev akadályozhatja meg Novak Djokoviccsot, hogy a nyolcadik melbourne-i döntőjét is megnyerje? Ezek voltak az Australian Open 12. napjának legfontosabb kérdései, meg azért az sem volt mellékes, hogyan éljük túl a 43 fokos hőséget a szabadban.

Még csütörtök este eldőlt, hogy a címvédő Novák Djokovic – aki múlt hétfőn, az első fordulóban vesztett egy játszmát, de azóta megszorítani sem tudta senki – Roger Federert legyőzve, az idén is finalista az év első Grand Slamén.

Az 50. Federer-Djokovic összecsapásnak két érdekessége volt: az egyik, hogy sokáig nem lehetett tudni, kiáll-e a mérkőzésre a svájci, mert kedden összeszedett egy kisebb sérülést, a másik, hogy ilyen előzmények után a bázeli legenda 4:1, 40:0-re vezetett az első játszmában, 3 fogadóelőnye volt a duplabrékes 5:1-hez. Minden, ami ezután jött, felejthető, a jubileumi párbajukból, nem lett olyan klasszikus ütközet, mint a tavalyi wimbledoni döntőjük volt. Novak Djokovic 2 óra 18 perc alatt nyert 7:6, 6:4, 6:3-ra.

„Jó kezdés, szép búcsú, de, ami a kettő között történt azt felejtsük el. Borzalmas volt megélni, hogy azt érzed, 3 százalék esélyed van a győzelemre. Összességében elégedett vagyok, kihoztam magamból a maximumot. Tudom, képes vagyok jobban teniszezni annál, amit az elődöntőben mutattam, de sokkal rosszabbul is. Ez egy nagyon jó eredmény, főleg, hogy nem indultam versenyen előtte”- magyarázta Roger Federer, aki azt mondta, hogy az elején úgy teniszezett, mint akinek semmi veszítenivalója, próbálta lerövidíteni a labdameneteket, nagyszerűen fogadott és ennek köszönhette a vezetését. Azt azért sajnálta kicsit, hogy nem tudta kiadogatni a szettet.

Roger Federer nagyon bízik abban, hogy teljesen rendbe jön jövő péntekig, amikor Rafa Nadallal játszik bemutatómeccset Fokvárosban, egy ötvenezres stadionban, az Atlanti óceán partján. Ez már a 6. felvonása lesz a mérkőzés Afrikáért sorozatnak, de először rendezik Afrikában és Federer is először játszik a Szubszaharai Afrikában.

Utána Dubajban lép pályára a hónap végén, ahol címvédő és azt mondta, reméli, hogy jövőre visszatér Melbourne-be, mert nincs a visszavonulásával kapcsolatos terve. Őszintén hisz magában, abban, hogy van még benne egy-két Grand Slam-serleg. Mosolyogva megjegyezte, hogy Bázelben, vagy Halléban több esélyt ad magának a sikerre, mert ott kevesebb meccset kell nyerni a trófeáért.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic a Rod Laver Arénában edzett péntek déltől, fedettben. Igen, behúzták a tetőt, mert életbe lépett az extrém hőség szabály a 43 fokos hőségben. Két vegyes páros elődöntő vezette fel a női finálét, így nem volt meglepő, hogy a meghirdetett időponthoz képest csúszott a kezdés.


Babosék megállíthatatlanok voltak.


fotó: Sport365

A magyar és a francia sorozatban a 3. Australian Openen döntőjére készült. Ilyet korábban csak Errani és Vinci, illetve Navratilova és Shriver produkált – igaz, utóbbiak 1982-től hét éven át nem találtak legyőzőre. Babos Tímeáék egy tíz mérkőzéses nyerő szériával jutottak el a döntőig – veretlenek maradtak a tavaly októberi WTA Finals mezőnyében, többek között a Hszie Szu-vej, Barbora Strycová kettősnél is jobbnak bizonyulva – a tajvani és a cseh viszont Wimbledonban állította meg Babosékat.

Az első kiemelt Hszie Szu-vej, Barbora Strycová és a második Babos Tímea és Kristina Mladenovic tehát bő hat hónapon belül harmadszor találkozott. Mind a négy hölgy vezette már a páros világranglistát és nyert legalább egy Grand Slamet. Hszie Szu-vej januárban múlt 34 éves, Strycová márciusban lesz ennyi. Babosék egyaránt hét évvel fiatalabbak.


A mérkőzés számokban.

Fotó: ausopen.com

Szenzációsan kezdte Babos Tímea és Kristina Mladenovic a döntőt. Egyből brékelték Strycovát, majd Babos Tímea óriásit küzdve hozta az adogatását 15:40-ről. Egymás után ütötték a nyerőket, látványos, fineszes megoldásokkal szerezték a pontokat.

Még az is belefért, hogy 2:1-nél, Mladenovic szervája 40:0-ről elment. Meglepően nagy volt a különbség a két pár között, a magyar és a francia az alapvonalról és a hálónál is jobban teniszezett, a szlovák és a tajvani egyre tanácstalanabbul játszott.

A 6:2-re megnyert első szett után a másodikban megint Strycova szervája bizonyult sebezhetőnek és egy óra játék után 6:2, 3:1-re vezettek.

A lendület nem csökkent és esélyt sem adtak az ellenfélnek a fordulatra, 1 óra 12 perc alatt 6:2, 6:1-re győztek.

A Babos-Mladenovic páros meccslabdája az Australian Openen

Ismét bajnok lett a magya-francia kettős.

Az Australian Openről a Sport365 helyszíni interjúkkal és képriportokkal számol be az olvasóknak.
Kövesse ön is a tenisztornát a Sport365-ön!

Borítókép: Clive Brunskill/Getty Images

Videók