Kevin Anderson lép Djokovic helyébe

Fontos pozícióba került a dél-afrikai teniszező.


Kevin Andersont választották a férfi teniszsorozatot szervező ATP játékostanácsának elnökévé.

A világranglista-vezető Novak Djokovic, a testület korábbi vezetője, augusztus 28-án jelentette be, hogy távozik posztjáról, mert új játékos-szakszervezetet alapít.

A dél-afrikai Andersont, aki eddig alelnök volt, játékostársai választották meg - tudatta közleményében az ATP, hozzátéve, hogy a US Open előtt távozott Djokovic, valamint az amerikai John Isner és Sam Querrey, illetve a kanadai Vasek Pospisil megüresedett helyére a kanadai Félix Auger-Aliassime, a francia Jéremy Chardy, az ausztrál John Millman és a skót Andy Murray került.

A tanácsnak 12 tagja van, köztük a Roland Garroson múlt héten 13-adszor győztes, világranglista-második spanyol Rafael Nadal, valamint a hozzá hasonlóan 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci Roger Federer.


Rafael Nadal új érdekképviseleti szervet hozott létre.

Fotó: Julian Finney/Getty Images


A 17-szeres GS-győztes Djokovic az ATP-től független szervezet létrehozását jelentette be a nyár végén. Mint mondta, az új érdekképviseleti szerv neve Profi Teniszezők Szövetsége (PTPA), és a játékosok megkapták a működési stratégiát felvázoló dokumentumot, hogy aláírásukkal támogassák a PTPA-t.

"Nem az ATP leváltása a célunk, hanem egy attól független önkormányzat létrehozása, amely közvetlenül reagál a tagok igényeire" - áll az alapító okiratban.

A kezdeményezők és támogatók álláspontja szerint az ATP a járványhelyzetben elhanyagolta a játékosok tájékoztatását. Nadal és Federer ugyanakkor az egység megőrzésére szólította fel Djokovicot.

Borítókép: Shaun Botterill/Getty Images

Videók