Itt a vége: Rubljov megállította Fucsovicsot

A magyar játékos jól kezdett, de az orosznak a 2. szett közepétől sikerült átvennie az irányítást.


Fucsovics Márton hatalmas csatát követően, 4 szettben vereséget szenvedett orosz ellenfelétől a Francia Nyílt Teniszbajnokságon.

Fucsovics Márton számára jól indult a találkozó: rögtön az első adogatásban brékelni tudott, majd saját játékát is megnyerte. Ettől kezdve egészen a 6. játékig mindkét teniszező hozta a saját gémjét, ekkor azonban az orosz vette el ellenfele adogatását. Fucsovics sem tétlenkedett rögtön a következő játékban brékelt.


Fucsovics jól kezdett.

Fotó: Shaun Botterill/Getty Images

A 10. gémben a magyar az első szettért szerválhatott, Rubljov azonban belejött a játékba és simán vette el Fucsovics adogatását, ezzel 5:5-re módósítva az állást.

Fucsovics a 11. gémben sem talált magára, ellenfele ismét semmire nyerte az adogatást. A magyar sorozatban 13 pontot bukott el, de a következő játékban újra visszatalált a pályára és megnyerte adogatását, majd a tie-breaket is hozta 7-4-re, ezzel megnyerte az első szettet.
A második játszmát is Fucsovics kezdte jobban, a saját adogatásait megnyerte, a 4. játékban pedig brékelni tudta ellenfelét. Az 5. gém az előzőekhez képest jóval izgalmasabbra sikerült: 40:30 után háromszor is egál volt, de végül a magyar játékos bizonyult jobbnak.


Rubljov 5:2-ről állt fel a második szettben.

Fotó: Shaun Botterill/Getty Images

A 9. játékban az orosz tudott brékelni, majd a saját adogatását hozva kiegyenlített. Ezt követően a magyar kisebb hullámvölgybe került, amelyet kihasznált ellenfele, és egy újabb brékelés segítségével 7:5-re megnyerte a második játszmát.

A harmadik szett első 3 játékában mind a két játékos hozta a saját adogatását, majd a 4. meglehetősen hosszúra nyúlt gémben, amelyben 30:40-et követően ötször volt egál, Fucsovics brékelni tudott.Ezt nem hagyta annyiban orosz ellenfele, a következő játékban ő vette el a magyar adogatását. Ez ismét jót tett Rubljov önbizalmának, aki 3:1-ről 3:3-ra jött fel.


A nézők jó néhány szép labdamenetet láthattak.

Fotó: Shaun Botterill/Getty Images

Hiába kezdte Fucsovics a 7. játékot 30:0-val, végül nem sikerült behúznia a saját kezdését, így az orosz átvette a vezetést ebben a játszmában.

Bár a magyar játékos ekkor még egyenlíteni tudott, később sem talált igazán ellenszert Rubljov játékára, így az orosz a 2. szettjét is behúzta, 6:4-re.A 4. szett első játékában Fucsovics szervált, és bár nem könnyen, de megnyerte adogatását. Ezután az orosz és a magyar is minden szerváját hozta. A 10. gémben a magyar 40:0-val kezddett és kis híjján brékelni tudta ellenfelét, de az orosz tartani tudta magát, és 5:5-re módosította az állást. Szerencsére ez nem zavarta meg Fucsovicsot és a saját adogatását könnyedén megnyerte.

A 12. játék az oroszé lett, így újabb tie-break következett.

Itt az orosz játékosnak sikerült jobban az összpontosítás, ezzel 4 szettben, 3 óra 53 perc alatt legyőzte Fucsovicsot, a következő körben pedig a Tsitsipas-Dimitrov találkozó győztesével játszik majd.

 

Bár Fucsovics Márton a 16 között búcsúzott eredményére így is nagyon büszkék lehetünk, hiszen a magyar férfi tenisz történetében 36 éve sikerült utoljára ez a bravúr. Akkor Taróczy Balázs jutott el eddig a körig.

Fucsovics teljesítményével egy nagyon szűk körhöz csatlakozott, rajta és Taróczyn kívül eddig csak Gulyás Istvánnak, Jancsó Antalnak, Ádám-Stolpa Andrásnak és Asbóth Józsefnek sikerült a legjobb 16 közé beférkőzni a Roland Garroson.

A 28 éves Fucsovics a jövő héttől visszatér a top 50-be a világranglistán, a Roland Garroson nyújtott teljesítményéért pedig- az egyest és a párost is beleszámítva - 213 ezer eurót (75 millió forint) kap.

Fucsovics Márton - Andrej Rubljov: 7:6, 5:7, 4:6, 6:7

Borítókép: Shaun Botterill/Getty Images

 

Videók